Skip to main content
ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Όσοι πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή όσοι έχουν κάποιον στο άμεσο οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον, ο οποίος πάσχει από το σύνδρομο αυτό, γνωρίζουν πόσο ενοχλητικό πρόβλημα είναι και πόσο δύσκολη μπορεί να κάνει την καθημερινή ζωή ενός ανθρώπου. Παρ'όλο που η σπαστική κολίτιδα είναι σχετικά ακίνδυνη για την συνολική υγεία, εφ'όσον βέβαια έχει αποκλεισθεί με εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις οποιαδήποτε άλλη πάθηση του εντέρου, επηρεάζει αρνητικά και σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής του πάσχοντος.

Το κύριο σύμπτωμα είναι η εμφάνιση ακανόνιστης διάρροιας ή και δυσκοιλιότητας που όταν εναλλάσσονται οδηγούν σε σκέψεις κακοήθειας που πρέπει να διερευνηθεί προσεκτικά. Τυμπανισμός, δυσφορία, πόνος στη κοιλιά, γουργουρητά, αέρια και επιδείνωση των συμπτωμάτων με κάθε στεναχώρια, δηλαδή με το στρες είναι στην ημερησία διάταξη. Ξαφνικές διάρροιες, που δυσκολεύουν αφάνταστα τον εργαζόμενο στη δουλειά του είναι πολύ συχνές. Είναι πολλοί άνθρωποι με σπαστική κολίτιδα που άλλαξαν επάγγελμα για να μπορούν να έχουν την ασφάλεια μιας τουαλέτας που την χρειάζονται ξαφνικά και απροειδοποίητα.

Ο ασθενής συνήθως λαμβάνει αντιδιαρροϊκά ή υπακτικά φάρμακα για τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα αντίστοιχα, σπασμολυτικά φάρμακα για τον πόνο, προβιοτικά για την φροντίδα της χλωρίδας του εντέρου, αλλά και πάλι η ανακούφιση είναι παροδική και η δυσφορία επανέρχεται. Τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να απολαύσει το φαγητό, αφού τα συμπτώματα τον υποχρεώνουν να αποφεύγει μια πληθώρα από τροφές που τα χειροτερεύουν. Οι στατιστικές λένε ότι το 1/5 του γενικού πληθυσμού πάσχει από αυτήν την λειτουργική διαταραχή του εντέρου, με τις γυναίκες στην πρώτη θέση, να αποτελούν το 65% των πασχόντων.    

Οι έρευνες δείχνουν ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό η αιτία του προβλήματος είναι το άγχος και το στρές, ενώ, σε όλους ανεξαιρέτως, το πρόβλημα επιδεινώνεται από το στρές. Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, δοκιμάζονται μη φαρμακευτικές θεραπείες, που έχουν σαν στόχο την ελάττωση των επιπέδων του στρες του ασθενούς, κάτι που ευθέως επηρεάζει και την πάθηση.

Διάφορες τεχνικές εκμάθησης προοδευτικής χαλάρωσης, καθώς και η βιοανάδραση έχουν δοκιμαστεί, με πολύ καλά αποτελέσματα.   

Η ομοιοπαθητική θεραπεία, όπως έχουν δείξει οι επιστημονικές εργασίες και η κλινική εμπειρία, μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στην αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας.

Ανατρέχοντας στη διεθνή βιβλιογραφία βρίσκουμε μία πολύ πρόσφατη αναφορά για την αντιμετώπιση της σπαστικής κολίτιδας μέ ομοιοπαθητική θεραπεία. Οι R.T. Mathie and T.W. Robinson από την Βρεττανική Ομοιοπαθητική Εταιρεία, δημοσίευσαν τον Μάρτιο του 2006 μεγάλη έρευνα στην οποία τα στοιχεία συλλέχθηκαν από 14 ομοιοπαθητικούς ιατρούς και για διάστημα έξι μηνών καθημερινής ιατρικής πράξης ρουτίνας.   Συνολικά εξετάστηκαν, περισσότερες από δύο φορές ο καθένας, 961 ασθενείς με σπαστική κολίτιδα ηλικίας 41 ετών κατά μέσον όρο, οι οποίοι και έλαβαν θεραπευτική αγωγή με ομοιοπαθητικά φάρμακα. Το αποτέλεσμα των μετρήσεων έδειξε ότι το 75,9% των ασθενών είχε πολύ σημαντική βελτίωση στο σύνολο των συμπτωμάτων που τους απασχολούσαν. Τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας σε καταστάσεις άγχους και σπαστικής κολίτιδας ήταν πολύ υψηλά και εντυπωσιακά.

Το 2004 στο 24ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, που έγινε  στην Αθήνα, παρουσιάστηκε κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την ιατρική ομάδα του Ινστιτούτου Ερευνών και Εφαρμογών Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (ΙΝ.Ε.Ε.Ο.Ι), του οποίου προεδρεύω, σχετική με τα αποτελέσματα της ομοιοπαθητικής θεραπείας στη σπαστική κολίτιδα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα συμπτώματα των ατόμων που πήραν ομοιοπαθητικά  φάρμακα μειώθηκαν κατά 50-60% το 1ο εξάμηνο της θεραπείας και κατά 80-95% κατά το 2ο εξάμηνο, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν έπαιρνε ομοιοπαθητικά φάρμακα. Η συχνότητα των κρίσεων της σπαστικής κολίτιδας, μειώθηκε κατά 80%. Η έρευνα έδειξε ότι τα αποτελέσματα διατηρήθηκαν και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά το τέλος της ομοιοπαθητικής θεραπείας, κατά το οποίο οι ασθενείς συνέχισαν να παρακολουθούνται συστηματικά.

Η σπαστική κολίτιδα ανήκει στην ομάδα των ψυχοσωματικών νοσημάτων, τα οποία επηρεάζονται άμεσα από το στρες και το άγχος.

Το ομοιοπαθητικό φάρμακο βοηθάει στην αποκατάσταση της ψυχοσωματικής ισορροπίας και την εξουδετέρωση των συμπτωμάτων, χωρίς παρενέργειες.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr