Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ FACEBOOK   ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ YOUTUBE   ο καιρός στην Ελλάδα   χρήσιμα LINKS

Καρδιαγγειακή άσκηση - Cardio Training

  Καρδιαγγειακή Άσκηση - Cardio Training - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ

Καρδιαγγειακή άσκηση είναι οποιαδήποτε συνεχής ρυθμική δραστηριότητα, όπως περπάτημα, τρέξιμο, αεροβική, ποδηλασία, κωπηλασία, κολύμπι ή χορός, που απλά ανεβάζει τους καρδιακούς παλμούς σου σε ένα τέτοιο επίπεδο όπου ενώ ασκείσαι, εξακολουθείς να έχεις την δυνατότητα να μπορείς να μιλάς. Οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν σε αυτό που συνηθίζεται να λέγεται «ζώνη καρδιακών παλμών στόχο» (Target Heart Rate Zone), κάτι που είναι εξειδικευμένο για τον καθένα.

 

Η καρδιαγγειακή άσκηση είναι σημαντική γιατί:

 • Δυναμώνει την καρδιά τόσο έτσι ώστε να μην χρειάζεται να δουλεύει τόσο σκληρά στην προσπάθεια της να σπρώχνει το αίμα.
 • Αυξάνει την χωρητικότητα των πνευμόνων.
 • Αυξάνει την πυκνότητα των οστών.
 • Αυξάνει τις σωματικές αντοχές.
 • Βοηθάει να ελαττωθεί ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή, αυξημένη χοληστερόλη, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη και μερικών τύπων καρκίνου.
 • Είναι ένας τρόπος να καις θερμίδες και έτσι βοηθάει στο αδυνάτισμα.
 • Βοηθάει στην ανακούφιση απο τη συσσωρευμένη έντασης, άγχος, ή κατάθλιψη.
 • Αυξάνει την αυτοπεποίθηση γιατί νοιώθεις καλύτερα και δείχνεις ομορφότερος.
 • Βελτιώνει την ποιότητα ύπνου.

Γενικά όταν είμαστε δραστήριοι το σώμα βρίσκεται στη φυσική του καλή και υγιή κατάσταση.

 

Οι γενικές οδηγίες για καρδιαγγειακή άσκηση περιλαμβάνουν:

 • Για λόγους υγείας, μετρίως έντονη άσκηση 30 λεπτά την ημέρα, 5 ημέρες την εβδομάδα, ή πιο δυναμική άσκηση 30 λεπτά την ημέρα, 3 ημέρες την εβδομάδα.
 • Για αδυνάτισμα μπορεί να χρειαστούν 60-90 λεπτά δραστηριότητας όλες τις μέρες της εβδομάδος.

 

Διάλεξε ποιο είδος σου ταιριάζει

Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσεις ποιές δραστηριότητες σου αρέσουν και θέλεις να κάνεις. Ποιές δραστηριότητες ταιριάζουν με την προσωπικότητα σου, σε ποιές έχεις πιο εύκολη πρόσβαση και ποιές θα ένοιωθες πιο άνετα να ενσωματώσεις στη δικιά σου ζωή. Μπορείς επίσης αν θέλεις να αλλάζεις και κάθε μέρα να εξασκείς διαφορετική δραστηριότητα.

 

Οποιαδήποτε δραστηριότητα θα σου δώσει οφέλη, φτάνει να περιλαμβάνει κίνηση που ανεβάζει τον καρδιακό σου ρυθμό στην «Ζώνη Καρδιακών Ρυθμών Στόχο» (Target Heart Rate Zone).

 

Απλά να θυμάσαι:

 • Δεν υπάρχει «καλύτερη» καρδιαγγειακή άσκηση. Οτιδήποτε σε ευχαριστεί ανεβάζοντας τον καρδιακό σου ρυθμό είναι αποδεκτό.
 • Δεν είναι ποια δραστηριότητα κάνεις, είναι πόσο σκληρά ασκείσαι. Οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να είναι πρόκληση αν εσύ την κάνεις έτσι.
 • Κάνε κάτι που σε ευχαριστεί και το οποίο μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να κάνει το λιγότερο 3 ημέρες την εβδομάδα.
 • Να είσαι ευέλικτος και μη φοβάσαι να επεκτείνεις την άσκηση σου όταν αρχίσεις να νοιώθεις άνετα με αυτήν.

 

Διάρκεια άσκησης

Μετά από την επιλογή του είδους της άσκησης το σημαντικότερο στοιχείο που θα πρέπει στη συνέχεια να λάβεις υπόψη σου είναι η διάρκεια της άσκησης. Πρέπει λοιπόν αρχικά να δουλέψεις τη διάρκεια της άσκησης πριν αρχίσεις να ανησυχείς για το πόσο γρήγορα ή πόσο σκληρά εκτελείς την άσκηση. Αν είσαι αρχάριος μπορείς να αρχίσεις με 10-20 λεπτά και σιγά-σιγά να προσθέτεις χρόνο που μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 30-60 λεπτά.

 

Να θυμάσαι ότι περισσότερη διάρκεια από όσο πρέπει μπορεί να είναι επιβλαβής. Κράτησε την άσκηση σου σε λογικά επίπεδα, περίπου 3-6 φορές την εβδομάδα (ανάλογα με το επίπεδο φόρμας στο οποίο βρίσκεσαι), κάνε αλλαγές στην ένταση με την οποία ασκείσαι και μην ξεχνάς να παίρνεις ημέρες ξεκούρασης όταν είναι απαραίτητο.

 

Βρες τον χρόνο.

Άτομα που ασκούνται δεν έχουν περισσότερο χρόνο από άτομα που δεν ασκούνται. Απλά έχουν προπονηθεί να έχουν την άσκηση σαν προτεραιότητα. Προγραμματίζουν τις προπονήσεις τους και τους συμπεριφέρονται σαν οποιοδήποτε άλλο ραντεβού.

 ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το 50% των  ανδρών παρουσιάζει κατά τη διάρκεια της ζωής του  προστατίτιδα.

ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Όσοι πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή όσοι έχουν κάποιον στο άμεσο οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον ...

Ποιός φοβάται τον ιό των κονδυλωμάτων;

Τί είναι , πώς μεταδίδεται, πώς προστατευόμαστε;

 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ιδαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση η κατάθλιψη αυξήθηκε κατακόρυφα. Η ομοιοπαθητική μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση της χωρίς παρενέργειες.

  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Η ομοιοπαθητική εξελίσεται και προσαρμόζεται στην απαιτητική σημερινή πραγματικότητα ώστε να μη φοβάται πια τις αντιδοτήσεις.

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ - ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ- ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

EGO ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΕΙΑ- ΚΑΝΕΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ; ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ Ο ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ