Skip to main content
Ίλιγγοι και Προηγμένη Ομοιοπαθητική

Ίλιγγοι και Προηγμένη Ομοιοπαθητική

Ίλιγγοι και Προηγμένη Ομοιοπαθητική.

Ο ίλιγγος είναι το ψευδές αίσθημα ότι περιστρεφόμαστε εμείς στον χώρο ή ότι περιστρέφεται ο χώρος και τα αντικείμενα γύρω μας. Συνήθως τα αίτια κρύβονται σε κάποιο πρόβλημα του λαβύρινθου του αυτιού γι’ αυτό και τα άτομα στρέφονται σε ωτορινολαρυγγολόγους για διάγνωση και θεραπεία. 
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για να βρεθεί κάποια αποτελεσματικότερη θεραπεία για την αντιμετώπιση των ιλίγγων, έστρεψε το ενδιαφέρον των ερευνητών στην αναζήτηση των δυνατοτήτων που έχει η Προηγμένη Ομοιοπαθητική να προσφέρει βοήθεια. Πριν δύο δεκαετίες διεξήχθη μία έρευνα κατά την οποία ασθενείς με συμπτώματα ιλίγγου χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Οι ασθενείς του ενός γκρουπ έλαβαν ως θεραπεία συγκεκριμένες συνθέσεις της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής που υποστηρίζουν τον οργανισμού σε συμπτώματα ιλίγγου και το δεύτερο γκρουπ έλαβε ως θεραπεία ψευδοφάρμακο (placebo). Η διάρκεια της θεραπείας ήταν 8 εβδομάδες και σε αυτό το διάστημα μελετήθηκαν οι επιπτώσεις της στον αριθμό των επεισοδίων ιλίγγου, η ένταση των επεισοδίων καθώς και η διάρκεια των επεισοδίων. 
Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων μετά το πέρας των 8 εβδομάδων, έδειξε ότι τα άτομα που έλαβαν θεραπεία με τις ομοιοπαθητικές συνθέσεις της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής είχαν παρόμοια επίδραση με το placebo ως προς την ελάττωση της διάρκειας των ιλίγγων, η οποία διάρκεια και στις δύο περιπτώσεις μειωνόταν σταδιακά όλο και περισσότερο. Όσον αφορά όμως τις άλλες δύο παραμέτρους οι διαφορές στα αποτελέσματα των δύο θεραπειών ήταν στατιστικά σημαντικές και υπέρ της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που ακολούθησαν θεραπεία με ομοιοπαθητικές συνθέσεις της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής ανέφεραν πολύ γρήγορη ελάττωση του αριθμού των επεισοδίων των ιλίγγων και μάλιστα μόλις μετά από 4 εβδομάδες θεραπείας τα επεισόδια σχεδόν εξαφανίστηκαν, σε αντίθεση με τους ασθενείς που λάμβαν θεραπεία με placebo, οι οποίοι δεν παρουσίασαν καμία σημαντική μείωση του αριθμού των επεισοδίων. Παράλληλα το γκρουπ της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής παρουσίαζε όλο και μικρότερη ένταση των εμφανιζόμενων επεισοδίων σε σχέση με το γκρουπ του placebo, όπου η ένταση των επεισοδίων παρέμενε σταθερή και ίδια.  
Τα παραπάνω αποτελέσματα αποδεικνύουν την καλή αποτελεσματικότητα των ομοιοπαθητικών συνθέσεων της Προηγμένης Ομοιοπαθητικής στην καταπολέμηση του ιλίγγου και την δυνατότητά της να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο ως συμπληρωματική ή και μεμονωμένη θεραπεία σε άτομα με τέτοιου τύπου προβλήματα.