Skip to main content

ΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

    Η εμπειρία και οι παρατηρήσεις διαφόρων ερευνητών έχει δείξει ότι ένα κοινό χαρακτηριστικό που έχουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι είναι: η προθυμία να αμφισβητήσουν κοινώς αποδεκτές πεποιθήσεις και να σκεφτούν διαφορετικά απ’ ότι σκέφτονται οι περισσότεροι.  

Παραδείγματα: -Βελτίωσα την υγεία μου όταν σταμάτησα να τρώω όπως τρώνε όλοι γύρω μου και άρχισα να τρώω πιο υγιεινά. -Απλοποίησα τη ζωή μου όταν σταμάτησα να πιστεύω διάφορα που πιστεύει η πλειοψηφία των ανθρώπων, ότι δηλαδή αν αγοράσω πολλά πράγματα θα είμαι πιο ευτυχισμένος, πιο ασφαλής, η εικόνα που θα έχουν οι άλλοι για μένα θα είναι καλύτερη, κλπ. -Μαζί με τη γυναίκα μου βελτίωσα το σχολικό περιβάλλον των παιδιών μου όταν πήγαμε ενάντια στο ρεύμα και αρχίσαμε να τα εκπαιδεύουμε στο σπίτι. -Άλλαξα την επαγγελματική μου σταδιοδρομία όταν άρχισα να γράφω διαφορετικά από άλλους στο blog μου, με ένα δικό μου ιδιαίτερο στυλ.  

Όλα αυτά σημαίνουν ότι είσαι πρόθυμος να αμφισβητήσεις αυτά που οι περισσότεροι λένε και κάνουν. Σημαίνει ότι έχεις το θάρρος να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό. Σημαίνει ότι είσαι τόσο ανδρείος ώστε να μπορείς να διαφοροποιηθείς από τη μάζα και να πάρεις διαφορετικό δρόμο από εκείνον της «ασφάλειας» που ακολουθούν οι περισσότεροι.  

Αν δεν διαφοροποιηθείς από τη μάζα θα είσαι μονίμως μέτριος, κάτι που βέβαια δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, αλλά να γνωρίζεις ότι οι άνθρωποι που πραγματικά αφήνουν το σημάδι τους, οι άνθρωποι που εξερευνούν, ανακαλύπτουν, εφευρίσκουν και καινοτομούν είναι ακριβώς αυτοί που έχουν διαφοροποιηθεί με κάποιο τρόπο από τη μάζα.  

Αν είσαι διαφορετικός όταν κάνεις αίτηση για μια καινούργια δουλειά, είναι πολύ πιο πιθανό να σε προσέξουν. Αν είσαι όπως όλοι οι άλλοι είναι πιο πιθανό να σε αγνοήσουν. Αν είσαι διαφορετικός όταν ξεκινάς μια δουλειά δική σου, τότε οι άνθρωποι θα νοιώθουν περιέργεια να δουν τι κάνεις. Αν απλά η δουλειά σου είναι μια δουλειά σαν όλες τις άλλες, γιατί οι άλλοι να νοιαστούν; Γιατί να σε διαλέξουν εσένα;  

Άρχισε λοιπόν να σκέφτεσαι διαφορετικά: -Όταν ακούς μιαν ιδέα που είναι διαφορετική από τις συνηθισμένες, σταμάτα για λίγο. Αντί να σηκώσεις τις συναισθηματικές ασπίδες της άμυνας σου και να την απορρίψεις, εξέτασε την – μήπως υπάρχει κάποια αξία σ’ αυτήν; Ποια είναι τα επιχειρήματα, οι ενδείξεις ή οι αποδείξεις; -Όταν σου λένε ότι αυτός είναι ο τρόπος να δράσεις, ρίξε μια δεύτερη ματιά και επανεξέτασε το θέμα. Είναι όντως ο καλύτερος τρόπος να δράσεις ή υπάρχουν και άλλες πιθανότητες; Αν κανένας δεν έχει σκεφτεί άλλη εναλλακτική, μήπως μπορείς εσύ να σκεφτείς; -Μην αποδεχτείς μιαν ιδέα απλά και μόνο επειδή είναι διαφορετική. Κοίταξε τα δεδομένα και καλλιέργησε την ικανότητα να μπορείς να ανακαλύπτεις ψεγάδια στη λογική της. -Δοκίμασε διαφορετικές ιδέες. Απλά επειδή οι περισσότεροι δεν το κάνουν, αυτό δε σημαίνει ότι είναι λάθος. Μπορεί όλοι οι άλλοι να είναι λάθος και η δική σου ιδέα να είναι καλύτερη. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να το ανακαλύψεις παρά να το δοκιμάσεις. Αν στην πράξη αποδειχτεί κακή ιδέα, εγκατέλειψε την και προχώρησε παρακάτω. Μάθε να είσαι υπερήφανος για την ικανότητα σου να δοκιμάζεις πράγματα που οι άνθρωποι παραδοσιακά πιστεύουν, να προκαλείς ιδέες και να εκφράζεις τη δική σου φωνή, παρά να ανησυχείς ότι δεν είσαι όμοιος με το πλήθος.