Skip to main content
SPIRO DIAMANTIDIS HOMEOPATHY AND FLU

Η ΓΡΙΠΗ ΕΡΧΕΤΑΙ. ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Η ΓΡΙΠΗ ΕΡΧΕΤΑΙ. ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Σε όλα τα θέματα αλλά πολύ περισσότερο στα θέματα υγείας, χρειάζεται ψυχραιμία και γνώση. Σωστή ενημέρωση και αποφυγή του πανικού που οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις, αλλά το κυριότερο δημιουργεί στρες που με τη σειρά του καταπονεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η γρίπη είναι μια ίωση, δηλαδή μια λοίμωξη από ειδικούς ιούς που ονομάζονται ιοί της γρίπης. Ας γνωρίσουμε όμως αυτούς τους μικροσκοπικούς οργανισμούς, που είναι αόρατοι στο γυμνό μάτι και απειλούν τον οργανισμό μας τόσο έντονα. Οι μικροοργανισμοί που απειλούν την υγεία μας, δηλαδή είναι παθογόνοι, χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τα μικρόβια και τους ιούς. Τα μικρόβια είναι τα γνωστά βακτηρίδια όπως κολοβακτηρίδιο, μυκοβακτηρίδιο κλπ και διάφοροι κόκκοι όπως στρεπτόκοκκος, πνευμονιόκοκκος κλπ και τα αναφέρω, όχι γιατί θέλω να σας κάνω μικροβιολόγους, αλλά επειδή αυτά τα ονόματα ακούγονται συχνά και ηχούν παράξενα. Βέβαια υπάρχουν και πολλές άλλες κατηγορίες μικροβίων, που δεν χρειάζεται να αναφερθούν τώρα.

Το κάθε παθογόνο μικρόβιο προκαλεί στον οργανισμό που θα προσβάλλει μια ασθένεια, που εμφανίζεται με τα δικά της συγκεκριμένα συμπτώματα. Οι ιοί είναι άλλη μεγάλη κατηγορία μικροοργανισμών, που χωρίζονται σε διάφορες ομάδες όπως αυτοί που ακούγονται συχνά, δηλαδή οι ιοί του κοινού κρυολογήματος, οι ιοί της γρίπης, οι ιοί HPV, οι ιοί των παιδικών νοσημάτων κλπ.

Ας μην πανικοβληθούμε τώρα, γιατί ο οργανισμός δεν είναι απροστάτευτος. Έχει ένα πολύ άρτιο και δυνατό αμυντικό σύστημα, με το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει τους μικροοργανισμούς. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν το αμυντικό σύστημα του οργανισμού το καταπονούμε και το διαλύουμε εμείς με τον τρόπο ζωής μας οπότε οι μικροοργανισμοί άλλο που δεν θέλουν για να κάνουν κατάληψη του οργανισμού και να στήσουν το πάρτι τους.

Για την καταπολέμηση των μικροβίων υπάρχουν τα αντιβιοτικά. Για την ενίσχυση του αμυντικού συστήματος υπάρχει η ομοιοπαθητική. Τα αντιβιοτικά έχουν ένδειξη όταν κάποιος προσβληθεί από το μικρόβιο και όχι πριν. Η ομοιοπαθητική μπορεί να δοθεί και πριν την προσβολή από το μικρόβιο για προληπτική ενίσχυση του αμυντικού συστήματος. Όταν ένας άνθρωπος χρειάζεται να παίρνει πολύ συχνά αντιβιοτικά σημαίνει ότι ο οργανισμός του έχει τόσο εξασθενημένο αμυντικό σύστημα, που δεν μπορεί να ορθοποδήσει οπότε χρειάζεται άμεσα την ομοιοπαθητική θεραπεία, που θα ενισχύσει το αμυντικό του σύστημα και θα σταματήσει το φαύλο κύκλο. Για την καταπολέμηση των ιών δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα. Δυστυχώς παρά την τεράστια πρόοδο της ιατρικής επιστήμης δεν βρέθηκαν μέχρι σήμερα φάρμακα που να σκοτώνουν τους ιούς. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν μόνο τα μικρόβια.

Έτσι όταν κάποιος «παθαίνει ίωση» του συστήνεται συμπτωματική θεραπεία, δηλαδή φάρμακα που καταπολεμούν τα συμπτώματα και ομοιοπαθητική θεραπεία για την ενίσχυση του αμυντικού του συστήματος. Η ομάδα των ιών της γρίπης είναι αρκετά μεγάλη, πάνω από 100 και εμφανίζεται αυτή την εποχή.

Όταν οι ιοί της γρίπης είναι στη γειτονιά μας πρέπει να αυξήσουμε την επαγρύπνηση. Οι δράσεις μας αποσκοπούν σε δύο πράγματα. Πρώτον, να αποφύγουμε τη συνάντηση με τους ιούς και δεύτερον να ενισχύσουμε την άμυνα μας, οπότε κι αν ακόμη τους συναντήσουμε, να μην μπορούν να εγκατασταθούν στον οργανισμό.

Παρόλο που δεν συνηθίζεται στην κοινωνία μας, θα ήταν μεγάλη κοινωνική προσφορά αν όσοι είναι «κρυολογημένοι» και «συναχωμένοι» αλλά αναγκάζονται να τη βγάζουν στο πόδι, δηλαδή συγχρωτίζονται με όλους τους  άλλους καθημερινά, φορούσαν μια χάρτινη μάσκα χειρουργείου για να μην διασπείρονται σταγονίδια, όταν μιλούν και αναπνέουν και αν έπλεναν τα χέρια τους κάθε φορά που καθαρίζουν τη μύτη τους και αν πετούσανε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάνδηλα κατευθείαν στον κάλαθο. Όλα αυτά βοηθούν πάρα πολύ στην αποφυγή διάδοσης της ίωσης που θα μπορούσε να μετατραπεί σε επιδημία.  Υπάρχουν και μέτρα που αφορούν όλους, αλλά γίνονται απαραίτητα για τους πιο ευαίσθητους. Αυτοί που ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες, θα πρέπει να αποφεύγουν τους κλειστούς χώρους όπου μαζεύονται πολλοί άνθρωποι, να πλένουν συχνά τα χέρια τους ιδιαίτερα όταν πιάνουν κάτι εκτός σπιτιού, να αερίζουν το σπίτι για να μην υπάρχει στάσιμος αέρας, να τηλεφωνούν πριν επισκεφθούν κάποιον για να μάθουν μήπως είναι γριπιασμένος, να τρώνε ελαφρά και υγιεινά, να ελέγχουν το στρες, να κοιμούνται όσες ώρες ζητάει ο οργανισμός τους, να κάνουν εμβόλιο και να ζητούν ομοιοπαθητική θεραπεία που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr