Skip to main content

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ

    Ο συνήθης ύποπτος   

Σε μία κοινωνία που εξυμνεί την τέλεια εξωτερική εμφάνιση και τον υλικό πλούτο, δεν αποτελεί έκπληξη ότι πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν αισθήματα ανεπάρκειας, άγχους και κατάθλιψης. Τα ψευδή πρότυπα που δημιουργούνται συχνά από τις διαφημιστικές εταιρείες έχουν διαβρώσει την αυτοεκτίμησή μας  κάνοντας τον πανικό, το  φόβο, την εμμονή και τον καταναγκασμό μας να αποτελούν τους πρώτους μηχανισμούς αντιμετώπισης των δυσκολιών της ζωής μας , μέσω των οποίων προσπαθούμε να ανακτήσουμε την αξιοπρέπεια και τη δύναμή μας.   

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, φυσικά, δεν είναι ο μόνος παράγοντας που προκαλεί τα συναισθήματα του άγχους.  

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία, διαταραχές άγχους φαίνεται να επηρεάζονται και ενεργοποιούνται από το κοινωνικό περιβάλλον, από  τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τις εμπειρίες της ζωής, και τη γενετική προδιάθεση. Οι γυναίκες διαγιγνώσκονται με αγχώδεις διαταραχές δύο φορές πιο συχνά από όσο οι άνδρες ενώ η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή  εμφανίζεται εξίσου το ίδιο συχνά μεταξύ ανδρών και γυναικών. 

Τι είναι οι αγχώδεις διαταραχές;  Όταν το άτομο πάσχει από κάποια αγχώδη διαταραχή, βιώνει τη συναισθηματική, γνωστική, συμπεριφορική, και  σωματική καταπόνηση. Ενώ ο καθένας μπορεί να βιώσει  εμπειρίες όπως κάποια ανησυχία από καιρό σε καιρό, οι αγχώδεις διαταραχές χαρακτηρίζονται από την επίμονη παρέμβαση τους στην καθημερινή λειτουργία, όπως είναι η κοινωνική ζωή, η ανατροφή των παιδιών, η φροντίδα του εαυτού, των σχέσεων  και της ψυχαγωγίας. Το άγχος και ο φόβος συχνά συγχέονται. Ο φόβος είναι ένα σήμα συναγερμού που βασίζεται σε μια γνωστή αιτία, ενώ το άγχος είναι μια απάντηση σε κάτι το άγνωστο. Οι αγχώδεις διαταραχές συχνά οδηγούν σε άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η υπογλυκαιμία, και το προ-εμμηνορροϊκό σύνδρομο. Ψυχιατρικός ορισμός των αγχωδών διαταραχών Οι ακόλουθες οκτώ προϋποθέσεις περιλαμβάνουν διαταραχές του άγχους:  Διαταραχή πανικού: Υπάρχουν δύο τύποι των διαταραχών πανικού: μία με αγοραφοβία και μία χωρίς. Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού μπορεί να περιλαμβάνουν σφυροκόπημα στην  καρδιά, ταχυκαρδία, δύσπνοια, εφίδρωση, ρίγη, πόνο στο στήθος ή δυσφορία, αίσθημα ζαλάδας ή λιποθυμίας, ίλιγγο, ναυτία, φόβο της απώλειας του ελέγχου ή τρέλας. Καθώς επίσης και  φόβο του θανάτου, ρίγη , εξάψεις  και μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα σε μέρη του σώματος. 

Ειδικές Φοβίες: Οι ειδικές φοβίες έχουν ορισθεί ως ένας παράλογος φόβος για ένα αντικείμενο, δραστηριότητα ή κατάσταση. Ορισμένες ειδικές φοβίες περιλαμβάνουν το φόβο για τα σκυλιά, τα ύψη, τους  κλειστούς χώρους, τις καταιγίδες, τα πλήθη, τα  φίδια, την εγκατάλειψη ή  και την αποτυχία. 

Κοινωνικές Φοβίες: Κοινωνικές φοβίες, επίσης γνωστές ως κοινωνικές διαταραχές άγχους, χαρακτηρίζονται από υπερβολικό φόβο της ταπείνωσης σε διάφορες κοινωνικές διεργασίες.  Αγοραφοβία: η  αγοραφοβία αναφέρεται στο φόβο των δημόσιων χώρων σε ανοιχτούς χώρους. 

Το άτομο που πάσχει από αγοραφοβία μπορεί να βιώσει άγχος όταν σε μια κατάσταση ή σε ένα μέρος   η πιθανή διαφυγή θα είναι δύσκολη.  Ψυχαναγκαστική διαταραχή:  είναι μια συνειδητή επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά, όπως η καταμέτρηση, ο έλεγχος ή η αποφυγή στερεότυπων πράξεων. Οι ιδεοληψίες και οι καταναγκασμοί μπορεί να αποβούν χρονοβόρες  και να παρέμβουν αισθητά στην καθημερινότητα  ενός ατόμου. Μπορεί να περιλαμβάνουν παθολογικές αμφιβολίες, ενοχλητικές σκέψεις, ανάγκη για συμμετρική τοποθέτηση των πραγμάτων στο χώρο ή την καθαριότητα, τη θρησκευτική εμμονή. Για τον έλεγχό τους απαιτούν την εφαρμογή τελετουργικών πράξεων. Διαταραχή μετα-τραυματικού στρες (PTSD): Άτομα που πάσχουν από PTSD έχουν δει ή βιώσει ή έχουν ακούσει για ένα "ακραίο τραυματικό στρεσογόνο γεγονός» για το οποίο αντιδρούν με φόβο. Υπάρχει μια αίσθηση απελπισίας, μια κατάσταση υπερ-διέγερσης η οποία καθιστά το άτομο ανήμπορο να την ξεπεράσει. Οξεία Διαταραχή Άγχους: Αυτή είναι μια προσωρινή PTSD. Τα ανεπιθύμητα συμπτώματα διαρκούν μόνο για περίπου τέσσερις εβδομάδες μετά το αγχωτικό γεγονός.  Διαταραχή γενικευμένου άγχους (GAD): Οι άνθρωποι με το γενικευμένο άγχος έχουν ανησυχία για  γεγονότα, καταστάσεις και δραστηριότητες με πλειονότητα των ημερών μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Αυτό το είδος του άγχους μπορεί να εκδηλωθεί με δυσκολία στον ύπνο, νευρικότητα και ευερεθιστότητα. Ομοιοπαθητική θεραπεία των αγχωδών διαταραχών  Η ομοιοπαθητική μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση και τη θεραπεία των ψυχικών  και συναισθηματικών  παθήσεων, όπως το άγχος, ο πανικός, η κατάθλιψη και οι φοβίες. 

Η μεγάλη επιτυχία της ομοιοπαθητικής στην αντιμετώπιση των αγχωδών διαταραχών οφείλεται στο ότι το ομοιοπαθητικό φάρμακο επαναφορτίζει την ενεργειακή μπαταρία του οργανισμού και αποκαθιστά την ισορροπία η οποία είχε διαταραχθεί. Είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των ψυχοδιανοητικών διαταραχών οφείλεται σε καθημερινή απώλεια ενέργειας του ατόμου η οποία δεν μπορεί να αναπληρωθεί. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο αναπληρώνει αυτή την ενέργεια και αποκαθιστά την ισορροπία. Η επιτυχία της ομοιοπαθητικής βασίζεται στην αναγνώριση της μοναδικότητας του ασθενή και τα αποτελέσματά της είναι αξιοσημείωτα. 

Ο ομοιοπαθητικός ιατρός λαμβάνοντας ένα πλήρες ιστορικό καταγράφει με λεπτομέρεια όλες τις σωματικές και ψυχοσυναισθηματικές πτυχές του ατόμου. Η φαρμακευτική θεραπεία που θα ακολουθηθεί αποτελείται από φυσικές ουσίες φιλικές για το άτομο. Ενισχύει ολιστικά το άτομο δίνοντάς και πάλι μία νέα πνοή σε ότι τον ταλαιπωρεί και τον αγχώνει. Παράλληλα δυναμώνει την άμυνα του οργανισμού και εξισορροπεί όλες τις λειτουργίες του τόσο τις σωματικές όσο και τις ψυχολογικές.