Skip to main content
ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ, ΚΟΒΕΤΑΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΑΒΑΣ ΚΟΥΠΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΚΑ ΔΕΜΕΝΗ

ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ, ΚΟΒΕΤΑΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΑΒΑΣ ΚΟΥΠΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΚΑ ΔΕΜΕΝΗ

ΟΤΙ ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ, ΚΟΒΕΤΑΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΑΒΑΣ ΚΟΥΠΙ ΜΕ ΤΗ ΒΑΡΚΑ ΔΕΜΕΝΗ

Ο Έλληνας τραβάει πολύ κουπί στη ζωή του. Αρχίζει από μαθητής. Όταν όλοι οι μαθητές του κόσμου μαθαίνουν στο σχολείο και έχουν τον υπόλοιπο χρόνο τους για εξωσχολικές δραστηριότητες, ο Έλληνας μαθητής είναι αναγκασμένος να κάνει τα μαθήματα του μέχρι αργά το βράδυ, έχοντας και μια απηυδισμένη μαμά πάνω από το κεφάλι του που άλλοτε με το καλό και άλλοτε με το στανιό προσπαθεί να τον ¨βοηθήσει¨. Αν αντέξει την ψυχοφθόρα διαδικασία των εξετάσεων και δεν καταρρεύσει θα μπει σε κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα μέσης ή ανώτατης εκπαίδευσης.

Εκεί θα τραβήξει πολύ κουπί ακόμη, θα χάσει χρονιά λόγω καταλήψεων, θα μάθει όλα τα είδη πρέφας και τάβλι στις ατέλειωτες ώρες που λόγω ανυπαρξίας προγράμματος και συνέπειας θα σπαταλά στα φοιτητικά καφενεία. Θα πρέπει να βάζει λεφτά από την τσέπη του μπαμπά για να αγοράσει τα καλά βιβλία γιατί δήθεν έχει δωρεάν παιδεία αλλά ποτέ δεν λειτούργησε.

Θα αναγκαστεί να δουλέψει σε κάποια δουλειά αλλά πιθανοτατα όχι με κανονικό μισθό και ασφάλιση γιατί όλα θα γίνονται στη μαύρη. Θα τραβάει κουπί, θα τραβάει κουπί αλλά θα διαπιστώνει ότι δεν πάει πουθενά. Θα διαπιστώνει ότι δεν κάνει τίποτα δημιουργικό για τη ζωή του, για το μέλλον του. Θα διαπιστώνει δηλαδή ότι τραβάει κουπί και η βάρκα είναι δεμένη.

Ίσως να προσπαθήσει να τη λύσει αλλά θα διαπιστώσει ότι είναι τόσο πολύ μπλεγμένο το σκοινί που τη δένει, χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς να φαίνεται μια αρχή, γεγονός που θα τον γεμίσει απογοήτευση.

Ύστερα θα έρθει ο καιρός της επαγγελματικής του αποκατάστασης. Θα είναι σπουδαγμένος αλλά δεν θα μπορεί να εξασκήσει την επιστήμη του γιατί δεν υπάρχει επαγγελματικός προγραμματισμός από την πολιτεία με αποτέλεσμα τόσο οι σπουδές όσο και ο επαγγελματικός προσανατολισμός να γίνονται τυχαία και άναρχα.

Όταν θα κάνει τη δική του δουλειά θα ανακαλύψει ότι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του στην εξέλιξη και την προκοπή του είναι το ίδιο το κράτος. Αυτό το κράτος που έπρεπε να του δίνει υποστήριξη και φτερά για να πετάξει, είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος στην δημιουργικότητα και την εξέλιξη του. Η γραφειοκρατία, η ευνοιοκρατία, το μέσον και οι παράπλευρες οδοί δράσης είναι κάτι που τον απογοητεύουν, τον αποκαρδιώνουν, τον θυμώνουν, τον εξοργίζουν.

Όμως εξακολουθεί να τραβάει κουπί και η βάρκα εξακολουθεί να είναι δεμένη.

Στη συνέχεια θα φτάσει να έχει αποκτήσει μια μικρή ή μεγάλη περιουσία αλλά όταν κάνει τον απολογισμό του διαπιστώνει ότι όλ' αυτά τα χρόνια δούλευε σκυλίσια ατέλειωτες ώρες την ημέρα, χωρίς γιορτές, χωρίς διακοπές χωρίς να ξέρει τι θα πει προσωπικός ή ελεύθερος χρόνος. Έτσι είναι ο Έλληνας. Ακούραστος δουλευταράς, αλλά χωρίς σύστημα, χωρίς υποστήριξη από την πολιτεία, να περνάει κάθε μέρα της ζωής του από τη Σκύλα στη Χάρυβδη και να πρέπει να επιβιώσει επιστρατεύοντας όλες τις άρπα κόλα επινοήσεις και πατέντες της στιγμής.

Ποιός άλλος θα μπορούσε να το καταφέρει αυτό εκτός από τον εφτάψυχο Έλληνα;

Όμως το πράγμα παραγίνεται όταν την ακούει και από πάνω, όταν κάποιοι τον αποκαλούν τεμπέλη και διεφθαρμένο.

Γι΄ αυτό Έλληνα μην περιμένεις κανένα να σου λύσει τη βάρκα. Κάντο μόνος σου. Αυτοοργανώσου, αυτορυθμίσου, αυτοθεραπεύσου και μάθε να πληρώνεις λιγότερο τις αναίτιες και κατασκευασμένες αντιξοότητες με την υγεία σου. Αυτό που έχει σημασία είναι να αντέξεις μέχρι το σύστημα να αλλάξει, όπως έχει υποσχεθεί, μέχρι να γίνει πιο ανθρώπινο και ομοιοστατικό για σένα.

Η νευροφυσιολογία σου παρέχει αυτή τη δυνατότητα. Η βιοανάδραση που βασίζεται στη νευροφυσιολογία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ηλεκτρονικός καθρέφτης μέσα από την οθόνη του κομπιούτερ σου. Ο εκπαιδευτής σου σε μαθαίνει να βλέπεις τον εαυτό σου μέσα στον καθρέφτη αυτό και να ανακαλύπτεις τα δυνατά και αδύνατα σημεία σου. Ύστερα σου μαθαίνει πως να αξιοποιείς τα δυνατά σου σημεία και πως να ενισχύεις τα αδύνατα σου.

Η βιοανάδραση σου μαθαίνει να ανακαλύπτεις και να αγαπάς τον εαυτό σου, να συμφιλιώνεσαι μαζί του ώστε να έχεις περισσότερες δυνάμεις για το λύσιμο της βάρκας. Η βιοανάδραση σου μαθαίνει να λύνεις κόμπους. Η βιοανάδραση μπορεί να κάνει το κουπί που τραβάς να είναι πιο αποτελεσματικό και να σου δίνει περισσότερη ικανοποίηση.

Και τώρα στα δύσκολα, τώρα που ζητάς λύσεις και βοήθεια, τώρα είναι ο καιρός να ασχοληθείς με το λύσιμο του κόμπου. Τώρα κάνεις τον απολογισμό σου, τώρα έχεις εσωστρέψει και αναζητάς μέσα σου τη λύση.

Και μην ξεχνάς πως ότι δεν λύνεται, κόβεται. Και αυτό Έλληνας το έκανε και πήγε τη βάρκα πολύ μακριά.  

  -Άρθρο του ιατρου Σ. Διαμαντίδη αναδημοσιευμένο απο το περιοδικό "Ασφαλιστική Αγορά" www.aagora.gr