Skip to main content
ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΕΡΟΣ 2ο

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΕΡΟΣ 2ο

 Ιπποκράτης:   Θεμελιωτής της Ιατρικής Δεοντολογίας. Εισηγητής της πρόληψης στην Υγεία.

Ο σύγχρονος ιατρικός κόσμος οφείλει στον Ιπποκράτη, όπως αναλύσαμε στο προηγούμενο άρθρο μας,  την επιστημονική βάση της ιατρικής, τη θεμελίωση της αλλοπαθητικής αλλά και της ομοιοπαθητικής ιατρικής, βασικά χειρουργικά εργαλεία, την πολύπλευρη προσέγγιση αλλά και αντιμετώπιση των ασθενειών, την υπόδειξη της αναγκαιότητας για εξατομικευμένη θεραπεία τους.

Ο Ιπποκράτης όμως οριοθέτησε και την Ιατρική Δεοντολογία.

α) Σήμερα οι απόφοιτοι όλων των ιατρικών σχολών του πλανήτη ορκίζονται στον περίφημο όρκο του Ιπποκράτη, που είναι ο πρώτος κώδικας ιατρικής δεοντολογίας. 

Μεταξύ των άλλων ο όρκος λεει: «Θα συνιστώ στους αρρώστους μου την δίαιτα που η επιστήμη και η κρίση μου θεωρεί σωστότερη και θα διώξω από αυτούς κάθε επιζήμια τροφή. Ποτέ δεν θα τους δώσω δηλητήριο, ούτε θα τους δώσω λανθασμένες συμβουλές. Επίσης, δεν θα εμποδίσω τις γυναίκες να συλλάβουν και δεν θα τις βοηθήσω να κάνουν έκτρωση. Πάνω απ' όλα θα διατηρήσω αγνή τη ζωή μου και αμόλυντη την τέχνη μου. Δεν θα χρησιμοποιώ νυστέρι ούτε σε αυτούς που πάσχουν από λιθίαση, αλλά θα παραχωρώ την εργασία αυτή στους ειδικούς της τέχνης.  Σε όποιο σπίτι μπω θα προσφέρω μόνον βοήθεια στους αρρώστους και θα απομακρυνθώ από κάθε άδικη πράξη και βέβηλη επαφή. Και ό,τι ακούσω από εδώ και πέρα κατά την άσκηση των ιατρικών μου καθηκόντων, σχετικά με την κοινή ζωή των ανθρώπων, αν δεν μου επιτρέπεται, θα σιωπώ και θα το κρατήσω μυστικό, καλά φυλαγμένο."

 Τοποθετεί και καθορίζει, όπως βλέπουμε  το ρόλο του γιατρού σε σχέση με τα θέματα της ευθανασίας, της ιατρικής αμέλειας, του ιατρικού απορρήτου.   Καθορίζει τις ιδιότητες που πρέπει να έχει ο γιατρός, τη στάση του απέναντι στους ασθενείς του, στους συναδέλφους του, στους δασκάλους του.  

β) «Ωφελέειν ή μη βλάπτειν» είναι η υπέρτατη ρητή εντολή του Ιπποκράτη στο γιατρό.

Η ιατρική πράξη πρέπει να είναι ακίνδυνη για τον ασθενή, να του ελαφρύνει τα προβλήματα και όχι να του τα αυξάνει ή να δημιουργεί καινούργια.  H άσκηση της αιτιολογικής και εξατομικευμένης ιατρικής είναι τελικά η μόνη ασφαλιστική δικλείδα απέναντι σε άσκοπες και επιζήμιες ιατρικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη κάθε άνθρωπος συνδυάζει τους τέσσερις χυμούς του ή αλλιώς τα τέσσερα στοιχεία (γή, νερό, αέρα και φωτιά) με έναν ιδιαίτερο τρόπο, που αποτελεί την ιδιοσυστασία (ιδιοσυγκρασία) του.

Η ομοιοπαθητική ιατρική της οποίας πρώτος αυτός έθεσε τους βασικούς νόμους εξετάζει και θεραπεύει τον άνθρωπο μέσα από τη μελέτη της ιδιοσυγκρασίας του χωρίς βλαπτικές συνέπειες, δηλαδή παρενέργειες για τον οργανισμό. Οι σύγχρονες εξελίξεις της γενετικής, με την ανακάλυψη του DNA, από το οποίο εκπορεύονται οι πληροφορίες που καθορίζουν τη σύσταση του οργανισμού, και την προοπτική των γονιδιακών θεραπειών που θα είναι εξειδικευμένες προσωπικές θεραπείες για κάθε ασθενή, έρχονται να επιβεβαιώσουν τον Ιπποκράτη, αλλά και την ομοιοπαθητική θεώρηση. Η πρόληψη ήταν το βασικό στοιχείο της υγείας κατά Ιπποκράτη. Είναι γνωστή η φράση του: «κάλλιον (καλύτερα) τό προλαμβάνειν, παρά τό θεραπεύειν».       

Σύμφωνα με την ιατροφιλοσοφική θεώρηση του Ιπποκράτη οι αρρώστιες δεν εμφανίζονται ξαφνικά, συσσωρεύονται σταδιακά και εκδηλώνονται απότομα. Η πρόληψη σε κάθε βήμα της ζωής του ανθρώπου, μέσω άσκησης, σωστής διατροφής, κατάλληλου τρόπου ζωής, συχνών εργαστηριακών και κλινικών εξετάσεων,  αλλά και ενίσχυσης του ανοσοποιητι

κού συστήματος του οργανισμού, όπου η ομοιοπαθητική ιατρική έχει ενεργό ρόλο είναι η προτιμώτερη έγκαιρη λύση στο θέμα υγεία.   Η φήμη του Ιπποκράτη εξαπλώθηκε στην εποχή του και επηρέασε όλους τους μετέπειτα φιλοσόφους και ιατρούς (ιατροφιλόσοφους). Στην Κώ ίδρυσε τη δική του ιατρική σχολή. Μας άφησε μία επιστημονική κληρονομιά από 59 βιβλία. Ο Γαληνός, διάσημος χριστιανός γιατρός της εποχής του, μελέτησε σε βάθος τον Ιπποκράτη, συμφώνησε στην προέλευση και αιτία των ασθενειών και προχώρησε σε αυτή τη βάση στις δικές του μελέτες.     

Τον Ιπποκράτη μελέτησε και μετέφρασε από τα αρχαία ελληνικά στα γερμανικά και ο γερμανός ιατρός Σάμουελ Χάνεμαν στα τέλη του 18ου αιώνα, οπότε και επανέφερε, ανέπτυξε και καθιέρωσε την σύγχρονη Ομοιοπαθητική Ιατρική.   

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr