Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ FACEBOOK   ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ YOUTUBE   ο καιρός στην Ελλάδα   χρήσιμα LINKS

ΤΑ ΝΕΩΤΕΡΑ ΤΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ

 

14/7/09

ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Διατηρώ μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της ομοιοπαθητικής στην Ελλάδα. Ετοιμάζεται ένα νέο νομοσχέδιο για την υγεία, που θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, το οποίο θα περιλαμβάνει επιτέλους, εκτός των άλλων, αναγνώριση και λύσεις και για την ομοιοπαθητική ιατρική. Αυτό είναι μια σημαντική είδηση που δημοσιεύεται για πρώτη φορά στη ΓΝΩΜΗ.
Οι λεπτομέρειες έχουν ως εξής: Πριν από δύο μήνες περίπου προσκλήθηκα από τους αρμοδίους του Υπουργείου Υγείας, ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Εφαρμογών Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και της Πανελλήνιας Ιατρικής Ομοιοπαθητικής Εταιρείας, να εκφράσω την άποψη μου και να δώσω γραπτές προτάσεις για την αναγνώριση της ομοιοπαθητικής και την κάλυψη του ομοιοπαθητικού φαρμάκου από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι απόψεις των δύο επιστημονικών φορέων που προεδρεύω είναι ξεκάθαρες και διατυπωμένες από πολλά χρόνια και έτσι τις επανέλαβα με έμφαση και σοβαρά επιχειρήματα. Ως θέμα άμεσης προτεραιότητας έθεσα την κάλυψη του ομοιοπαθητικού φαρμάκου από τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί αυτό θα ανακουφίσει άμεσα τους ομοιοπαθητικούς ασθενείς, που τώρα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα τους από την τσέπη τους και ταυτόχρονα θα σταματήσει μια αδικία και μια διάκριση, εις βάρος τους, που γινόταν μέχρι τώρα. Θυμίζω ότι το ομοιοπαθητικό φάρμακο καλύπτετο από τα ασφαλιστικά ταμεία από το 1988 μέχρι το 2002 που μια απλή υπουργική απόφαση σταμάτησε χωρίς λογική εξήγηση την κάλυψη αυτή. Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα διορθωθεί τώρα, αν και είμαι πολύ επιφυλακτικός γιατί παρόμοιες προσπάθειες και υποσχέσεις στο παρελθόν, δυστυχώς δεν τηρήθηκαν. Θα δούμε. Εν τω μεταξύ ας δούμε και τις τελευταίες εξελίξεις της ομοιοπαθητικής στον κόσμο.

Στη Γαλλία οι τελευταίες στατιστικές έχουν δείξει ότι 40% των Γάλλων έχουν ακολουθήσει κατά περιόδους την ομοιοπαθητική και 39% των Γάλλων γιατρών συνταγογραφούν και ομοιοπαθητικά φάρμακα. 6 ιατρικές σχολές στη Γαλλία προσφέρουν ειδικότητα στην ομοιοπαθητική. Όλες οι φαρμακευτικές σχολές των πανεπιστημίων της Γαλλίας διδάσκουν την ομοιοπαθητική φαρμακοποιία. Ο τέως προέδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιττεράν, που έζησε πολλά χρόνια μετά από την διάγνωση καρκίνου του προστάτου, με ήδη υπάρχουσες μεταστάσεις, ακολουθώντας την ομοιοπαθητική, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: "Το ότι ζώ το οφείλω στην ομοιοπαθητική."
Στην Αγγλία, σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, 42% των γιατρών συστήνουν στους ασθενείς τους και την ομοιοπαθητική θεραπεία. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Συνταγολόγιο της Μεγάλης Βρεττανίας από το 1948. Στην Αγγλία λειτουργούν 11 ομοιοπαθητικά νοσοκομεία. Από το 1850 περίπου η ομοιοπαθητική στην Αγγλία βρίσκεται υπό την "προστασία" της βασιλικής οικογένειας.
Στην Σκωτία από το 1985 μέχρι το 1990 το ποσοστό του πληθυσμού που ακολούθησε την ομοιοπαθητική θεραπεία αυξήθηκε από το 5% στο 11%.
Στην Γερμανία υπολογίζεται ότι περίπου 20% των γιατρών εξασκούν εκτός της άλλης ειδικότητας τους και την ομοιοπαθητική, ενώ το 63% του πληθυσμού της χώρας χρησιμοποιεί υπηρεσίες ομοιοπαθητικής ιατρικής. 65% των γονιών επιλέγουν για τα παιδιά τους και παράλληλη ομοιοπαθητική θεραπεία.   Ο τέως πρόεδρος της Γερμανίας  Karl Karstens ίδρυσε στη χώρα του  ένα σημαντικό Ινστιτούτο Ερευνών για την ομοιοπαθητική. 
Στην Ελβετία, το πανεπιστήμιο της Βέρνης δημιουργησε από το 1995 έδρα ομοιοπαθητικής στην ιατρική σχολή, ενώ από τον Ιούλιο του 1999 τα ομοιοπαθητικά φάρμακα καλύπτονται από την Ομοσπονδιακή Βασική Ασφάλιση.
Το 1997 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του καλεί όλες τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δούν με σοβαρότητα και να βοηθήσουν στη διάδοση των  εναλλακτικών ιατρικών, από τις οποίες πρώτη σε προτίμηση στην Ευρώπη  είναι η ομοιοπαθητική.
Το 45% του πληθυσμού του Βελγίου εμπιστεύεται την ομοιοπαθητική ιατρική στην πρωτοβάθμια περίθαλψη όπου υπάγεται από το 1998.
Πρόσφατη στατιστική στις ΗΠΑ έδειξε ότι η χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων αυξάνεται με ρυθμούς 25% ετησίως τα τελευταία 4 χρόνια!

Κάποιος με ρώτησε «γιατί λοιπόν, αφού είναι τόσο καλή η ομοιοπαθητική δεν εφαρμόζεται ακόμη σε ευρεία κλίμακα;»
Κι εγώ απαντάω ρωτώντας: «Γιατί η οικολογική διαχείριση του περιβάλλοντος και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αφού αποδεδειγμένα σώζουν τον πλανήτη, δεν επικρατούν έτσι απλά, από τη μιά στιγμή στην άλλη;»

Πολλές σωστές ιδέες στην εποχή μας περνούν δυσκολίες ώσπου να αναγνωριστούν ακαδημαϊκά. Η ομοιοπαθητική είναι αναγνωρισμένη κοινωνικά εδώ και αρκετές δεκαετίες στην Ελλάδα. Ίσως έφτασε η ώρα και για την ακαδημαϊκή της αναγνώριση.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr

 ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το 50% των  ανδρών παρουσιάζει κατά τη διάρκεια της ζωής του  προστατίτιδα.

ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Όσοι πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή όσοι έχουν κάποιον στο άμεσο οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον ...

Ποιός φοβάται τον ιό των κονδυλωμάτων;

Τί είναι , πώς μεταδίδεται, πώς προστατευόμαστε;

 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ιδαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση η κατάθλιψη αυξήθηκε κατακόρυφα. Η ομοιοπαθητική μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση της χωρίς παρενέργειες.

  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Η ομοιοπαθητική εξελίσεται και προσαρμόζεται στην απαιτητική σημερινή πραγματικότητα ώστε να μη φοβάται πια τις αντιδοτήσεις.

Βιβλία του ιατρού
κ. Σπύρου Διαμαντίδη

ΕΛΕΓΧΟΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Ιατρική βιοανάδραση για τον έλεγχο

του στρες, του άγχους και του φόβου

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ

Η ορθή χρήση των χρωμάτων στην

καθημερινότητα και τη χρωμοθεραπεία

ΕΓΧΡΩΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα μυστικά του ήχου

στην μουσική και την ηχοθεραπεία

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ - ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ- ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

EGO ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΕΙΑ- ΚΑΝΕΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ; ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ Ο  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ