Skip to main content

ΑΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΙΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΗΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΣΟΤΑΝ 250 ΧΡΟΝΙΑ

ΑΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΙΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΗΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΣΟΤΑΝ 250 ΧΡΟΝΙΑ

Για την ομοιοπαθητική μιλάμε για την οποία είδαμε τους πιο βαρύγδουπους και τρομακτικούς τίτλους στις εφημερίδες. « Δεν ωφελεί η ομοιοπαθητική» ΕΣΤΙΑ 27.8.05, «Ομοιοπαθητική τέλος» ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 27.8.05, «Η ομοιοπαθητική ωφελεί μόνο αν...πιστεύετε σε αυτήν» ΤΟ ΒΗΜΑ 27.8.05 κλπ.

Βέβαια αντιλαμβάνονται οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ότι αυτή η ξαφνική βιασύνη κάποιων έγκριτων επιστημόνων να πεθάνουν την ομοιοπαθητική, να τη θάψουν και να της κάνουν και το μνημόσυνο, κρύβει μια πρεμούρα που θέλει να προλάβει την αλήθεια που είναι προ των πυλών και που οι ίδιοι τη γνωρίζουν ήδη από πρώτο ... επιστημονικό χέρι.

Η ραγδαία αύξηση της γονιδιακής ιατρικής που δεν θαμπώνεται πλέον από "έγκυρες" έρευνες έγκυρων ιατρικών περιοδικών αφού βάζει άμεσα το δάχτυλο επι τον τύπον των είλων καταγράφοντας το ανθρώπινο γονιδίωμα, μπορεί να αποδείξει την τεράστια θεραπευτική δράση της ομοιοπαθητικής, μελετώντας το γονιδίωμα πριν και μετά την ομοιοπαθητική θεραπεία. Και στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται για «επιστημονικό πρωτόκολλο» που θα το εκτελέσουν συμπαθούντες ή αντιπαθούντες την ομοιοπαθητική ή θα το «μαγειρέψουν» κάποιοι για χάρη κάποιων συμφερόντων.

Εδώ πρόκειται για αυτό που βλέπουν τα μάτια μας στο ίδιο το γονιδίωμα και που φαίνεται να δείχνει ότι η ομοιοπαθητική έχει τεράστια και αδιαμφισβήτητη αποτελεσματικότητα.

Έχουν κι άλλη πρεμούρα οι έγκριτοι αυτοί επιστήμονες που πέθαναν την ομοιοπαθητική εν μια νυκτί και μόνη, η οποία πρεμούρα σχετίζεται με την έντονη δραστηριοποίηση του πρίγκιπα Καρόλου και όλης της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας υπέρ της ομοιοπαθητικής. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Αγγλία η ομοιοπαθητική είναι υπό την προστασία και αιγίδα της βασιλικής οικογένειας εδώ και 120 χρόνια. Το βασιλικό ομοιοπαθητικό νοσοκομείο του Λονδίνου, (royal London homeopathic hospital) είναι ένα από τα βασικότερα ερευνητικά κέντρα της ομοιοπαθητικής παγκοσμίως και δαπανά περίπου 7,5 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας κάθε χρόνο για την έρευνα στην ομοιοπαθητική, αλλά δεν είδαμε τα έγκυρα ιατρικά περιοδικά να αναφέρονται ποτέ στα συμπεράσματα αυτής της έρευνας. Τον τελευταίο χρόνο ο πρίγκιπας Κάρολος πιέζει το Βρετανικό κοινοβούλιο να επενδύσει κι εκείνο 2,5 εκατομμύρια λίρες για την έρευνα στην ομοιοπαθητική επειδή είναι θεραπευτικά πολύ ισχυρή και η διάδοση της θα ανακουφίσει οικονομικά το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Τι να ξέρει τώρα ο κακομοίρης ο Κάρολος σε σχέση με κάποιους "επιστήμονες" που ανακάλυψαν μετά από 220 χρόνια εφαρμογής της ομοιοπαθητικής ότι αυτή είναι μόνο ένα placebo effect, δηλαδή μια κατά φαντασίαν επίδραση αδρανούς φαρμάκου; Βέβαια αν κάποιος κάνει τον κόπο να ασχοληθεί με τόσο χιλιοειπωμένες και χιλιοαπαντημένες επιστημονικές αστοχίες, θα ρωτήσει τους συγκεκριμένους κυρίους. Αν κύριοι ισχύουν αυτά που λέτε πως εξηγείτε εσείς το γεγονός ότι η ομοιοπαθητική θεραπεύει βρέφη και νεογνά, ανθρώπους σε κώμα ακόμη και ζώα που δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστούν την κατά φαντασία δράση αδρανούς φαρμάκου;

Πως εξηγείτε κύριοι ότι η μητέρα βεβαιώνει τον ομοιοπαθητικό γιατρό ότι μετά τη χορήγηση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου το βρέφος της απαλλάχθηκε από τον υψηλό πυρετό, απαλλάχθηκε από τη δύσπνοια, απαλλάχθηκε από τον βασανιστικό βήχα, απαλλάχθηκε από το καθολικό εξάνθημα, έφτιαξε η διάθεση και η όρεξη του, με δυο λόγια θεραπεύθηκε; Μήπως είναι φαντασίωση του βρέφους, ή της μητέρας που νομίζει ότι τα βλέπει όλα αυτά;

Θα μου πείτε μπορεί να συμβαίνουν πράγματι τέτοιες θεραπείες αλλά δεν αναφέρονται στα έγκυρα ιατρικά περιοδικά άρα δεν υπάρχουν.

Ας σοβαρευτούμε λοιπόν και ας δούμε τα πράγματα ρεαλιστικά.

Κατά καιρούς έχουν γίνει διωγμοί της ομοιοπαθητικής είτε με επιστημονικούς τρόπους είτε με κοινωνικούς και δικαστικούς που στρέφονταν κατά κάποιων ηγετών της ομοιοπαθητικής σκέψης και επιστήμης.

Και βέβαια αν η ομοιοπαθητική δεν είχε την τεράστια θεραπευτική αποτελεσματικότητα της δεν θα έμπαινε κανείς στον κόπο και τα έξοδα να στήσει μια ιατρική έρευνα για να "αποδείξει" ότι δεν ωφελεί η ομοιοπαθητική αφού αυτό θα ήταν αυταπόδεικτο. Όμως το βαθύτερο νόημα είναι ότι μια τέτοια έρευνα και με βαρύγδουπους τίτλους τρομάζει το κοινό και αυτή είναι η χρησιμότητα της για κάποιους.

Ας δούμε όμως τα πράγματα και λίγο πιο ψύχραιμα.

Ακόμη κι αν ή ομοιοπαθητική ήταν ένα placebo effect που φθάνει σε αποτελεσματικότητα το 30% πάλι δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν ωφελεί.

Και πάλι ο ομοιοπαθητικός γιατρός θα ήταν ένας αλτρουιστής θεραπευτής ο οποίος μόνο με τη δύναμη του 30% του placebo θεραπεύει και βοηθά ασθενείς.

Τι θα λέγανε τότε κάποιοι άλλοι οι οποίοι χορηγούν ορισμένα φάρμακα που όπως δηλώνουν στα ίδια τα ενημερωτικά τους έντυπα, έδειξαν κατά τις έρευνες ότι έχουν πολύ μικρότερο θεραπευτικό αποτέλεσμα  από το placebo effect με το οποίο συγκρίθηκαν;

Τι λέει άραγε και η συνείδηση όλων εκείνων των χιλιάδων εξεχόντων μελών της Ελληνικής κοινωνίας των opinion leaders, αυτών που έχουν τη δύναμη να δημιουργούν άποψη και γνώμη στον κοινωνικό χώρο και οι οποίοι ευεργετούνται δεκαετίες τώρα από την ομοιοπαθητική όντας και ένθερμοι οπαδοί της στις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις; Θα βγουν να πουν τις εμπειρίες τους ή θα μείνουν στο σκοτάδι δίνοντας την εντύπωση ότι ανήκουν στην κατηγορία αυτών που «νομίζουν» ότι θεραπεύτηκαν όπως θέλει να διατείνεται η επιστημονική έρευνα με την οποία θέλουν να πυροδοτήσουν ένα νέο διωγμό κατά της ομοιοπαθητικής;