Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ FACEBOOK   ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ YOUTUBE   ο καιρός στην Ελλάδα   χρήσιμα LINKS

ΠΟΙΟΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

21/7/09

Τα στατιστικά στοιχεία είναι πάντα χρήσιμα κυρίως διότι δίνουν μια πιο σαφή εικόνα για το θέμα στο οποίο αναφέρονται και μπορεί κανείς να έχει μια πιο πραγματική άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Βέβαια στην Ελλάδα η στατιστική τεκμηρίωση κινείται περισσότερο σε γενικά θέματα και λιγότερα σε ειδικά, θα ήταν βέβαια αστείο να υποθέσει κανείς ότι θα μπορούσε να ασχοληθεί και με την ομοιοπαθητική.
Τόσο όμως η Ευρώπη όσο και η Αμερική διαθέτουν πολλά και συχνά εξειδικευμένα στοιχεία για την ομοιοπαθητική αφού εκεί το θέμα παρουσιάζει ενδιαφέρον για  τους στατιστικολόγους και το θεωρούν μείζον θέμα υψηλού κοινωνικού ενδιαφέροντος. Το 1988, όταν δημιουργούντο τρεις καινούργιες ιατρικές ειδικότητες, όπως η γενική ιατρική, η ιατρική της εργασίας και η κοινωνική ιατρική επί υπουργίας Γιάννη Φλώρου και Γιώργου Γεννηματά, ως υπουργών Υγείας, με υπουργική απόφαση δημιουργήθηκε και η ομοιοπαθητική επιτροπή του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ) για να δώσει προτάσεις σε σχέση με την άσκηση της ομοιοπαθητικής στα πλαίσια μιας επίσημης ιατρικής ειδικότητας.
Προσωπικά είχα εκλεγεί γενικός γραμματέας της επιτροπής και έτσι γνωρίζω από πρώτο χέρι τα δρώμενα. Εκείνο που αυτή τη στιγμή έχει σημασία είναι ότι όταν ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς ρωτήθηκε από τους συμβούλους του γιατί ασχολείται με την ομοιοπαθητική, απάντησε «αφού ο λαός αναζητά την ομοιοπαθητική και την χρειάζεται πρέπει να του την προσφέρουμε». Αυτό δείχνει ότι το ενδιαφέρον του λαού για την ομοιοπαθητική ήταν διαπιστωμένο και γνωστό από τότε και αν υπήρχαν επίσημα στατιστικά στοιχεία, θα διαπιστωνόταν ότι σήμερα το ενδιαφέρον και η ζήτηση έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από την άσκηση της ομοιοπαθητικής ιατρικής σε επίπεδο ιδιωτικού ιατρείου, αφού δεν υπάρχει τίποτα άλλο στην Ελλάδα, δείχνουν αρκετά ενδιαφέρουσες παραμέτρους.
Στην Ελλάδα στην ομοιοπαθητική προσέρχονται άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων με μια μικρή πρωτοπορία στη μεσαία τάξη. Οι άνθρωποι που προσέρχονται στην ομοιοπαθητική  κατά 76% έχουν ακούσει τον όρο ομοιοπαθητική αλλά κατά 82% δεν γνωρίζουν τίποτα άλλο για την ομοιοπαθητική είναι δε άνθρωποι που κατά 93% προσέρχονται για θεραπεία επειδή πείσθηκαν από τη θετική εμπειρία και τη θεραπεία κάποιου άλλου.
Αυτό δείχνει ότι τα επίπεδα έγκυρης ενημέρωσης στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμη σε πολύ χαμηλό επίπεδο και το θέμα θα έπρεπε να λυθεί περισσότερο με παρέμβαση της πολιτείας για ισότιμη συμμετοχή της ομοιοπαθητικής σε ευρύτερη ενημέρωση του κοινού ιδιαίτερα σε θέματα που η ομοιοπαθητική θα είχε συγκεκριμένη πρόταση όπως στο επίκαιρο θέμα της νέας γρίπης.
Στη συνέχεια, τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι οι γυναίκες που προσέρχονται στην ομοιοπαθητική, υπερτερούν των ανδρών κατά 12%. Σε σχέση με την ηλικία βλέπουμε μια μεγάλη διασπορά των ομοιοπαθητικών ασθενών ηλικιακά που αρχίζει από την πρώτη νεογνική ηλικία και φθάνει μέχρι τα βαθειά γεράματα. Παρατηρείται όμως μια σημαντική αύξηση των ασθενών με ηλικία από 30 έως 45 ετών, πράγμα που δείχνει ότι η ομοιοπαθητική προτιμάται από τους ανθρώπους μιας ηλικίας που χαρακτηρίζεται από αυξημένο ενδιαφέρον για την υγεία και από εκείνους που συνειδητοποιούν ότι τα παιχνίδια και οι υπερβολές με την υγεία είναι επικίνδυνα.
Οι πολύ εύποροι, που δεν έχουν πρόβλημα με τη μετάβαση στο εξωτερικό, προτιμούν σε ποσοστό 19% να απευθυνθούν σε ομοιοπαθητικούς του εξωτερικού για την έναρξη της θεραπείας τους αλλά στη συνέχεια σε ποσοστό 78% συνεχίζουν την ομοιοπαθητική θεραπεία τους στην Ελλάδα, κυρίως γιατί πείθονται από τους θεράποντες ομοιοπαθητικούς τους ότι μπορούν να βρουν τις ίδιες υπηρεσίες και πολλές φορές καλλίτερες  στους Έλληνες ομοιοπαθητικούς.
Αυτό δείχνει ότι η ξενομανία σχετικά με την περίθαλψη δεν έχει ακόμα ελλατωθεί αρκετά στην Ελλάδα, καθώς και ότι η φήμη της Ελληνικής ομοιοπαθητικής  είναι πολύ υψηλή στο εξωτερικό. Πολλοί από τους ειδικούς επιστήμονες που κατά καιρούς σχολίασαν τα δεδομένα αυτά, εξέφρασαν την άποψη ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι ένας πολύ καλός προορισμός ομοιοπαθητικού ιατρικού τουρισμού, σε συνδυασμό με την Ιπποκρατική προέλευση της ομοιοπαθητικής.
Είναι σημαντικό επίσης το ότι αρκετοί γιατροί που είχαν ομοιοπαθητικούς ασθενείς στη διάρκεια της εργασίας τους, όταν αντιμετωπίζουν οι ίδιοι κάποια αδιέξοδη ασθένεια απευθύνονται στην ομοιοπαθητική χωρίς προκατάληψη δηλώνοντας ότι προσέρχονται λόγω της θετικής εμπειρίας που είχαν για την ομοιοπαθητική μέσα από τους ασθενείς τους.

Όλα αυτά δείχνουν ότι μπροστά στην απειλή της ασθένειας οι προκαταλήψεις και οι αρνητικότητες υποχωρούν και επικρατεί η λογική. Το βασικό είναι να ανακαλύψει κάποτε και η πολιτεία την αξία και τη χρησιμότητα της ομοιοπαθητικής και να της δώσει την προσοχή που της αρμόζει.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr

 ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το 50% των  ανδρών παρουσιάζει κατά τη διάρκεια της ζωής του  προστατίτιδα.

ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Όσοι πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή όσοι έχουν κάποιον στο άμεσο οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον ...

Ποιός φοβάται τον ιό των κονδυλωμάτων;

Τί είναι , πώς μεταδίδεται, πώς προστατευόμαστε;

 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ιδαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση η κατάθλιψη αυξήθηκε κατακόρυφα. Η ομοιοπαθητική μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση της χωρίς παρενέργειες.

  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Η ομοιοπαθητική εξελίσεται και προσαρμόζεται στην απαιτητική σημερινή πραγματικότητα ώστε να μη φοβάται πια τις αντιδοτήσεις.

Βιβλία του ιατρού
κ. Σπύρου Διαμαντίδη

ΕΛΕΓΧΟΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Ιατρική βιοανάδραση για τον έλεγχο

του στρες, του άγχους και του φόβου

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ

Η ορθή χρήση των χρωμάτων στην

καθημερινότητα και τη χρωμοθεραπεία

ΕΓΧΡΩΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα μυστικά του ήχου

στην μουσική και την ηχοθεραπεία

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ - ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ- ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

EGO ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΕΙΑ- ΚΑΝΕΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ; ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ Ο  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ