Skip to main content

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΙΩΝ

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΙΩΝ 

«Διά τα όμοια νούσος γίγνεται και δια τα όμοια προσφερόμενα εκ νοσευόντων υγιαίνεται» κατά Ιπποκράτη.

Σύμφωνα με το Νόμο των Ομοίων, όπως τον διατύπωσε ο Ιπποκράτης, η φαρμακευτική ουσία που μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο ένα σύνολο συμπτωμάτων,  μπορεί και να θεραπεύσει τον ασθενή που έχει ασθένεια με όμοια συμπτώματα.

Παραδείγματα του νόμου των ομοίων. Θα χρησιμοποιηθούν μόνον ορισμένα φάρμακα που σας είναι γνωστά και κοινότυπα από τα 3.500 ομοιοπαθητικά φάρμακα που χρησιμοποιεί συνολικά η ομοιοπαθητική.  

α)  Το φυτό China officinalis (κίνα ή κιγχόνη η φαρμακευτική) Περιέχει: τα αλκαλοειδή κινίνη, κινιδίνη, που απομονώθηκαν από τον κορμό του δένδρου για πρώτη φορά το 1823. Αλλοπαθητική χρήση στο παρελθόν: Ελονοσία, τεταρταίος πυρετός και για τρείς αιώνες ήταν ευρύτατα χρησιμοποιούμενο φάρμακο στην κλινική πράξη. Αλλοπαθητική χρήση σήμερα: Η κινίνη και τα παράγωγά της, οι κινολίνες, χρησιμοποιούνται ακόμη για την καταπολέμηση της ελονοσίας, άλλων λοιμώξεων αλλά και μυαλγιών, νευραλγιών. Η κινιδίνη λόγω της αντιχοληνεργικής της δράσης χρησιμοποιείται στην καρδιολογία ως αντιαρρυθμικό. Συμπτώματα υπερδοσολογίας : Κόπρανα κίτρινα, αφρώδη, με άπεπτες τροφές. Στομάχι ευαίσθητο, ανορεξία, έμετος άπεπτων τροφών, αργή πέψη. Ήπαρ και σπλήνας διογκωμένα, ίκτερος και χαμηλός πυρετός. Το στομάχι επιδεινώνεται με το απαλό άγγιγμα και τα ρεύματα του αέρα, ενώ βελτιώνεται με τη ζέστη και την εντονότερη πίεση. Προκαλείται επίσης χαρακτηριστική ψυχοδιανοητική απάθεια και αδιαφορία. Ομοιοπαθητική χρήση σε υψηλή αραίωση θεραπεύει ασθενείς που έχουν τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα: Κόπρανα κίτρινα, αφρώδη, με άπεπτες τροφές. Ανορεξία, έμετο άπεπτων τροφών, αργή πέψη. Ήπαρ και σπλήνα διογκωμένα, ίκτερο και χαμηλό πυρετό. Ευαίσθητο στομάχι που επιδεινώνεται με το απαλό άγγιγμα και τα ρεύματα του αέρα και βελτιώνεται με τη ζέστη και την πίεση. Ψυχοδιανοητικά η σωματική νόσος συνοδεύεται από απάθεια και αδιαφορία. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανίζονται καθ'ομάδες ή όλα μαζί. Τα συμπτώματα από υπερδοσολογία της φυσικής φαρμακευτικής ουσίας, δηλαδή το ΠΑΘΟΣ που δημιουργεί η υπερδοσολογία, είναι ΟΜΟΙΟ με το ΠΑΘΟΣ, δηλαδή τα συμπτώματα ασθενειών. Η China officinalis παρασκευασμένη βάσει της ομοιοπαθητικής φαρμακοποιϊας ως ομοιοπαθητικό φάρμακο θεραπεύει την ασθένεια με τα ΟΜΟΙΑ συμπτώματα. Άρα, επιβεβαιώνεται ο νόμος των ομοίων, δηλαδή ότι τα Όμοια θεραπεύουν τα Όμοια, σύμφωνα με τη διατύπωση του Ιπποκράτους: «όμοια ομοίων εισίν ιάματα».

β) Το φυτό Belladona atropa Περιέχει:  το αλκαλοειδές ατροπίνη.  Αλλοπαθητική χρήση παλαιότερα:      Αυτούσιο το φυτό χρησιμοποιήθηκε σαν σπασμολυτικό σε κολικούς, άσθμα, γαστρίτιδα, αιμορροϊδες κλπ. Αλλοπαθητική χρήση σήμερα:  Στην αναισθησιολογία και οφθαλμολογία και θεραπευτικά στην καρδιολογία, για την αντιχοληνεργική δράση της ατροπίνης. Συμπτώματα υπερδοσολογίας : Απότομος υψηλός πυρετός, έντονος σφύζων πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, κατακόκκινη γλώσσα και πρόσωπο, βλέμμα λαμπερό, φωτοφοβία, διαστολή της κόρης των ματιών. Φοβική ψυχοδιανοητική κατάσταση. Ομοιοπαθητική χρήση σε υψηλή αραίωση θεραπεύει ασθενείς με τα συμπτώματα: Απότομο υψηλό πυρετό, έντονο σφύζοντα πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, κατακόκκινη γλώσσα και πρόσωπο, βλέμμα λαμπερό, φωτοφοβία, διαστολή της κόρης των ματιών και φοβίες.      Η κλινική εμπειρία εδώ και 200 χρόνια έχει δείξει ότι ο ασθενής που νοσεί με τα συμπτώματα που περιγράψαμε βελτιώνεται άμεσα και αποτελεσματικά όταν του χορηγηθεί το ομοιοπαθητικό φάρμακο Belladona. Πρόκειται και εδώ για δύο όμοιες εικόνες, που απεικονίζουν ΟΜΟΙΟ ΠΑΘΟΣ. Η μία προέρχεται από την υπερδοσολογία που προκαλεί μία φυσική και φαρμακευτική ουσία, η άλλη προέρχεται από πάθηση που προκαλείται από παθογόνο αίτιο.

γ) Ο Χρυσός, (Aurum) το γνωστό πολύτιμο μέταλλο, το χημικό στοιχείο Au. Αλλοπαθητική χρήση στο παρελθόν: Ο Χρυσός και τα άλατα χρυσού άρχισαν να χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας από το 1935 και ήταν τα φάρμακα εκλογής μέχρι το 1970 περίπου.   Αλλοπαθητική χρήση σήμερα: Θεραπεία Ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε ορισμένες περιπτώσεις ψωριασικής αρθρίτιδας και σε άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Συμπτώματα από υπερδοσολογία: Σε πρώτη φάση : Βίαιος, διαπεραστικός πόνος στο κεφάλι που χειροτερεύει τη νύχτα και επεκτείνεται στα οστά του προσώπου. Δύσοσμη αναπνοή, γεύση σάπιου ή πικρού, ευαίσθητη όσφρηση, κάψιμο στο στομάχι με ζεστά ρεψίματα. Συνοδεύεται από χαρακτηριστική ψυχοδιανοητική εικόνα του πάσχοντος, με έλλειψη ικανοποίησης από τον εαυτό του και από το περιβάλλον.   Ομοιοπαθητική χρήση σε υψηλή αραίωση θεραπεύει ασθενείς με τα συμπτώματα από το πεπτικό σύστημα: Κάψιμο στο στομάχι με ζεστά ρεψίματα, γεύση σάπιου ή πικρού. Δύσοσμη αναπνοή και ευαίσθητη όσφρηση. Θεραπεύει επίσης ημικρανίες και κεφαλαλγίες, όπου ο πόνος είναι βίαιος και διαπεραστικός, χειροτερεύει τη νύχτα και επεκτείνεται στα οστά του προσώπου. Η ιδιοσυγκρασία του πάσχοντος χαρακτηρίζεται από έλλειψη ικανοποίησης από τον εαυτό του και το περιβάλλον.           Η ομοιοπαθητική φαρμακολογία αξιοποιεί τις δυνατότητες των φαρμακευτικών φυσικών ουσιών, βάσει του νόμου των ομοίων, μέσα από την επεξεργασία τους σε υψηλές αραιώσεις, την ονομαζόμενη μέθοδο της δυναμοποίησης, που εφαρμόζεται στην ομοιοπαθητική φαρμακοποιία.   Η επεξεργασία τους σε πολύ υψηλές αραιώσεις έχει σαν αποτέλεσμα τα ομοιοπαθητικά φάρμακα να μην έχουν καθόλου παρενέργειες.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr