Skip to main content
SPIROS DIAMANTIDIS HOMEOPATHY AND DARWIN

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ. Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕ

ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΕΩΡΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ. Ο ΔΑΡΒΙΝΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕ

Συχνά η ομοιοπαθητική έγινε αντικείμενο κριτικής και αντιμετωπίστηκε έντονα κυρίως διότι αυτοί που αντιδρούν δηλώνουν ότι δεν μπορούν να καταλάβουν πως δρα η ομοιοπαθητική αφού το ομοιοπαθητικό φάρμακο είναι τόσο υπεραραιωμένο.

Το σημαντικό είναι ότι ο Δαρβίνος μέσω της ομοιοπαθητικής θεραπείας μπόρεσε να επιβιώσει και να εκδώσει την επιστημονική του εργασία.

Περιττό βέβαια να αναφέρει κανείς ότι παρόλο που το φαινόμενο της δράσης του ομοιοπαθητικού φαρμάκου έχει εξηγηθεί με τρεις τουλάχιστον σύγχρονες βασικές επιστημονικές θεωρίες, παρόλα αυτά δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι ώστε και να το αποδεχθούν. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα περισσότερα φυσικά φαινόμενα που συναντούμε σε χιλιάδες φυσικές διεργασίες, είναι σήμερα δυσεξήγητα έως και ανεξήγητα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τη ζωή να προχωράει και τον άνθρωπο να εξελίσσεται. 

Το να αρνείται κάποιος μια πραγματικότητα επειδή δεν μπορεί να την εξηγήσει είναι ένας επικίνδυνος στρουθοκαμηλισμός που κρύβει συνήθως φανατισμό.

Ας θυμηθούμε τι τράβηξε όχι μόνο ο Γαλιλαίος που έζησε το ζόφο της ιεράς εξέτασης αλλά ακόμη και ο Δαρβίνος στην εποχή της αναγέννησης όταν διατύπωνε τη θεωρεία του για την προέλευση των ειδών. 

Ο Κάρολος Δαρβίνος γεννήθηκε στην Αγγλία το 1809 από πατέρα γιατρό. Τα περισσότερα καλοκαίρια της παιδικής του ηλικίας τα πέρασε βοηθώντας τον πατέρα του στη θεραπεία των φτωχών του Σροπσάιρ. Περνώντας μέσα από σπουδές ιατρικής και στη συνέχεια θεολογίας απορροφήθηκε από τη μελέτη των ζωικών και φυτικών ειδών και έγινε γνωστός ως γεωλόγος και φυσιοδίφης με την μετέπειτα θεωρία του που τον καθιέρωσε. Η αντιμετώπιση της θεωρίας του από τους θεολόγους της εποχής ως βλασφημία τον ανάγκασε να φύγει από το Λονδίνο και να εργαστεί κρυφά στην επαρχία για δέκα χρόνια μέχρι που να βρει σοβαρά στοιχεία και αποδείξεις για την επιστημονική του εργασία. Την εποχή εκείνη η θεωρεία της εξέλιξης υπονοούσε για τους θεολόγους δημιουργία χωρίς θεϊκή παρέμβαση και αυτό ήταν βλασφημία. Η κατάσταση αυτή ανάγκασε και άλλους επιστήμονες της εποχής να δημοσιεύσουν τις εργασίες τους ανώνυμα ώστε να μη χαρακτηριστούν μαζί με τα άλλα και για «πολιτικό ριζοσπαστισμό».

Το 1856 τρία χρόνια από την επίσημη έκδοση της θεωρίας του , ο Δαρβίνος αρρώστησε βαριά με κίνδυνο της ζωής του, οπότε απευθύνθηκε στον υδροθεραπευτή και ομοιοπαθητικό γιατρό James Manby Gully με τον οποίο συχνά μοιραζόταν τις επιστημονικές ανησυχίες του. Το 1825 ήταν συμφοιτητής του Δαρβίνου στην ιατρική σχολή του Εδιμβούργου. Μέσω της υδροθεραπείας και της ομοιοπαθητικής απέκτησε μεγάλη φήμη και είχε ασθενείς πολλά διάσημα πρόσωπα της εποχής όπως οι Κάρολος Ντίκενς, ο Τόμας Καρλάιλ, η Φλόρενς Ναιτινγκέιλ, ο λόρδος Τένισον, ο Σάμιουελ Γουίλβερφορς και πολλοί άλλοι. Είχε βέβαια και έναν μεγάλο πολέμιο τον σερ Κάρολο Χάστινγκς που ήταν γιατρός και ιδρυτικό μέλος του ιατρικού συλλόγου της Αγγλίας.

Το σημαντικό είναι ότι ο Δαρβίνος μέσω της ομοιοπαθητικής θεραπείας μπόρεσε να επιβιώσει και να εκδώσει την επιστημονική του εργασία.

Ο κατάλογος των επιστημόνων και ιδιαίτερα των γιατρών που υιοθέτησαν την ομοιοπαθητική είναι πολύ μεγάλος και περιλαμβάνει πολλά σύγχρονα ονόματα όπως του Sir William Osler πατέρα της μοντέρνας ιατρικής, του γιατρού Emil Adolphvon Behringπατέρα της ανοσολογίας, του γιατρού Charles Frederick Menninger δημιουργού της κλινικής Menninger και του ομώνυμου ιδρύματος, του γιατρού August Bier πατέρα της ραχιαίας αναισθησίας,  του διάσημου χειρουργού C. Everett Koop, του καθηγητή του  Cambridge Brian Josephson και πολλών άλλων.

Ο συνωστισμός τόσων επιστημονικών προσωπικοτήτων στις τάξεις των φίλων της ομοιοπαθητικής δείχνει ότι η ομοιοπαθητική πείθει περισσότερο με τα θεραπευτικά της αποτελέσματα και λιγότερο με θεωρητικές προσεγγίσεις.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr