Skip to main content
Παχυσαρκία και Προηγμένη Ομοιοπαθητική

Παχυσαρκία και Προηγμένη Ομοιοπαθητική

Παχυσαρκία και Προηγμένη Ομοιοπαθητική.

Παχυσαρκία ορίζεται η κλινική κατάσταση κατά την οποία υπάρχει έντονη συσσώρευση λίπους στο σώμα και μετριέται με μονάδα μέτρησης τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Πιο συγκεκριμένα ένα άτομο με κανονικό βάρος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος 20-25, ένα υπέρβαρο άτομο 25-30 ενώ ένα παχύσαρκο μεγαλύτερο από 30. 
Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιβλαβείς καταστάσεις για την υγεία, όπως η αυξημένη αρτηριακή πίεση, το ανεβασμένο ζάχαρο, στεφανιαία νόσος, υψηλή χοληστερίνη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και διάφορες άλλες γαστρεντερικές διαταραχές κ.α. 
Αρκετά συχνά η παχυσαρκία είναι απόρροια του τρόπου ζωής, κυρίως στις οικονομικά εύρωστες κοινωνίες. Έχει να κάνει με την υπερκατανάλωση πρόχειρου φαγητού και την έλλειψη σωματικής κίνησης και άσκησης στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Πολύ συχνά όμως προκαλείται και από διάφορες παθήσεις που επηρεάζουν τον μεταβολισμό. 
Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι αντιμετώπισης της παχυσαρκίας είναι η σύσταση ενός κατάλληλου διαιτολογίου βασισμένο στα χαρακτηριστικά και στις ανάγκες του κάθε ατόμου, σε συνδυασμό με γυμναστική. Στην προσπάθεια εύρεσης νέων μεθόδων που θα υποστηρίξουν και θα βοηθήσουν τα παχύσαρκα άτομα στο να χάσουν κιλά έγινε μία έρευνα όπου μελετήθηκε η συμβολή της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής στην παραπάνω διαδικασία. 
Πιο συγκεκριμένα μελετήθηκε μία ομάδα 12 ατόμων, ηλικιών 18-40 ετών, τα οποία υπέφεραν από παχυσαρκία και ξεκίνησαν ένα 6μηνο πρόγραμμα διατροφής και γυμναστικής για να χάσουν κιλά. Στα 6 από αυτά δόθηκαν και ομοιοπαθητικές συνθέσεις της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής οι οποίες στόχευαν στην κινητοποίηση του μεταβολισμού, στην αντιμετώπιση της γνωστικής πολυφαγίας καθώς και στην ψυχολογική υποστήριξη του ατόμου για να έχει περισσότερη ψυχολογική δύναμη κατά την διάρκεια της όλης διαδικασίας. 
Μετά το πέρας των 6 μηνών βρέθηκε ότι τα άτομα που χρησιμοποίησαν τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής είχαν στατιστικά καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα άτομα που δεν ακολούθησαν ομοιοπαθητική θεραπεία Προηγμένης Ομοιοπαθητικής. Έχασαν περισσότερα κιλά και σε μικρότερο χρονικό διάστημα και μάλιστα δεν τα ξαναπήραν όπως αρκετά από τα άτομα της άλλης ομάδας. Επίσης τα άτομα που έλαβαν τις ομοιοπαθητικές συνθέσεις της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής είχαν καλύτερη ψυχολογία και ήταν περισσότερο κινητοποιημένα. Τέλος, βελτιώθηκε το συνολικό επίπεδο υγείας τους καθώς και πολλές τιμές τους πχ χοληστερίνη, ζάχαρο, αρτηριακή πίεση και τριγλυκερίδια  έπεσαν.  
Το παραπάνω αποτελεί ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα της χρησιμότητας της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής στην ενίσχυση του οργανισμού τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων που τον ταλαιπωρούν.