Skip to main content
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ DRUG RECALL IN GERMANY

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΝΤΙΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΣ ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

ΟΚΤΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ θανάτων εξετάζει η Γερμανική Ιατρική Ένωση, οι οποίοι ενδέχεται να προκλήθηκαν από τη χρήση του αντιφλεγμονώδους φαρμάκου Vioxx, το οποίο απέσυρε από την κυκλοφορία η παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία Merck στα τέλη Σεπτεμβρίου. Γι' αυτούς τους οκτώ θανάτους, «τυχόν αλληλεπίδραση με το φάρμακο δεν έχει αποκλεισθεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής φαρμάκων της ιατρικής ένωσης, Νταβίντ Τιάντεν, στην εφημερίδα «Κέλνισερ/Μπόνερ Ρουντσάου». H τράπεζα δεδομένων της ένωσης περιλαμβάνει 1.011 περιπτώσεις αρρώστων που παρουσίασαν επιπλοκές, οι οποίες ενδέχεται για ορισμένους να εκδηλώθηκαν έπειτα από φαρμακευτική αγωγή με το Vioxx. Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγονται επίσης 28 ασθενείς που υπέστησαν έμφραγμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με μελέτη για τους κινδύνους από το φάρμακο, την οποία επικαλέστηκε η γερμανική επιθεώρηση «Ντερ Σπίγκελ» στις αρχές Οκτωβρίου, τουλάχιστον 2.500 ασθενείς στη Γερμανία είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα (έμφραγμα, θρόμβωση, καρδιακή προσβολή) ύστερα από αγωγή με Vioxx. Στη Γερμανία, το συγκεκριμένο φάρμακο είχε συνταγογραφηθεί σε σχεδόν 340.000 ασθενείς, σύμφωνα με τη μελέτη.

Την επόμενη φορά που κάποιος θα μας ρωτάει ειρωνικά αν η ομοιοπαθητική είναι επιστημονική, θα του κoλλάμε στην μούρη αυτό το άρθρο και θα του λέμε «χίλιες φορές να μην είναι "επιστημονική" και να θεραπεύει χωρίς παρενέργειες, παρά να είναι "επιστημονική" και επικίνδυνη όπως το Vioxx». Να τη βράσω την επιστήμη σας όταν αφήνει σακάτηδες χιλιάδες ασθενείς αλλά βάζει ταμπέλες επιστημονικότητας.

Θα μου πείτε, μη γενικεύεις, δεν είναι όλα έτσι. Εμένα όμως δε με νοιάζει να ανακαλύπτω μόνος μου τα σωστά, γιατί είναι μέσα στην υποχρέωση της επιστήμης που υποτίθεται ότι υπηρετεί την ανθρώπινη ζωή.
Εμένα με ενδιαφέρουν τα δράματα που όμως είναι «επιστημονικά».
Τι θα γίνει τώρα με τα θύματα;
Ούτε καν συγνώμη δεν θα πουν οι «επιστήμονες».


Ευχαριστώ δεν θα πάρω. Προτιμώ την ομοιοπαθητική, που η επιστημονικότητά της είναι αποδεδειγμένη αλλά θα γίνει κατανοητή όταν θα προχωρήσει περισσότερο η γενετική,καθώς και η έλλειψη παρενεργειών από το ομοιοπαθητικό φάρμακο θα αξιολογηθούν καλλίτερα... όταν θα έχουν πεθάνει και άλλοι προς χάριν της "επιστήμης".

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»