Skip to main content
ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΙΟ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΙΟ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ;

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΙΟ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΩΝ;

Τί είναι , πώς μεταδίδεται, πώς προστατευόμαστε;

Μεγάλο άγχος προκαλεί η εξάπλωση του ιού HPV σήμερα. Το  Παπ-Τεστ, το τέστ κατά Παπανικολάου δηλαδή, σώζει ζωές, γιατί κάνει έγκαιρη διάγνωση όταν αυτός ο ιός προσβάλλει τον τράχηλο της μήτρας της γυναίκας. Παρ'όλη την πρόοδο της προληπτικής ιατρικής αλλά και των σύγρονων θεραπευτικών τεχνικών όμως, συνεχίζει ο ιός αυτός σήμερα να αποτελεί φόβητρο.

Για να ξεκινήσουμε γνωρίζοντάς τον, ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων ή HPV, όπως είναι τα αρχικά του στην αγγλική γλώσσα, είναι και ήταν ανέκαθεν πολύ διαδεδομένος. Μολύνει το δέρμα και τους βλεννογόνους των ανθρώπων. Μέχρι σήμερα έχουμε ξεχωρίσει περισσότερους από 100 διαφορετικούς τύπους του ιού HPV, που ο καθένας προκαλεί διαφορετική βλάβη στο σώμα. Είναι δηλαδή μία οικογένεια ιών, που έχουν την ίδια συμπεριφορά, αλλά ο καθένας ειδικεύεται στο να προκαλεί ένα πρόβλημα. Ορισμένοι τύποι προκαλούν δερματικά κονδυλώματα, τις γνωστές μας μυρμηγκιές, άλλοι πελματικά κονδυλώματα, που είναι σαν κάλοι στις πατούσες, άλλοι προκαλούν βλάβες στο βλεννογόνο του στόματος. Άλλοι τύποι του ιού προκαλούν τα λεγόμενα οξυτενή κονδυλώματα των εξωτερικών γεννητικών οργάνων. Υπάρχουν σαράντα περίπου ιοί, που μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και σ'αυτούς οφείλονται τα κονδυλώματα στον τράχηλο της μήτρας. Δεκατρείς από αυτούς μπορούν να προκαλέσουν και δυσπλασία, που είναι μία προκαρκινική κατάσταση, ή και καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας της γυναίκας. Η διάδοση όλων των ιών γίνεται πολύ εύκολα, αφού έχουν την ικανότητα να ζούν στο περιβάλλον για αρκετό χρονικό διάστημα.      

Οι στατιστικές από διάφορες επιστημονικές εργασίες όμως αποδεικνύουν ότι από αυτούς που έρχονται σε επαφή με τον ιό των κονδυλωμάτων για παράδειγμα, κονδυλώματα εμφανίζουν μόνον το 1-2%, ενώ από την παιδική ακόμη ηλικία η πλειοψηφία των ανθρώπων μολύνεται από κάποιο δερματικό στέλεχος του ιού. Επίσης από τις γυναίκες που μολύνονται από ένα από τα 13 επικίνδυνα στελέχη του ιού, μόνο το 13-15% εμφανίζει δυσπλασία. Οι υπόλοιποι από τους μολυσμένους, παρόλο που δεν εμφανίζουν προβλήματα, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους, αφού είναι ασυμπτωματικοί φορείς. Μία γυναίκα βέβαια, που έχει προσβληθεί ήδη από επικίνδυνο στέλεχος πρέπει να σπεύσει προς ιατρική αντιμετώπισή του, σύμφωνα με τις οδηγίες του γυναικολόγου της. Ο κίνδυνος επομένως βρίσκεται σε ένα βαθμό στην μολυσματικότητα του ιού αλλά και σε ένα μεγάλο ποσοστό στην ευπάθεια του οργανισμού και στην ικανότητα αντίστασής του στον ιό. Ομάδα Αμερικανών ερευνητών γιατρών μετά από έρευνα σε 8000 γυναίκες αναφέρει: «αυτός καθ' εαυτός ο ιός HPV δεν μπορεί να θεραπευτεί αλλά συχνά το σώμα θα απαλλαγεί από την μόλυνση με τα δικά του μέσα. (..but often the body will clear HPV infection on its own.) Στις περισσότερες γυναίκες με HPV του τραχήλου της μήτρας η μόλυνση καθαρίζει μόνη της μέσα στην πρώτη διετία από την ανίχνευση του ιού. (In most women, cervical HPV infection clears on its own within two years of detection) Θεραπεία δεν υπάρχει ακόμη αλλά διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης. Γι' αυτό η παρακολούθηση του οργανισμού με τα ειδικά εργαστηριακά τέστ και η προσπάθεια αποφυγής της μόλυνσης είναι πολύ σημαντικά. Υπάρχει και εμβόλιο για κάποια στελέχη του ιού HPV  ιδιαίτερα εκείνων που ευθύνονται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Οι επιστημονικές εργασίες καταλήγουν στό ότι «όταν κάποιος μολυνθεί με τον ιό, αυτός μένει για πάντα στο σώμα, αλλά ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα καταφέρνει να τον κρατήσει υπό έλεγχο».  Επιστημονικά δεδομένα επίσης έχουν δείξει ότι ο ιός HPV  μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο «με φυσικό τρόπο». Ακόμη και με τη συμβολή μιας λιγότερο τοξινωτικής διατροφής. Όταν στην διατροφή περιοριστούν τα σάκχαρα, τα κόκκινα κρέατα, και αυξηθούν τα λαχανικά πού είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, το ιϊκό φορτίο, δηλαδή ο αριθμός των ιών στο σώμα, ελαττώνεται σημαντικά.

Οι ερευνητές γιατροί της εγκυρότατης Mayo clinic της Αμερικής καταλήγουν στο συμπέρασμα: « Δεν υπάρχει θεραπεία για την μόλυνση με HPV. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα απαλλάσσει το σώμα από τον ιό και τα κονδυλώματα εξαφανίζονται χωρίς θεραπεία»

Η ομοιοπαθητική θεραπεία, μέσα από την έρευνα και την κλινική εμπειρία πολλών δεκαετιών, έδειξε ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και αυξάνει τις πιθανότητες εξουδετέρωσης του ιού μέσω φυσιολογικών μηχανισμών άμυνας που διαθέτει ο οργανισμός.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να χαλαρώνει την επαγρύπνηση του απέναντι στον ιό αλλά μαζί με κάθε άλλη αντιμετώπιση μπορεί να έχει και την υποστήριξη του οργανισμού του από την ενισχυτική δύναμη της ομοιοπαθητικής. Για να απαντήσουμε λοιπόν στο ερώτημά μας, ποιός φοβάται τον ιό των κονδυλωμάτων, μπορούμε να πούμε ότι όλοι τον φοβόμαστε, αλλά αυτός που έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να του αντισταθεί είναι όποιος έχει ακμαίο και ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr