Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ FACEBOOK   ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ YOUTUBE   ο καιρός στην Ελλάδα   χρήσιμα LINKS

 

ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΕΡΟΣ 1ο

 

11/3/08

 

Η ιατρική σκέψη του Ιπποκράτη ισχύει μέχρι σήμερα.

 

Ο Ιπποκράτης γεννήθηκε στο νησί της Κώ το 460 π.Χ και έζησε έως το 377 π.Χ. Ο πατέρας του ήταν γιατρός της εποχής του, για την ακρίβεια ιερέας στο Ασκληπιείο της Κώ. Διδάχτηκε λοιπόν αρχικά ιατρική από τον πατέρα του και τους Ασκληπιειάδες της ιατρικής σχολής της Κώ.

Όλοι γνωρίζουμε όμως ότι ο Ιπποκράτης θεωρείται ο πατέρας της Ιατρικής.

Δικαίως και άξια του αποδίδεται αυτός ο τίτλος γιατί η ζωή και το έργο του για το οποίο θα μιλήσουμε επιγραμματικά ήταν πολύ σημαντικά για την πορεία της ανθρωπότητας. Εισήγαγε για πρώτη φορά την ιατρική επιστημονική σκέψη.

 

Ας δούμε λοιπόν τι οφείλει η σύγχρονη ιατρική στον Ιπποκράτη :  

 

  1. λε την ιατρική σε επιστημονική βάση: Η ασθένεια έχει αιτία, πορεία και θεραπεία, ενώ μέχρι τότε ήταν ανεξιχνίαστη, οφειλόταν σε τιμωρία των Θεών, προΈβακαλούσε μόνο φόβο στον άνθρωπο και οι θεραπευτές εμπειρικά φρόντιζαν τους ασθενείς. Κατά τον Ιπποκράτη η αιτία της ασθένειας βρίσκεται στον ίδιο τον άρρωστο και ο ιατρός χρειάζεται να τον εξετάσει ενδελεχώς για να την βρει.  

 Ο Ιπποκράτης έθεσε τον θεμέλιο λίθο με τους εξής τρόπους:

 α. Μελέτησε την ανατομία του σώματος.    

 β. Καθιέρωσε την κλινική εξέταση του ασθενούς, που μέχρι σήμερα εφαρμόζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δηλαδή επισκόπηση, επίκρουση, ψηλάφηση, ακρόαση.

 

2.  Ο Ιπποκράτης δίδαξε ότι :

  «Τα όμοια των ομοίων εισίν ιάματα», που σημαίνει το όμοιο μπορεί να θεραπευτεί με το όμοιο, δηλαδή θεμελίωσε την ομοιοπαθητική, διατυπώνοντας και εφαρμόζοντας τον 1ο βασικό της νόμο. Έφτιαξε το πρώτο εργαστήριο ομοιοπαθητικών φαρμάκων, μία μαρμάρινη κατασκευή, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα στην Κώ.

 

3. Εισήγαγε την έννοια της ιδιοσυγκρασίας και κατέταξε τους ανθρώπους σε 4 διαφορετικούς τύπους: χολερικούς, αιματώδεις, μελαγχολικούς και φλεγματικούς. Η ομοιοπαθητική θεραπευτική βασίζεται και στην ιδιοσυγκρασιακή διάγνωση. Μίλησε για τις προδιαθέσεις που κάθε ιδιοσυγκρασία παρουσιάζει.

 

 

4. Θεμελίωσε και την αλλοπαθητική ιατρική, αφού δίδαξε και ότι: «Τα ενάντια τοις εναντίοις εισίν ιάματα» που είναι η βάση της αλλοπαθητικής ιατρικής. Τόνισε την αξία της λήψης ενός σωστού και πλήρους ιστορικού.

 

5. Εφάρμοσε θεραπείες με βότανα και αφεψήματα.

 

6. Εφάρμοζε διάφορων ειδών μαλάξεις, υδροθεραπείες, καυτηριασμούς καθώς επίσης και χειρουργικές επεμβάσεις.

 

7. Επινόησε ειδικά χειρουργικά εργαλεία και προχώρησε σε δύσκολες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως διάνοιξη του θώρακα (θωρακοτομή), τρυπανισμό του κρανίου (για εγκεφαλικό οίδημα ή όγκο). Τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούσε ήταν νυστέρια, λαβίδες, ενδοσκόπια, εργαλεία για τις επεμβάσεις στο κρανίο, εμβρυουλκοί για τον τοκετό και πολλά άλλα εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούνται εξελιγμένα μέχρι και σήμερα. Τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούσε τα απολύμαινε, πριν την εγχείρηση, σε φωτιά ή σε παλιό κρασί που ήταν πλούσιο σε οινόπνευμα.

 

8. Η μέθοδος ανατάξεως των εξαρθρημάτων καθώς και τα ορθοπεδικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται παραλλαγμένα μέχρι και σήμερα περιγράφονται λεπτομερώς στα γραπτά του Ιπποκράτη.

 

9. Συνιστούσε εξατομικευμένη διαιτητική αγωγή, άσκηση και συνθήκες στο περιβάλλον κατάλληλες για την ισορροπία του ασθενούς.   

10. Αυτός ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε την θεραπευτική ιδιότητα της ιτιάς που περιέχει το ακετυλοσαλικυλικό οξύ το οποίο στα τέλη του 19ου αιώνα η γερμανική εταιρία BAYER παρασκεύασε σε συνθετική μορφή την, γνωστή σε όλους μας, ασπιρίνη. Η ασπιρίνη είναι παυσίπονο, αντιπυρετικό, αντιφλεγμονώδες και έχει αντιπηκτικές ιδιότητες.

 

 Βλέπουμε την ευρύτητα του μεγάλου αυτού πνεύματος της ιστορίας μας, του Ιπποκράτη, ο οποίος πρώτος εφάρμοσε και δίδαξε την εξατομικευμένη αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς με συνδυασμό θεραπευτικών μεθόδων. Η αντιμετώπιση δε του ασθενούς με αλλοπαθητική και ομοιοπαθητική θεραπεία κατά Ιπποκράτη είναι επιβεβλημένη με στόχο πάντα το συμφέρον της υγείας του ασθενούς.

 

Περισσότερα για τον Ιπποκράτη την επόμενη Τρίτη.

 

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr

 ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το 50% των  ανδρών παρουσιάζει κατά τη διάρκεια της ζωής του  προστατίτιδα.

ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Όσοι πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή όσοι έχουν κάποιον στο άμεσο οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον ...

Ποιός φοβάται τον ιό των κονδυλωμάτων;

Τί είναι , πώς μεταδίδεται, πώς προστατευόμαστε;

 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ιδαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση η κατάθλιψη αυξήθηκε κατακόρυφα. Η ομοιοπαθητική μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση της χωρίς παρενέργειες.

  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Η ομοιοπαθητική εξελίσεται και προσαρμόζεται στην απαιτητική σημερινή πραγματικότητα ώστε να μη φοβάται πια τις αντιδοτήσεις.

Βιβλία του ιατρού
κ. Σπύρου Διαμαντίδη

ΕΛΕΓΧΟΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Ιατρική βιοανάδραση για τον έλεγχο

του στρες, του άγχους και του φόβου

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ

Η ορθή χρήση των χρωμάτων στην

καθημερινότητα και τη χρωμοθεραπεία

ΕΓΧΡΩΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα μυστικά του ήχου

στην μουσική και την ηχοθεραπεία

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ - ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ- ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

EGO ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΕΙΑ- ΚΑΝΕΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ; ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ Ο  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ