Skip to main content
ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ

Αυτοφροντίδα μέσω της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής

ΑΥΤΟΦΡΟΝΤΙΔΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΡΟΗΓΜΕΝΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ.

Με τον όρο αυτοφροντίδα εννοούμε κάθε πράξη που έχει σαν στόχο να καλύψει ένα κομμάτι της φροντίδας που έχει ο κάθε άνθρωπος να προσφέρει προς τον εαυτό του. Η αυτοφροντίδα μπορεί να εφαρμοστεί προληπτικά αλλά και θεραπευτικά. 
Όταν π.χ. έχουμε ένα κρυολόγημα και νιώθουμε καταπονημένοι σωματικά αλλά και με πεσμένη διάθεση κλεινόμαστε στο δωμάτιό μας με πολύ ελαφριά τροφή, σβήνουμε τα φώτα και την τηλεόραση και πέφτουμε για ύπνο από νωρίς προσπαθώντας να μαζέψουμε τις δυνάμεις μας. Αυτό λέγεται αυτοφροντίδα, διότι μ' αυτόν τον τρόπο φροντίζουμε τον εαυτό μας εμείς οι ίδιοι και προλαβαίνουμε την περίπτωση να επιδεινωθεί η κατάστασή μας και να είμαστε αναγκασμένοι να ζητήσουμε την βοήθεια του γιατρού. 
Όταν νιώθουμε ότι πλαδαρώσαμε, ότι οι αρθρώσεις μας αρχίζουν και πονάνε, όταν με δυσφορία ανεβοκατεβαίνουμε τις σκάλες παίρνουμε το μήνυμα ότι πρέπει να κινηθούμε, να αθληθούμε και να περιποιηθούμε το σώμα μας. Η άσκηση που θα κάνουμε σ αυτήν την περίπτωση εμπίπτει στα πλαίσια της αυτοφροντίδας. Πριν αφήσουμε τον εαυτό μας να “σκευρώσει” παραπάνω και πριν χρειαστούμε την βοήθεια του γιατρού. 
Όταν νιώθουμε να έχουμε δαπανήσει πολλή ενέργεια στην δουλειά μας ή να έχουμε σπαταλήσει πολλή ενέργεια με ανθρώπους ή καθημερινά θέματα, τότε νιώθουμε τις ενεργειακές μπαταρίες του εαυτού μας με χαμηλή ενέργεια, με αποτέλεσμα να νιώθουμε μελαγχολία, κακοκεφιά, δυσθυμία, έλλειψη διάθεσης για επικοινωνία κλπ. Σ' αυτήν την περίπτωση μια βόλτα στην εξοχή, το διάβασμα ενός εποικοδομητικού βιβλίου ή η παρέα με έναν καλό φίλο είναι κι αυτά ενέργειες στα πλαίσια της αυτοφροντίδας. 
Η αυτοφροντίδα όμως μπορεί να γίνει και με την εφαρμογή φαρμάκων από εμάς τους ίδιους προς τον εαυτό μας. Εδώ όμως θα είμαστε προσεκτικοί και θα πρέπει να ακολουθούμε ορισμένους βασικούς κανόνες. Θα πρέπει δηλαδή να χρησιμοποιούμε τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ (Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα) που από το νόμο και την ιατρική δεοντολογία μπορούμε να τα πάρουμε μόνοι μας ή να χρησιμοποιήσουμε φάρμακα χωρίς παρενέργειες που δεν θα μας βλάψουν, όπως είναι τα φάρμακα της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής. 
Προσοχή όμως. Όλα αυτά τα φάρμακα για να τα επιλέξουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε στον εαυτό μας, θα πρέπει η κατάσταση της υγείας του οργανισμού μας να είναι πλήρως διερευνημένη από τον κατάλληλο γιατρό και να έχουν γίνει και όλες οι εργαστηριακές εξετάσεις που ο γιατρός θα μας συστήσει. Δεν είναι καλό να χρησιμοποιούμε οποιουδήποτε είδους φάρμακο για την εφαρμογή αυτοφροντίδας όταν η κατάστασή μας δεν είναι πλήρως διερευνημένη και μπορεί να κρύβει κρυφές ή επικίνδυνες πλευρές. Δεν πρέπει να παίζουμε με την υγεία μας και τα φάρμακα. Αν όμως έχουμε φερ'ειπείν μία δυσμηνόρροια που είναι πλήρως διαγνωσμένη και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια φάρμακα για να ξεπεράσουμε τον πόνο και την ψυχολογική κατάσταση που μας δημιουργεί, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα φάρμακα π.χ. της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής που βοηθάει τον πόνο και κάποιο άλλο που βοηθάει την ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση. Αυτό λέγεται αυτοφροντίδα. 
Αν έχουμε την έξαρση μιας αρθρίτιδας που είναι πλήρως διαγνωσμένη, που παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις στον πόνο και τα άλλα συμπτώματα π.χ. λόγω καιρού, όταν δεν είναι αυτοάνοσης αιτιολογίας, τότε μπορούμε να ανατρέξουμε στον αναλυτικό κατάλογο των φαρμάκων της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής και να διαλέξουμε εκείνα που θα μας βοηθήσουν να ανακουφιστούμε από τα συμπτώματά μας και κάποιο άλλο που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ψυχοσυναισθηματική μας κατάσταση. Αυτό λέγεται αυτοφροντίδα. 
Βλέπουμε ότι η αυτοφροντίδα είναι μια πολύ σημαντική βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας, αλλά πρέπει να γίνεται με περίσκεψη και υπευθυνότητα για να έχει σωστό αποτέλεσμα. Πρέπει πάντα όταν αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα να πηγαίνουμε στον γιατρό για να μας εξετάσει, πιθανώς να μας ζητήσει και εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να θέσει υπεύθυνα την κατάλληλη διάγνωση και να μας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. 
Από κει και πέρα, στα πλαίσια της αυτοφροντίδας, θα μπορούμε κι εμείς οι ίδιοι να κάνουμε προληπτικές ή θεραπευτικές παρεμβάσεις, ώστε η παρέμβαση της αυτοφροντίδας μας να γίνεται με απόλυτη ασφάλεια και υπευθυνότητα. 
Καλή επιτυχία λοιπόν στην αυτοφροντίδα με περίσκεψη και υπευθυνότητα!

'Αρθρο του καθηγητή κ. Σπύρου Διαμαντίδη