Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ FACEBOOK   ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ YOUTUBE   ο καιρός στην Ελλάδα   χρήσιμα LINKS

 

Η ΣΤΕΡΗΣΗ ΥΠΝΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ


Η ΣΤΕΡΗΣΗ ΥΠΝΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΝΣΟΥΛΙΝΗ

 

Η αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με την ινσουλίνη έχει διαπιστωθεί ότι οφείλεται κυρίως σε έλλειψη άθλησης η οποία συνδυάζεται με υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης και υδατανθράκων γενικά, αλλά φαίνεται επίσης ότι και η έλλειψη ύπνου παίζει έναν σημαντικό ρόλο ανάμεσα στις αιτίες.

 Η στέρηση ύπνου έχει επίδραση στο σώμα σου σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Καινούργιες έρευνες έχουν δείξει ότι η στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί με σοβαρές βλάβες σχετικές με τον τρόπο που το σώμα ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη. Το σώμα χάνει την ικανότητα του να ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη το ίδιο αποτελεσματικά κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Σακχαρώδη διαβήτη και
  • Παχυσαρκία

 1 Σακχαρώδης διαβήτης: Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, μετά από στέρηση ύπνου για 4 νύχτες (ο ύπνος διαρκούσε μόνον 4,5 ώρες), η ευαισθησία των συμμετεχόντων στην ινσουλίνη ήταν 16% χαμηλότερη και η ευαισθησία των λιπωδών κυττάρων στην ινσουλίνη ήταν 30% χαμηλότερη, τιμές που συναγωνίζονται τα επίπεδα που υπάρχουν σε διαβήτη ή παχυσαρκία.

 Όταν υπάρχει αντίσταση στην ινσουλίνη τότε το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη που διαθέτει αποτελεσματικά κι έτσι τα επίπεδα ζαχάρου αίματος αυξάνονται. Η αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ο προάγγελος του διαβήτη τύπου 2, καθώς και παράγοντας κινδύνου σε πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καρδιακή νόσο και καρκίνο.

 2 Παχυσαρκία: Η στέρηση ύπνου οδηγεί σε ελάττωση της ευαισθησίας των υποδοχέων ινσουλίνης (όπως αναφέρθηκε στην πιο πάνω έρευνα), η οποία οδηγεί σε αύξηση της ινσουλίνης αίματος, η οποία με τη σειρά της είναι ένας σίγουρος τρόπος για να αυξηθεί το σωματικό βάρος (η ινσουλίνη προωθεί τη λιπογένεση και αναστέλλει την λιπόλυση).

 Η στέρηση ύπνου έχει επίσης σοβαρές επιπτώσεις στον μεταβολισμό σου. Όταν έχεις στέρηση ύπνου, η λεπτίνη μειώνεται (η ορμόνη που δίνει το σήμα του αισθήματος κορεσμού) και η γκρελίνη αυξάνεται (η ορμόνη που δίνει το σήμα της πείνας). Σε μια μελέτη του 2010 οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα που κοιμήθηκαν για 4 ώρες επί 2 συνεχόμενες νύχτες είχαν 18% μείωση της λεπτίνης και 28% αύξηση της γκρελίνης. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί σε αύξηση της όρεξης.

 Συμπληρωματικά, η στέρηση ύπνου τείνει να οδηγήσει και σε ξαφνικές βουλιμίες, ιδιαίτερα για γλυκά και αμυλώδεις τροφές. Οι ερευνητές πρότειναν ότι αυτές οι ξαφνικές βουλιμίες για ζάχαρα προέρχονται από το γεγονός ότι λείπει γλυκόζη από τα εγκεφαλικά κύτταρα (το ζάχαρο με το οποίο τρέφεται ο εγκέφαλος), εξαιτίας της αδυναμίας της ινσουλίνης να προωθήσει γλυκόζη στον εγκέφαλο κι έτσι αναζητούν απεγνωσμένα υδατάνθρακες για να συνεχίσουν να ζουν. Αν λοιπόν στερείσαι ύπνο χρονίως και ενδίδεις σε αυτές βουλιμίες ζαχάρων, αυτό είναι εγγύηση ότι το βάρος σου θα αυξηθεί.

 Σίγουρα η φροντίδα του ύπνου μπορεί να προλάβει πολλές δυσάρεστες καταστάσεις υγείας. Εκτός όμως από αυτό, ένας καλός ύπνος σου χαρίζει την αναζωογόνηση που χρειάζεσαι για να κάνεις τη μέρα σου αποδοτική, μοναδική και επιτυχημένη.

 ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το 50% των  ανδρών παρουσιάζει κατά τη διάρκεια της ζωής του  προστατίτιδα.

Ποιός φοβάται τον ιό των κονδυλωμάτων;

Τί είναι , πώς μεταδίδεται, πώς προστατευόμαστε;

ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Όσοι πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή όσοι έχουν κάποιον στο άμεσο οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον ...

 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ιδαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση η κατάθλιψη αυξήθηκε κατακόρυφα. Η ομοιοπαθητική μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση της χωρίς παρενέργειες.

  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Η ομοιοπαθητική εξελίσεται και προσαρμόζεται στην απαιτητική σημερινή πραγματικότητα ώστε να μη φοβάται πια τις αντιδοτήσεις.

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ - ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ- ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

EGO ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΕΙΑ- ΚΑΝΕΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ; ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ Ο  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ 2 - ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ