Skip to main content
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ - ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ - ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ - ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ

Αλλεργία είναι η αντίδραση υπερευαισθησίας σε διάφορες ουσίες που συνήθως εισπνέουμε και οι οποίες ονομάζονται αλλεργιογόνα. Αυτά μπορεί να είναι η σκόνη του σπιτιού, η γύρη, η μούχλα κλπ. Αν το πούμε με πιο απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι ορισμένες ουσίες του περιβάλλοντος που συνήθως τις βάζουμε στον οργανισμό μας μέσω της αναπνοής, ο οργανισμός τις θεωρεί εχθρούς. Όταν ο οργανισμός διαπιστώνει ότι μπήκαν εχθροί στο χώρο του, κινητοποιεί το αμυντικό σύστημα για να τους πολεμήσει και να τους εξοντώσει. Το κομμάτι του αμυντικού συστήματος που δραστηριοποιείται περισσότερο σε αυτή την περίπτωση είναι το ανοσοποιητικό. Γίνονται λοιπόν έντονες μάχες μέσα στον οργανισμό με αποτέλεσμα την εκδήλωση έντονων συμπτωμάτων, δηλαδή των συμπτωμάτων της αλλεργίας.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η αλλεργική αντίδραση είναι κάτι που δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι. Στις ίδιες περιβαλλοντικές συνθήκες ορισμένοι παθαίνουν αλλεργία και άλλοι όχι. Αυτό εξαρτάται από την προδιάθεση τους, δηλαδή την ειδική ευαισθησία που παρουσιάζουν οι αλλεργικοί. Για πολλούς, η αλλεργική ρινίτιδα είναι μία γνώριμη κατάσταση: Καταρροή, κνησμός στη μύτη, στον ουρανίσκο ή στα αυτιά, φτέρνισμα και μπούκωμα που μπορεί να διαταράσσει και τον ύπνο. Σε πολλές περιπτώσεις, που το πρόβλημα χρονίζει, έχουμε και  διαταραχές της όσφρησης και της γεύσης. Υπολογίζεται ότι το 23% του πληθυσμού, στις αναπτυγμένες χώρες, πάσχει από αλλεργική ριντίδα, ενώ το 1/3 των πασχόντων δεν το γνωρίζουν και αποδίδουν τα συμπτώματα σε κρυολόγημα.

Σύμφωνα με το Βρεττανικό Ίδρυμα για την Αλλεργία (British Allergy Foundation) o αριθμός των πασχόντων από αλλεργική ρινίτιδα στην Βρεττανία έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και αυξάνεται κατά 5% κάθε χρόνο. Το πρόβλημα μπορεί να είναι εποχιακό, δηλαδή να παρουσιάζεται άνοιξη και φθινόπωρο, όταν η γύρη ή η υγρασία και οι μύκητες αφθονούν στο περιβάλλον. Για τους πιό άτυχους όμως, που γίνονται όλο και περισσότεροι, το πρόβλημα εμφανίζεται όλο το χρόνο.

Εκτός από τα αλλεργιογόνα είναι πολλοί άλλοι οι ερεθιστικοί παράγοντες που πυροδοτούν αυτή την αντίδραση στον οργανισμό, όπως οι απότομες μεταβολές θερμοκρασίας, υγρασίας, η έκθεση σε έντονες οσμές, καπνό, καυσαέριο κλπ.  Το στρές και το άγχος επίσης, είναι παράγοντες πυροδότησης και επιδείνωσης αλλεργιών, όπως απέδειξαν σε έρευνα με εθελοντές, γιατροί του πανεπιστημίου του Οχάιο στις Ηνωμένες πολιτείες. Η έρευνά τους έδειξε ότι με το στρες και το άγχος αυξάνεται η αδρεναλίνη και άλλες κατεχολαμίνες, καθώς και η παραγωγή ιντερλευκίνης 6, μιάς πρωτεϊνης που παράγεται στις φλεγμονές. Οι ασθενείς με στρές και άγχος είχαν κατά 75% εντονώτερες αλλεργικές αντιδράσεις.

Αντιμετώπιση. Τα αντιϊσταμινικά και τα κορτιζονούχα χημικά σκευάσματα ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Οι υποδόριες ενέσεις ανοσοθεραπείας προσφέρουν προστασία έναντι ορισμένων αλλεργιογόνων από τα οποία γίνεται απευαισθητοποίηση του οργανισμού.

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο ενισχύει την άμυνα του σώματος έναντι του αλλεργιογόνου. Θεραπεύει την προδιάθεση, δηλαδή ο οργανισμός παύει να είναι ευάλωτος και παύει να αντιδρά στην επαφή του με το αλλεργιογόνο. Με το ομοιοπαθητικό φάρμακο γίνεται μια συνολική απευαισθητοποίηση του οργανισμού απέναντι στους αλλεργιογόνους παράγοντες.          

Οι έρευνες.        

Η δρ.Reilly και οι συνεργάτες της Taylor, Campbell, Beattie, McSharry, Aitchison, Carter κ.ά. πραγματοποίησαν μιά σειρά από κλινικές έρευνες σε ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και χρόνια ρινίτιδα που πήραν ομοιοπαθητικά φάρμακα. Οι έρευνες αυτές, που τηρούν όλες τις υψηλές προδιαγραφές της ιατρικής έρευνας, έδειξαν με σαφήνεια, μεγάλη θεραπευτική αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής θεραπείας στις αλλεργίες. Για να είναι αξιόπιστες οι έρευνες επαναλήφθηκαν πολλές φορές και πάντα έδειξαν ένα πολύ υψηλό θεραπευτικό αποτέλεσμα της ομοιοπαθητικής στις αλλεργίες.  Δημοσιεύθηκαν  στο Lancet (1994), που θεωρείται διεθνώς το πλέον έγκριτο ιατρικό περιοδικό και στο British Homoeopathic Journal (1985-1986). Βέβαια υπάρχουν και οι χιλιάδες ζωντανές μαρτυρίες και περιγραφές ασθενών που οι αλλεργίες τους θεραπεύτηκαν με ομοιοπαθητική, οι οποίες δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο της Αγγλικής Ομοιοπαθητικής Ομοσπονδίας.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr