Skip to main content

Ο ΚΡΟΝΟΣ ΤΡΩΕΙ ΠΑΛΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ

Ο Κρόνος τρώει πάλι τα παιδιά του   Είναι πράγματι ένα τεράστιο, παράξενο και αυτοκαταστροφικό φαινόμενο με βαθιές υποχθόνιες ρίζες, αυτό το φαινόμενο όπου η πατρίδα μας τρώει, διασύρει, αναθεματίζει και τελικά εξοντώνει με τον πιο εξευτελιστικό, βίαιο και αναξιοπρεπή τρόπο τα παιδιά της και μάλιστα αυτά που πρώτα έκανε ήρωες. Ανατριχιαστικοί είναι οι χαρακτηρισμοί κατά των Κεντέρη και Θάνου στα Μ.Μ.Ε γεμάτοι απαξίωση, χλεύη και εξευτελισμό. Μα κανείς δε σέβεται την αξιοπρέπεια του ανθρώπου σε αυτό τον τόπο επιτέλους:

Ο νόμος λέει ότι ακόμη και ο πιο στυγνός εγκληματίας, έχει αξιοπρέπεια και πρέπει ως εκ τούτου να τύχει αξιοπρεπούς συμπεριφοράς ακόμη κι όταν θα τιμωρείται με την εσχάτη των ποινών.

Ο νόμος προβλέπει ότι ακόμη και ο χειρότερος εγκληματίας, θα τιμωρηθεί σκληρά, αλλά ποτέ δεν πρέπει να προπηλακιστεί, να εξευτελιστεί, να βασανιστεί, να εξοντωθεί με αυτό τον απάνθρωπο τρόπο της δημόσιας χλεύης μέσα από ένα λαϊκό δικαστήριο μαινόμενων τιμητών των πάντων.

Μα κανείς δεν έχει την ψυχραιμία και την κοινωνική ωριμότητα να περιμένει την επίσημη κρίση του Διεθνούς οργάνου πριν κραυγάσει τα αναθέματα και τις κατάρες απέναντι σε δύο άτομα ανυπεράσπιστα από κάθε άποψη, αυτή τη στιγμή; Βέβαια από τη νομική αλλά κυρίως την ηθική πλευρά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποβάλλει με τη συμπεριφορά και τους χαρακτηρισμούς του σε ψυχικά βασανιστήρια δύο Ολυμπιονίκες δύο άξια σεβασμού τέκνα της Ελληνικής κοινωνίας, ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι έκαναν κάτι μεμπτό.

Και βέβαια αυτή η συμπεριφορά δεν είναι μόνον ηθικά ανάρμοστη, αλλά είναι και αντεθνική. Είναι μια συμπεριφορά που ρίχνει νερό στο μύλο των κάθε λογής εχθρών της πατρίδας μας και της Ολυμπιακής της προσπάθειας. Σε κάθε περίπτωση μια ψύχραιμη, ώριμη και πολιτισμένη αντιμετώπιση του θέματος από την πλευρά των Ελληνικών Μ.Μ.Ε, χωρίς κραυγές και αναθέματα, θα καταλάγιαζε τον κουρνιαχτό που σκόπιμα και με κάθε αφορμή δημιουργούν οι εχθροί της πατρίδας μας.

Προτάθηκε ήδη να τεθούν εκτός Εθνικής Ολυμπιακής ομάδας οι καλλίτεροι αθλητές μας, χωρίς να δίνεται ουδεμία εξήγηση για τους λόγους που οδήγησε στην πρόωρη αυτή απόφαση πριν καν απολογηθούν. Αν η συμπεριφορά των Κεντέρη, Θάνου μπορεί να χαρακτηριστεί ύποπτη, τότε πως θα χαρακτηριστεί η συμπεριφορά του «άρον, άρον σταύρωσον»;

Υπάρχει κάποια επιτροπή που μπορεί να αγνοεί την Ελληνική κοινή γνώμη που περιμένει εναγωνίως απαντήσεις σε δικαιολογημένα ερωτήματα της; Και τώρα που βγάλατε όλη αυτή τη χολή κατά των Ολυμπιονικών μας, τώρα που τους επιβάλλατε την εσχάτη των ποινών υπό μορφή κοινωνικού θανάτου, χωρίς καν να απολογηθούν προηγουμένως, τι καταλάβατε, τι προσφέρατε στην αγωνιώδη προσπάθεια της πατρίδας μας να διοργανώσει άψογους Ολυμπιακούς αγώνες;

Τι θα γίνει αν κάποιος από αυτούς, από ευθιξία δώσει τέρμα στη ζωή του επειδή δεν αντέχει το κοινωνικό όνειδος και την απαξίωση που του πρόσφερε η κοινωνία της πατρίδας του πριν ακόμη απολογηθεί; Πολύ περισσότερο, τι θα γίνει αν ο Κεντέρης και η Θάνου αποδειχθούν τη Δευτέρα αθώοι και καθαροί από ντοπάρισμα; Θα έχει κανείς το ηθικό ανάστημα να αναγνωρίσει το λάθος του και να τους ζητήσει δημόσια συγγνώμη; Να τονιστεί βέβαια ότι καμία συγνώμη δεν είναι ικανή να αποκαταστήσει την τιμή, την υπόληψη και την τόσο βάναυσα τρωθείσα αξιοπρέπεια τους σε περίπτωση που αποδειχθούν αθώοι.

Εμείς πάντως υποβάλαμε αίτημα προς το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο της Κοινής Γνώμης (EUROPO) να μελετήσει το θέμα και να γνωμοδοτήσει για να δούμε επιτέλους τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Αναλογισθείτε πόσοι Έλληνες ήρωες έτυχαν παρόμοιας συμπεριφοράς και μεταχείρισης στο παρελθόν και θα καταλάβετε γιατί ανησυχούμε που ακόμη και σήμερα στην πατρίδα μας ο Κρόνος τρώει τα παιδιά του.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα για την υπόθεση Κεντέρη-Θάνου Κυριακή 15 Αυγούστου 2004