Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ FACEBOOK   ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ YOUTUBE   ο καιρός στην Ελλάδα   χρήσιμα LINKS

ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

30/9/2008

 

Συχνά μου απευθύνουν την ερώτηση ¨μπορεί η ομοιοπαθητική να θεραπεύσει την τάδε ασθένεια;" Το ερώτημα αν μια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να θεραπεύει μια συγκεκριμένη ασθένεια, δεν είναι σωστό να το απαντήσει ενας σοβαρός επιστήμονας ευθέως, λέγοντας κατηγορηματικά οτι η τάδε φαρμακευτική αγωγή  θεραπεύει την τάδε ασθένεια. Εάν θέλουμε να είμαστε επιστημονικά ορθοί, θα πρέπει να πούμε ότι η τάδε θεραπεία ενδείκνυται για την τάδε ασθένεια. Ακόμη και στα πιό απλά και οφθαλμοφανή, η ουσιαστική διατύπωση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική. Είναι αυτονόητο να πούμε όλοι, ότι η ορθοπεδική θεραπεύει τα κατάγματα. Και ενώ θεωρητικά και γενικόλογα θα μπορούσαμε να το αναφέρουμε έτσι, αν θέλουμε να είμαστε επιστημονικά ακριβολόγοι θα έπρεπε να πούμε ότι η ορθοπεδική ενδείνκυται, δηλαδή έχει ένδειξη και όχι αντένδειξη, για τη θεραπεία των καταγμάτων.

 Έτσι, ουσιαστικά αναγνωρίζουμε ότι τη θεραπεία την πραγματοποιούν οι ίδιοι οι θεραπευτικοί μηχανισμοί του οργανισμού, π.χ. συγκόλληση των οστών, που αν δεν λειτουργούν σωστά, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμμία θεραπεία. Γι αυτό, το σωστό είναι να λέμε ότι οι θεραπευτικές μέθοδοι ενδείκνυνται για την θεραπεία των ασθενειών, η οποία πραγματοποιείται από τις δυνάμεις ίασης του οργανισμού με τη βοήθεια βεβαίως των θεραπευτικών μέσων.

Με αυτή την έννοια το σωστό είναι να πούμε ότι η ομοιοπαθητική ενδείκνυται για την θεραπεία ενός μεγάλου αριθμού ασθενειών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται και κάποια άλλη θεραπευτική εφαρμογή να βοηθάει παράλληλα προς την ίδια κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα για την ομοιοπαθητική, επειδή μιλάμε για ιδιοσυγκρασιακή ιατρική, συνηθίζουμε να λέμε ότι η ομοιοπαθητκή δεν απευθύνεται μόνο στην ασθένεια, αλλά ξεχωριστά στον κάθε ένα ασθενή ως ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία.

Μ'αυτή την έννοια, η ομοιοπαθητική θεραπεία ενδείκνυται δηλαδή έχει ένδειξη και όχι αντένδειξη για κάθε ασθενή, αφού έχει τη δυνατότητα να ενισχύει την αμυντική ικανότητα του οργανισμού, δηλαδή τις δυνάμεις ίασης του οργανισμού που οδηγούν στη θεραπεία.

Δεδομένου ότι παρόμοια δράση με άλλους μηχανισμούς μπορεί να έχουν και άλλα θεραπευτικά μέσα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι σωστό ο γιατρός να καταργεί ή να αποκλείει οποιοδήποτε θεραπευτικό μέσο που ενδείκνυται για μια θεραπεία, αλλά αντίθετα να συνεργάζεται με αυτό, έχοντας σαν μοναδικό και τελικό στόχο του να υποστηρίξει το συμφέρον του ασθενούς όσον αφορά την υγεία.

Έτσι λοιπόν, μιλώντας μεν απλά αλλά και βαθιά επιστημονικά, έξω από φανατισμούς και μικροσυμφέροντα μπορούμε να απαντήσουμε το ερώτημα: «Είναι η ομοιοπαθητική κατάλληλη για μένα;», λέγοντας ότι: «Αν έχεις πρόβλημα υγείας, η ομοιοπαθητική είναι κατάλληλη για σένα».

Και όπως προκύπτει από τα προλεγόμενα, η ομοιοπαθητική μπορεί να δράσει ευεργετικά για τον ασθενή, ανεξάρτητα από τη φάση του προβλήματός του, ενώ μπορεί να συνταγογραφιθεί  παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία που ενδείκνυται και εκείνη και χορηγείται ήδη.

 

       Συχνά αντιμετωπίζουμε την απορία αν ένας ηλικιωμένος άνθρωπος μπορεί να απευθυνθεί σε ομοιοπαθητικό γιατρό για ομοιοπαθητική θεραπεία, καθώς επίσης από ποιά ηλικία τα παιδιά μπορούν να λάβουν ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι ιατρική εφαρμογή που απευθύνεται σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν έχει καμμία απολύτως παρενέργεια, και μπορεί άφοβα να χορηγηθεί σε βρέφη και νεογνά, σε ηλικιωμένους, σε ανθρώπους κάθε ηλικίας ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

        Ακούμε επίσης ορισμένες φορές, κάποιους, ελλιπώς πληροφορημένους, οι οποίοι δογματικά αποφαίνονται για το τι θεραπεύει η ομοιοπαθητική και τι όχι. Η απάντηση εδώ είναι ότι τα θεραπευτικά όρια της ομοιοπαθητικής επιστήμης είναι πολύ ευρέα, χωρίς βέβαια να είναι πανάκεια, και δεν πρέπει να συγχέονται με τα όρια των γνώσεων του ομοιοπαθητικού γιατρού, που πολλές φορές είναι πολύ στενά. Όταν λοιπόν ρωτάς αν κάνει η ομοιοπαθητική για σένα, η απάντηση είναι οτι αν έχεις πρόβλημα υγείας, δηλαδή αν βρίσκεσαι σε μια κατάσταη που ο οργανισμός σου χρειάζεται ενίσχυση της αμυντικής του ικανότητας, τότε η ομοιοπαθητική κάνει για σένα.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr

 ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το 50% των  ανδρών παρουσιάζει κατά τη διάρκεια της ζωής του  προστατίτιδα.

Ποιός φοβάται τον ιό των κονδυλωμάτων;

Τί είναι , πώς μεταδίδεται, πώς προστατευόμαστε;

ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Όσοι πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή όσοι έχουν κάποιον στο άμεσο οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον ...

 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ιδαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση η κατάθλιψη αυξήθηκε κατακόρυφα. Η ομοιοπαθητική μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση της χωρίς παρενέργειες.

  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Η ομοιοπαθητική εξελίσεται και προσαρμόζεται στην απαιτητική σημερινή πραγματικότητα ώστε να μη φοβάται πια τις αντιδοτήσεις.

Βιβλία του ιατρού
κ. Σπύρου Διαμαντίδη

ΕΛΕΓΧΟΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Ιατρική βιοανάδραση για τον έλεγχο

του στρες, του άγχους και του φόβου

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ

Η ορθή χρήση των χρωμάτων στην

καθημερινότητα και τη χρωμοθεραπεία

ΕΓΧΡΩΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα μυστικά του ήχου

στην μουσική και την ηχοθεραπεία

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ - ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ- ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

EGO ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΕΙΑ- ΚΑΝΕΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ; ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ Ο  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ