Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ FACEBOOK   ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ YOUTUBE   ο καιρός στην Ελλάδα   χρήσιμα LINKS

 

 


ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

  

Μαθησιακές δυσκολίες, υπερκινητικότητα, ελλειμματική προσοχή. Είναι έννοιες που απασχολούν το μυαλό πολλών γονέων αλλά και εκπαιδευτικών όσο προχωράει η σχολική χρονιά. Ο όρος “μαθησιακές δυσκολίες” χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα σύνολο διαταραχών που μειώνουν την ικανότητα ενός ατόμου να επικοινωνήσει ή να μάθει και μπορεί να αναφέρεται σε πολύ διαφορετικές συνθήκες, όπως: δυσκολίες αντίληψης, εγκεφαλικές δυσλειτουργίες, αυτισμό, δυσλεξία κ.α. Από τον ορισμό τους αντιλαμβανόμαστε τόσο την πληθώρα των διαταραχών όσο και τις δυσκολίες που αυτές μπορούν να επιφέρουν στο άτομο. Ωστόσο, πέρα από τις δυσκολίες που το παιδί συναντά στο χώρο του σχολείου, μία μαθησιακή διαταραχή είναι ικανή εάν δεν αντιμετωπιστεί ορθά να το ταλαιπωρεί για όλη του τη ζωή. Οι ψυχολογικές δε επιπτώσεις είναι σαφώς πολλές καθώς το άτομο μαθαίνει να ζει υπό την κυριαρχία μίας διαταραχής που δεν το αφήνει να μελετήσει, να κατανοήσει, να γράψει καλλιγραφικά, να επεξεργασθεί αφηρημένες έννοιες, να εκφραστεί καλύτερα και φυσικά να νιώσει όπως τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Σκεφτείτε πόσο μειονεκτικά μπορεί να νιώθει το παιδί εκείνο που είναι υποχρεωμένο να υπόκειται σε διαφορετικό τρόπο αξιολόγησης από τα άλλα παιδιά κατά την περίοδο εξετάσεων.
Όμως σήμερα έχουμε μια σημαντική βοήθεια σε όλα τα παραπάνω προβλήματα των μαθητών με τη ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ (Βiofeedback). Η βιοανάδραση, ιατρική μέθοδος της νευροφυσιολογίας, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο ενίσχυσης των μαθητών, καθώς μέσω πολύ απλών ασκήσεων μπορεί να εξασκήσει τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου και να οδηγήσει στη συντονισμένη λειτουργία τους. Η έλλειψη συντονισμού των δύο ημισφαιρίων είναι εκείνη που ευθύνεται για τη δυσκολία κατανόησης ενός μαθήματος, την κακή απόδοση στην ορθογραφία, την δυσκολία στην ανάλυση και την αποστήθιση κειμένων καθώς και για την διάσπαση προσοχής που παρατηρείται συχνά στους μαθη τές. Εστιάζοντας στη σημασία της ισορροπίας των 2 ημισφαιρίων, του αριστερού και του δεξιού δηλαδή, η βιοανάδραση έρχεται για να δώσει μία ιδιαίτερα υποστηρικτική λύση για το παιδί. Η μέθοδος φυσικά είναι εντελώς ακίνδυνη, καθαρά εκπαιδευτική και δραστικά ωφέλιμη για τα παιδιά που συχνά αντιλαμβάνονται το βιοαναδρασικό μηχάνημα σαν ένα ευχάριστο παιχνίδι και μία δημιουργική διαδικασία βάζοντας συχνά ως στόχο την όλο και καλύτερη απόδοσή τους. Το παιδί μέσω της βιοανάδρασης απεγκλωβίζει δεξιότητες και λειτουργίες που σε πρώτο χρόνο μπορεί να μην γνώριζε πως είχε, λειτουργεί πιο συνειδητά και πάνω από όλα αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον εαυτό του καλύτερα. Τα παιδιά μέσω του συγκεκριμένου ηλεκτρονικού «καθρέφτη» λαμβάνουν οπτικοακουστικά ερεθίσματα με σκοπό τον συντονισμό και την εκγύμναση των δύο ημισφαιρίων. Αυτά εν συνεχεία τα ενισχύουν όχι μόνο στον τομέα της επικοινωνίας αλλά και στη σχολική τους πρόοδο. Με παρόμοιο τρόπο κατευθύνει και συντονίζει τον ενήλικα που έχει άγχος, φόβο ή στρες και επιθυμεί να αντιμετωπίσει τη δύσκολη σημερινή πραγματικότητα με μεγαλύτερη δύναμη και ισορροπία.
H Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει την Βιοανάδραση ως θεραπεία εκλογής για τα παιδιά με διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα. Η σύσταση δημοσιεύεται στο έντυπο της Ακαδημίας Παιδιατρικής και βασίζεται σε τεκμηριωμένα στοιχεία.


Πετρούλα Δρόσου, ιατρός

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Πόλις-Ζω στον Πειραιά"

 ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το 50% των  ανδρών παρουσιάζει κατά τη διάρκεια της ζωής του  προστατίτιδα.

ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Όσοι πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή όσοι έχουν κάποιον στο άμεσο οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον ...

Ποιός φοβάται τον ιό των κονδυλωμάτων;

Τί είναι , πώς μεταδίδεται, πώς προστατευόμαστε;

 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ιδαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση η κατάθλιψη αυξήθηκε κατακόρυφα. Η ομοιοπαθητική μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση της χωρίς παρενέργειες.

  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Η ομοιοπαθητική εξελίσεται και προσαρμόζεται στην απαιτητική σημερινή πραγματικότητα ώστε να μη φοβάται πια τις αντιδοτήσεις.

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ - ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ- ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

EGO ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΕΙΑ- ΚΑΝΕΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ; ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ Ο  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ