Skip to main content
ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Η διαδρομή της από τον S.Hahnemann μέχρι σήμερα. Μέρος 3ο

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Η διαδρομή της από τον S.Hahnemann μέχρι σήμερα. Μέρος 3ο

Είδαμε την ομοιοπαθητική να εξαπλώνεται ταχύτατα, ήδη από τις μέρες του Χάνεμαν, στην Αμερική από το Γερμανό γιατρό Hering και να διασπείρεται σε όλη την ήπειρο με κορυφαίους γιατρούς τους Alen και Kent ξεκινώντας από το πανεπιστήμιο Μίτσιγκαν, τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο. Στη δυτική ακτή, στο Σαν Φρανσίσκο και την εποχή του Κεντ, ο William Boericke (1849-1929), Αυστριακός γιατρός, δίδαξε την ομοιοπαθητική στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια για περισσότερα από 30 χρόνια και άφησε για τους επόμενους το συγγραφικό του στίγμα με μιά ειδική ομοιοπαθητική φαρμακολογία που διαπραγματεύεται τις σχέσεις των φαρμάκων μεταξύ τους. 

Ήταν πολλοί ακόμη οι αξιόλογοι Αμερικανοί γιατροί που πήραν τη σκυτάλη της ομοιοπαθητικής και τη διέδοσαν, πριν από τον Kent. H ιεράρχηση είναι δύσκολη. Aξίζει όμως να αναφερθούν το ονόματα των E.J. Lee, T. Wilson, P.P Wells, E. Bayard, W. Guernsey, A. Lippe, Fincke, Suan, C. Lippe, Hempel, Dudgeon Dunham, W. Wesselhoft, C. Pearson και H. Farrington. Το 1863 ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη το πρώτο Ιατρικό Κολλέγιο για γυναίκες που ήταν και ομοιοπαθητική σχολή.

Επίσης ιδρύεται το Ομοιοπαθητικό Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης (το διάσημο τότε Flower Homeopathic Hospital) όπου είναι καταγεγραμμένο ότι έβρισκαν θεραπεία κάθε χρόνο κατά μέσον όρο  30.000 ασθενείς. Στην Ουάσιγκτον, το 1900 ένα εξάμετρο περίτεχνο και μεγαλόπρεπο μνημείο διαστάσεων μικρής πλατείας, με το άγαλμα του Χάνεμαν σε φυσικό μέγεθος στήθηκε προς τιμήν του με τη χορηγία 2.500 χιλιάδων ατόμων απ'όλο τον κόσμο, που τα ονόματά τους είναι χαραγμένα στη γρανιτένια βάση του. Το μνημείο θυμίζει ότι επί ενάμισυ αιώνα η ομοιοπαθητική επικράτησε και ευεργέτησε εκατομμύρια ανθρώπων.  

Από τους θερμότερους υποστηρικτές της ήταν πολλές εξέχουσες προσωπικότητες όπως γερουσιαστές, δημοσιογράφοι, επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων και μεταξύ αυτών και ο δικηγόρος και εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν, ο βιομήχανος και γνωστός για τη φιλανθρωπία του Ροκφέλλερ, ο συγγραφέας Μαρκ Twain κ.ά.  

Στην Ευρώπη Παράλληλα με την διάδοσή της στην Αμερική, η ομοιοπαθητική επικράτησε εξ ίσου και στην Ευρώπη. Στην Αγγλία ο Γιατρός Frederick Quin για πρώτη φορά την εφαρμόζει στην Αγγλία το 1832. Το 1837 ιδρύθηκε το νοσοκομείο Hahnemann του Λίβερπουλ. Ιδρύεται η «Αγγλική Ομοιοπαθητική Σχολή» και το 1850 το Oμοιοπαθητικό Nοσοκομείο στο Λονδίνο. Δέκα χρόνια μετά γίνεται το πρώτο ομοιοπαθητικό φαρμακείο στο Λονδίνο, που λειτουργεί μέχρι σήμερα. Σιγά - σιγά η ομοιοπαθητική ιατρική επικρατεί και αποτελεί την επιλογή για μεγάλο και επίλεκτο μέρος του ιατρικού κόσμου. Το 1914 λειτουργούν ήδη 3 μεγάλα ομοιοπαθητικά νοσοκομεία, 4 ομοιοπαθητικές σχολές, γιατί στο μεταξύ έχει ιδρυθεί η Ιεραποστολική Σχολή Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και η Αγγλική Ομοιοπαθητική Ένωση. Επίσης η Βρεττανική Βασιλική οικογένεια διορίζει προσωπικούς γιατρούς των βασιλέων ομοιοπαθητικούς γιατρούς, όπως τον John Weir προσωπικό γιατρό του βασιλέα Γεωργίου του 5ου, της βασίλισσας Μαρίας και του Γεωργίου του 6ου, και την M.G. Blackie προσωπικό γιατρό της βασίλισσας Ελισάβετ Ε'. Παράλληλα, τα ομοιοπαθητικά νοσοκομεία του Λονδίνου και του Bristol παίρνουν από τους ίδιους τους βασιλείς τον τίτλο βασιλικά «Royal Homeopathic Hospital»

Το γεγονός ότι η Βρεττανική Βασιλική οικογένεια είναι ένθερμοι υποστηρικτές της ομοιοπαθητικής είχε σαν αποτέλεσμα να χρηματοδοτούνται φιλανθρωπικά ιδρύματα που προσφέρουν ομοιοπαθητική θεραπεία με πολύ γνωστό και πιό πρόσφατο παράδειγμα τη μητέρα Τερέζα η οποία από το 1945 εκδηλώνει μεγάλο ενδιαφέρον και προωθεί την ομοιοπαθητική στο έργο της με χορηγία και της βασιλικής οικογένειας. Οι γιατροί που λαμβάνουν μέρος στις αποστολές της συνταγογραφούν και χημικά και ομοιοπαθητικά φάρμακα. Το 1941  Oι γιατροί W.E.Boyd και J. Patterson δημοσιεύουν τις εργασίες τους για τα κλινικά αποτελέσματα των υψηλών δυναμοποιήσεων και η Eθνική Yπηρεσία Yγείας θέτει σε εφαρμογή την ενσωμάτωση της Oμοιοπαθητικής στο Eθνικό Σύστημα Yγείας της Aγγλίας. Η Ομοιοπαθητική Σχολή αναγνωρίστηκε επίσημα με πράξη του Αγγλικού Κοινοβουλίου και ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοιοπαθητική Ιατρική Ένωση στο Λονδίνο, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Στην Αγγλία αξιοσημείωτη είναι η προσφορά του Βρεττανού γιατρού John Clarke (1853-1931), ο οποίος έδωσε μάχες για την ομοιοπαθητική ιατρική, σε μία εποχή που η ομοιοπαθητική βαλλόταν έντονα. Οι θεραπείες του στις επιδημίες του Λονδίνου έσωσαν χιλιάδες ζωές. Έγραψε τη μνημειώδη  ομοιοπαθητική φαρμακολογία αποτελούμενη από 20 τόμους, 22 ομοιοπαθητικά συγγράματα ενώ επί χρόνια κυκλοφορούσε περιοδική έκδοση για την ομοιοπαθητική.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr