Skip to main content

ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΤΣΑΪ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

    Σύμφωνα με μια μελέτη του Kingston University, το άσπρο τσάι (που κατάγεται από το φυτό camellia sinensis), βρέθηκε ότι διαθέτει ισχυρές και πολλαπλές ιδιότητες που το καθιστούν πραγματική ασπίδα για την υγεία:   Βελτιωμένη καρδιαγγειακή λειτουργία εξαιτίας των κατεχινών που περιέχει. Οι κατεχίνες είναι μια ομάδα αντιοξειδωτικών που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την χοληστερίνη, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, επιδιορθώνουν αγγειακό ιστό, αραιώνουν το αίμα και βελτιώνουν γενικότερα την καρδιαγγειακή λειτουργία. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια μελέτη που έγινε από το Pace University το 1984 έδειξε ότι το άσπρο τσάι επιβραδύνει την ανάπτυξη ιών και βακτηρίων, μειώνοντας ιδιαίτερα τις επιπτώσεις λοιμώξεων σταφυλόκοκκου, στρεπτόκοκκου, πνευμονίας, μυκήτων, ακόμα και οδοντικής πλάκας. Πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνων εξαιτίας των πολλών αντιοξειδωτικών που περιέχει και μείωση ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων εξαιτίας των φλαβονοειδών που περιέχει. Αντιφλεγμονώδη δράση που δυνητικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Πιο γερά κόκκαλα και δόντια και πιο υγιές δέρμα. Είναι πολλές οι έρευνες που έχουν δείξει ότι άτομα που πίνουν συχνά άσπρο τσάι έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα οστών από άτομα που δεν πίνουν καθόλου. Επίσης έχει αντιγηραντική δράση γιατί πολεμά τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στην αργή αποδόμηση της ελαστίνης και του κολλαγόνου και κατά συνέπεια στην αργή εμφάνιση και των γνωστών μας ρυτίδων. Μείωση ζαχάρου αίματος. Έχει επίσης την δυνατότητα να μειώνει το ζάχαρο του αίματος μειώνοντας τα συμπτώματα του διαβήτη αλλά και γενικότερα του στρες.   Πώς προετοιμάζεται το άσπρο τσάι; Ειδικοί συμφωνούν ότι το άσπρο τσάι δεν πρέπει να ζεσταίνεται περισσότερο από 76-85 βαθμούς Κελσίου. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορεί το νερό να ζεσταθεί μέχρι του σημείου βρασμού, στη συνέχεια να αφεθεί να κρυώσει για λίγα λεπτά και κατόπιν να προστεθεί στα φύλλα από το τσάι –κάτι που θα έπρεπε να γίνεται για όλα τα τσάγια.   Και επειδή τα φύλλα του άσπρου τσαγιού δεν είναι τόσο πυκνά και συμπαγή όσων άλλων τσαγιών, για κάθε φλιτζάνι νερού θα πρέπει να χρησιμοποιούνται  δύο κουταλάκια του γλυκού φύλλα άσπρου τσαγιού. Και όσο περισσότερο αφήνονται τα φύλλα μαζί με το ζεστό νερό, τόσο πιο δυνατή θα είναι και η γεύση του και τόσο μεγαλύτερη διατροφική αξία θα έχει – μερικοί προτείνουν μέχρι και 15 λεπτά. Οι ειδικοί επίσης προτείνουν να πίνεται καθημερινά και μάλιστα πολλές φορές την ημέρα.   Είσαστε για ένα ζεστό φλιτζάνι άσπρο τσάι;