Skip to main content
SPIRO DIAMANTIDIS ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ

ΑΛΛΟ GOLDEN BOYS ΚΑΙ ΑΛΛΟ GOLDEN ΜΟΝΙΜΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

ΑΛΛΟ GOLDEN BOYS ΚΑΙ ΑΛΛΟ GOLDEN ΜΟΝΙΜΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

Πολύς ο λόγος και πάλι για τα golden boys αυτές τις μέρες.

Αμοιβές που ξεπερνούν τα 1300 ευρώ την ημέρα για διευθυντές οργανισμών του δημοσίου και οργανισμών κοινής ωφέλειας κατήγγειλε  ο πρωθυπουργός και δήλωσε ότι θα τους περικόψει όχι μόνο για να εξοικονομήσει το δημόσιο πολλά εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, αλλά για να σταματήσει και η πρόκληση προς τους εργαζόμενους της γενιάς των επτακοσίων ευρώ. Και βέβαια κανείς λογικός άνθρωπος δεν έχει αντίρρηση σε μια τέτοια ρύθμιση αλλά πριν από όλα θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει κανείς γιατί δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση στη χώρα μας και τι σχέση έχει με το διεθνή θεσμό των πραγματικών golden boys.

H Ελληνική πραγματικότητα είναι ένα κακέκτυπο του θεσμού των golden boys που ισχύει σε όλες τις ανταγωνιστικές και υπερπαραγωγικές οικονομίες και κυρίως στην Αμερικανική. Οι golden υπάλληλοι της Ελληνικής πραγματικότητας που είναι συνήθως αποτέλεσμα των πελατειακών σχέσεων των πολιτικών, δεν έχουν καμία σχέση με τα πραγματικά golden boys του διεθνούς επιχειρείν. Πρόκειται δηλαδή για golden boys μαϊμού και κακώς ονομάζονται golden boys ενώ θα έπρεπε να ονομάζονται golden υπάλληλοι.

Κατ’ αρχήν τα πραγματικά golden boys δεν είναι ποτέ υπάλληλοι και σε καμία περίπτωση μόνιμοι, ονομάζονται δε έτσι όχι μόνο γιατί κερδίζουν πολλά οι ίδιοι, αλλά γιατί δίνουν τεράστια κέρδη στην επιχείρηση που εργάζονται. Θα είχε κανείς αντίρρηση να δίνει 1300 ευρώ την ημέρα σε ένα golden boy που με την εργασία και τις μεθόδους του δημιουργεί κέρδη 130.000 ή 1.300.000 ευρώ την ημέρα στην επιχείρηση, δηλαδή 100 ή 1000 φορές μεγαλύτερο από το μεροκάματο του; Σίγουρα όχι. Αυτός είναι και ο λόγος που όλες οι επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν δυναμική ανάπτυξη ψάχνουν συνεχώς για ένα golden boy που θα κάνει τη διαφορά. Τα golden boys είναι μάνατζερς, ειδικοί διευθυντές, εκτελεστικά ειδικά στελέχη, εξειδικευμένα διευθυντικά στελέχη, στελέχη που επιλέγουν με ειδικό τρόπο και αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό μιας επιχείρησης και άτομα με κάποιες εξωτικές, μοντέρνες  και αποτελεσματικές ειδικότητες. Είναι άνθρωποι που όχι μόνο ξόδεψαν το μεγαλύτερο χρόνο τους σε ειδικές σπουδές αλλά διαθέτουν και εξαιρετικές ικανότητες που θέτουν στη διάθεση της επιχείρησης για να την κάνουν golden και να δικαιολογήσουν τη φήμη τους και το μισθό τους. Τα πραγματικά golden boys ρισκάρουν κάθε μέρα τη θέση τους  και το ψωμί τους ή αν θέλετε το παντεσπάνι τους γιατί εκεί έξω ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος και εκατοντάδες καραδοκούν για τη θέση τους. Για τα πραγματικά golden boys δεν υπάρχει κανένας οίκτος από πλευράς εργοδοσίας. Αν δεν εκπληρώσουν τους στόχους της επιχείρησης, τους οποίους έχουν αποδεχθεί και υπογράψει, θα απολυθούν άμεσα και τη θέση τους θα πάρει κάποιος άλλος. Κανείς δεν θα τους δώσει ούτε καν το βασικό μισθό αν δεν δείξουν τα αποτελέσματα που προσδοκά η επιχείρηση υπό μορφή καθαρού κέρδους και ζεστού ρευστού χρήματος.

Τα πραγματικά golden boys ζουν κάτω από ακραίες συνθήκες στρες και άγχους για αυτό και εμφανίζονται ως οι εργαζόμενοι με τη μεγαλύτερη επίπτωση του συνδρόμου Karoshi. Το σύνδρομο Karoshi είναι η κατάσταση κατά την οποία ένας 35αρης έως 40αρης υπερδραστήριος μάνατζερ, καταρρέει ξαφνικά και απότομα και χάνει τη ζωή του κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες που συνήθως υποκρύπτουν οξύ καρδιακό περιστατικό. Αυτό συμβαίνει όταν ο οργανισμός δεν μπορεί να αντέξει άλλο στρες και διαλύεται. Τα πραγματικά golden boys είναι πολύ χρήσιμα στις επιχειρήσεις και δικαιολογούν απόλυτα το μισθό και τα επιδόματα τους αφού τα κερδίζουν με την αξία τους και τα δικαιολογούν απόλυτα με τα κέρδη που δημιουργούν στην επιχείρηση. Τα πραγματικά golden boys δεν έχουν καμία σχέση με το Ελληνικό κακέκτυπο ορισμένων golden μονίμων υπαλλήλων που κάθονται χωρίς στρες σε μια καρέκλα, υπογράφουν χαρτιά που συνήθως δεν διαβάζουν και δεν δείχνουν ενδιαφέρον για την απόδοση της επιχείρησης αφού άλλωστε δεν θα κριθούν ποτέ ούτε θα απολογηθούν για αυτό.

Η Ελληνική δημοσιοϋπαλληλική πραγματικότητα που ποτέ δεν κατόρθωσε να βρει και να αποβάλλει κάποιον ως υπεύθυνο για το βούλιαγμα μιας επιχείρησης, δεν έχει καταλάβει και δεν έχει αξιοποιήσει ποτέ τον διεθνή θεσμό των πραγματικών golden boys. Φαίνεται να τον καταλαβαίνουν και να τον αξιοποιούν μερικοί σύγχρονοι πολιτικοί όταν αναζητούν ειδικά και εξειδικευμένα στελέχη και συνεργάτες για να αντιμετωπίσουν με σύγχρονο και αποδοτικό τρόπο τις καθημερινές προκλήσεις για να δικαιώσουν το αίσθημα του λαού που ζητάει golden αποτελέσματα και όχι μόνο λόγια.

Διαφορετικά μπορεί να αντιμετωπίσουν και εκείνοι το σύνδρομο Karoshi, δηλαδή να τους πάει ο λαός καρότσι.  

-Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ"