Skip to main content
SPIRO DIAMANTIDIS ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ KICK ASS

ΚΛΩΤΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΙΣΙΝΟ Η ΚΛΩΤΣΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ;

ΚΛΩΤΣΙΑ ΣΤΟΝ ΠΙΣΙΝΟ Η ΚΛΩΤΣΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ;

Υπάρχουν περίπου 187 επίσημες μέθοδοι για την διοίκηση μιας επιχείρησης με στόχο πάντα την αύξηση της παραγωγικότητας, δηλαδή του κέρδους.

Μια από αυτές ονομάζεται ΚΙΚΑ  (Kick ass) δηλαδή κλωτσιά στον πισινό. Η μέθοδος ΚΙΚΑ που στην Αμερική είναι αρκετά διαδεδομένη, βασίζεται στο σκεπτικό ότι ο εργαζόμενος πρέπει να βρίσκεται συνέχεια σε κατάσταση στρες για να αποδίδει περισσότερο. Έτσι υπάρχουν οι περιφερόμενοι επιθεωρητές που είναι επιφορτισμένοι από τη διοίκηση να δίνουν τις κλωτσιές στον πισινό των εργαζομένων όταν δε δουλεύουν με το μοτέρ στο κόκκινο. Η κλωτσιά είναι από απλή παρατήρηση που όμως οδηγεί στην απώλεια του δικαιώματος του εργαζομένου να ζητήσει άδεια ή αύξηση, μέχρι οικονομικό πέναλτυ δηλαδή απώλεια χρημάτων από το μισθό του. Ταυτόχρονα όλα αυτά ανακοινώνονται με φωτογραφίες και ονόματα στον μεγάλο πίνακα ανακοινώσεων της επιχείρησης  μαζί και με τις θετικές ανακοινώσεις δηλαδή εκείνων που λόγω υπεραπόδωσης έλαβαν μπόνους. 

Εύλογα αναρωτιέται κανείς αν είναι δυνατόν να εφαρμόζεται ένα τέτοιο σύστημα σε μια σύγχρονη κοινωνία. Ο νόμος λέει ότι όταν η διοίκηση ανακοινώνει το εργασιακό της σύστημα με πλήρεις λεπτομέρειες και ο εργαζόμενος το αποδέχεται, τότε δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί και είναι ο μόνος υπεύθυνος για ότι του συμβεί ακόμη δε και τα εργατικά συνδικάτα δεν μπορούν να αντιδράσουν. Βέβαια ιδιαίτερα σήμερα που η ανεργία δημιουργεί περισσότερους απεγνωσμένους ανθρώπους το ΚΙΚΑ δεν θα έχει πρόβλημα να βρίσκει ουρές ανθρώπων στα γκισέ των αιτήσεων για εργασία. Θα ήταν όμως τραγική ειρωνεία αν μια επιχείρηση που υιοθετεί ένα τέτοιο εργασιακό σύστημα, έβγαζε από την άλλη μεριά εκείνες τις υπέροχες, γαλήνιες, ευγενικές διαφημίσεις με την απαλή υποβλητική μουσική, πληροφορώντας το κοινό ότι στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της διαθέτει μεγάλα ποσά για να σώσει τα πουλάκια της Ασιατικής τούντρας ή τα απειλούμενα από τη μόλυνση ψαράκια του Αμαζονίου.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη για να μην είναι απλά παραπλανητική επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας πρέπει να ξεκινά από το εργασιακό περιβάλλον της εταιρείας και να επεκτείνεται στις συνθήκες εργασίας αλλά και την οικονομική ανταμοιβή των εργαζόμενων. Ο καθρέφτης της κοινωνικής ευθύνης της κάθε επιχείρησης δεν είναι οι ωραίες διαφημίσεις της αλλά το εργασιακό της περιβάλλον, το εργασιακό της σύστημα και το μισθολόγιο των εργαζομένων της. Αν δεν καλυφθούν αυτά πρώτα από την επιχείρηση η κάθε προσπάθεια να σωθούν τα ψαράκια του Αμαζονίου φαντάζει τουλάχιστον φαρισαϊκή. Αυτοί που εφαρμόζουν τη μέθοδο ΚΙΚΑ αλλά και άλλες παρόμοιες, μπερδεύουν την έννοια του δημιουργικού στρες με την έννοια του παθολογικού στρες. Το δημιουργικό στρες είναι μια φυσιολογική διαδικασία, κατά την οποία όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση δημιουργική στη δουλειά του, τότε ανεβαίνουν λίγο οι στροφές του στρες για να κινητοποιείται σε δημιουργική σκέψη και δημιουργικό αποτέλεσμα. Το δημιουργικό στρες ως φυσική διαδικασία είναι απόλυτα ασφαλές για τον οργανισμό και ελεγχόμενο από αυτόν, δημιουργώντας αισθήματα ικανοποίησης και ευχαρίστησης.

Το ΚΙΚΑ στρες όμως είναι παθολογικό και αναγκάζει τον οργανισμό να λειτουργεί συνέχεια στο κόκκινο δημιουργώντας έτσι άγχος, φόβο και έναν μεγάλο αριθμό αρνητικών συναισθημάτων που ο εργαζόμενος τα μεταφέρει στο σπίτι του, πολύ συχνά δε μεταφέρει και τη μέθοδο ΚΙΚΑ για να εξισορροπεί τις ποσότητες καταπίεσης και εξουσίας που ο ίδιος βιώνει. Είναι τραγικό το πόσο πολύ διαβρώνεται ο κοινωνικός ιστός από τέτοιες εργασιακές μεθόδους, αλλά σίγουρα τα ψαράκια του Αμαζονίου δεν θα έχουν πρόβλημα. Κάτι είναι και αυτό.

Σήμερα τα εργατικά συνδικάτα, στην Αγγλία κυρίως αλλά προοδευτικά και σε άλλες χώρες της Ε.Ε απαιτούν πλέον τις εφαρμογές για τον έλεγχο του εργασιακού στρες στους εργαζόμενους των διαφόρων επιχειρήσεων. Αλλά και η Ε.Ε βλέποντας το κόστος του εργασιακού στρες να ξεπερνάει τα 670 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ασχολείται πλέον πολύ σοβαρά μέσω ειδικών επιτροπών και συμβουλίων με το θέμα της αντιμετώπισης του εργασιακού στρες.

Πρέπει να αντιληφθούν οι σύγχρονες επιχειρήσεις ότι σήμερα η επιστήμη της νευροφυσιολογίας με τη μέθοδο της βιοανάδρασης αντιμετωπίζει δυναμικά το εργασιακό στρες ενώ τα αντίστοιχα σεμινάρια χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε σε υψηλό ποσοστό.

Αξιότιμοι κύριοι επιχειρηματίες εκσυγχρονιστείτε.

Αντιληφθείτε ότι πρέπει να προσέχετε τους εργαζόμενους για να τους έχετε. Κατανοήστε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εργάζονται με ελεγχόμενο στρες, να νοιώθουν ασφαλείς και ικανοποιημένοι, ώστε με τη θέληση τους να είναι δημιουργικοί στο μέγιστο για την επιχείρηση, ώστε τελικά και τα δικά σας κέρδη να είναι στο μέγιστο, αλλά και η υπόσχεση σας για εταιρική κοινωνική ευθύνη να πραγματοποιείται.  

-Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ"