Skip to main content

"ΝΑΙ" ΣΤΗ ΜΑΡΙΧΟΥΑΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

«Ναι» στη μαριχουάνα και δικαστήριο

 

«Δικαστήριο της Καλιφόρνιας παραβλέπει τον ομοσπονδιακό νόμο που αφορά τη μαριχουάνα και επιτρέπει σε δύο βαριά άρρωστες γυναίκες τη χρήση της στο πλαίσιο της θεραπείας τους, τη στιγμή μάλιστα που ο νόμος του 1996 απαγορεύει την καλλιέργεια μαριχουάνας για ιατρικούς σκοπούς.
Το Εφετείο του Σαν Φραντσίσκο αποφάσισε να επιτρέψει σε δύο γυναίκες κατοίκους της Πολιτείας να καλλιεργούν και να χρησιμοποιούν την ουσία. Η μία έχει ανεγχείρητο όγκο στον εγκέφαλο και η δεύτερη καρκίνο στα οστά.
«Η μη εμπορική καλλιέργεια, κατοχή και χρήση της μαριχουάνας για προσωπικούς και ιατρικούς λόγους, με την παρακολούθηση του γιατρού, δεν στοιχειοθετεί σε καμιά περίπτωση διακίνηση», ήταν το σκεπτικό του δικαστηρίου. Δεν υπάρχει προηγούμενη καταδίκη για κατοχή, χρήση ή διακίνηση μαριχουάνας για τις δύο γυναίκες, η υγεία των οποίων μόνο οφέλη θα είχε από τη χρήση της ουσίας, σύμφωνα με τις καταθέσεις των γιατρών».
Πάνε να μας τρελάνουν, δεν υπάρχει περίπτωση! Άνθρωποι με ανεγχείρητο όγκο στον εγκέφαλο και καρκίνο στα οστά ζητούν ούτε λίγο-ούτε πολύ να γίνουν κηπουροί και να καλλιεργούν δενδρύλλια. Μα αυτοί οι άνθρωποι μετά βίας μπορούν να περπατήσουν συνήθως. Με το ζόρι ικανοποιούν τις βασικές τους ανάγκες. Ή μήπως άλλοι θα τα καλλιεργούν για λογαριασμό τους;
Αλλά κύριε δικαστά, όταν πιάσετε τον 18άρη εγγονό ή την εγγονή της γιαγιάκας με μικροποσότητα μαριχουάνας και ένα πρόβλημα εθισμού, τότε τι θα πείτε; «Μα δεν είναι για ‘μενα, το πάω στη γιαγιά μου», θα σας πουν και θα σας δω τότε τι θα κάνετε…
Το άρθρο δεν διευκρινίζει ούτε πόση έκταση καλλιέργειας επέτρεψαν, ούτε πόσα δενδρύλλια.
Τέτοιου είδους ημίμετρα από τη μία δεν μπορούν να εφαρμοστούν και από την άλλοι ευνοούν συγκεκριμένους «κάποιους». Ας καθίσουμε όλοι μαζί, να παραδεχθούμε ορισμένα πράγματα, να απορρίψουμε άλλα, ώστε να γίνει μια καλή αναθεώρηση για να λαμβάνονται μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, μέτρα που θα ωφελούν τελικά όλους.Καλό είναι κάποια πράγματα ή να επιτρέπονται καθαρά ή να απαγορεύονται καθαρά , η δε πολιτεία να αναλαμβάνει καθαρά την ευθύνη προμήθειας ειδικών ουσιών σε όσους τις χρειάζονται και μάλιστα χωρίς τσιγκουνιές και όχι να πετατρέπει τους αρρώστους σε χασισοκαλλιεργητές.

Με αφορμή δημοσίευμα του περιοδικού ΙΑΤΡΙΚΑ