Skip to main content
Ομοιοπαθητική, μία δημοφιλής μέθοδος θεραπείας παγκοσμίως

Ομοιοπαθητική, μία δημοφιλής μέθοδος θεραπείας παγκοσμίως

Ομοιοπαθητική, μία δημοφιλής μέθοδος θεραπείας παγκοσμίως

Με την ανάπτυξη της ομοιοπαθητικής υπολογίζεται ότι σήμερα πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως, σε τουλάχιστον 70 χώρες, χρησιμοποιούν την ομοιοπαθητική θεραπεία ως συμπληρωματική θεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλες μορφές θεραπειών. Η χρήση της όλο και αυξάνεται, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπως η βόρεια Ευρώπη, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι ένα από τα υψηλότερα που συναντούμε παγκοσμίως.  
Σε όλον τον κόσμο, η συμπληρωματική θεραπεία, και κυρίως η ομοιοπαθητική θεωρείται όλο και περισσότερο σύμμαχος της συμβατικής ιατρικής. Η ομοιοπαθητική θεωρείται πλέον κλάδος της ιατρικής και της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ειδικά σε χώρες της βόρειας Ευρώπης όπως η Σουηδία, η Νορβηγία και η Φινλανδία. Αυτά τα κράτη, των οποίων τα συστήματα υγείας αναγνωρίζονται για την ποιότητά τους, έχουν κάνει την ομοιοπαθητική αναπόσπαστο μέρος της οδού περίθαλψης. Ο κόσμος επιπλέον θεωρεί την ομοιοπαθητική ως μία πρακτική εύκολα προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή και καταλαβαίνει ότι αποτελεί έναν τρόπο αντιμετώπισης αναπόφευκτης εμφάνισης χρόνιων μεταδοτικών ασθενειών, ιδιαίτερα τον χειμώνα. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ομοιοπαθητική είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα και την ιστορία των ευρωπαϊκών χωρών, από την αναβίωσή της το 1796 από τον γερμανό ιατρό Samuel Hahnemann. Έχει αποδείξει την αξία της για περισσότετους από δύο αιώνες, εμπνέοντας την εμπιστοσύνη του κόσμου. 
Το 2019 ο γερμανός υπουργός υγείας Jens Spahn (CDU) ψήφισε οριστικά υπέρ της αποζημίωσης των ομοιοπαθητικών φαρμάκων από τα ασφαλιστικά προγράμματα. Η ομοιοπαθητική περίθαλψη αποζημιώνεται από το γερμανικό δημόσιο όσο και από το ιδιωτικό σύστημα υγείας και οι ιατροί επωφελούνται επίσης από δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για ομοιοπαθητικούς ιατρούς. 
Η Ελβετία, η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ενσωμάτωσε την ομοιοπαθητική στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριέλαβε αυτή την θεραπεία στο σύστημά της το 2009. Είναι επίσης μία από τις χώρες όπου η ομοιοπαθητική καλύπτεται πλήρως από αφάλιση υγείας. 
Τα τελευταία χρόνια η Προηγμένη Ομοιοπαθητική, που αποτελεί την εξέλιξη της λεγόμενης κοινής ομοιοπαθητικής, παρέχει ακόμη πιο εύκολη και ουσιαστική βοήθεια στην υγεία. Η Προηγμένη Ομοιοπαθητική εφαρμόζεται από τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων. Μπορεί να εφαρμοστεί παράλληλα με οποιοδήποτε θεραπευτικό μέσο. Οι γιατροί που εφαρμόζουν την Προηγμένη Ομοιοπαθητική δέχονται, σέβονται και εφαρμόζουν όλες τις φαρμακευτικές αγωγές, είτε χημικές είτε ομοιοπαθητικές, με βάση τις ενδείξεις τους, το φάσμα εφαρμογής τους και τις ανάγκες του πάσχοντος οργανισμού. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ χημικής και ομοιοπαθητικής συνταγογραφίας.

Η προηγμένη ομοιοπαθητική μπορεί να εφαρμοστεί από τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων ως μια άξια συνεπής και αποδοτική συμπληρωματική θεραπεία.