Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ FACEBOOK   ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ YOUTUBE   ο καιρός στην Ελλάδα   χρήσιμα LINKS

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ Η διαδρομή της από τον S.Hahnemann μέχρι σήμερα

26/3/08

  Ο διαπρεπής Γερμανός γιατρός που πριν 2 αιώνες καθιέρωσε με τις μελέτες του, με τις έρευνες και τις θεραπείες του την Ομοιοπαθητική Ιατρική.

 Το 1755 γεννήθηκε στο Meissen της Γερμανίας από πατέρα καλλιτέχνη ζωγράφο της πορσελάνης ο Christian Samuel Hahnemann. Πήρε κλασσική παιδεία και ήταν εκλεκτός μαθητής. Είχε από μικρός μεγάλη έφεση στις ξένες γλώσσες. Στα είκοσί του χρόνια μιλούσε 9 γλώσσες, ενώ από αυτές γνώριζε άπταιστα τις 5 : Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ελληνικά και Λατινικά και έβγαζε το ψωμί του μέχρι το 1784 κάνοντας μεταφράσεις και διδάσκοντας τις γλώσσες αυτές. 

Ταυτόχρονα σπούδαζε ιατρική στη Λειψία και αργότερα στη Βιέννη και ξεκίνησε να ασκεί το επάγγελμα του γιατρού το 1781.

Το ταλέντο του στις ξένες γλώσσες έμελλε να χαράξει τη δική του πορεία στην ιατρική καθώς και την μεγάλη προσφορά του στην επιστήμη.

Διότι ο Χάνεμαν μεταφράζοντας τα άπαντα του Ιπποκράτη από τα Αρχαία Ελληνικά στα Γερμανικά, ανακάλυψε τον πλούτο γνώσης του Ιπποκράτους, μελέτησε και εφάρμοσε τις αρχές του στην Ιατρική Επιστήμη, ενώ ανέπτυξε και απέδειξε με τις θεραπείες του την ομοιοπαθητική ιατρική.

Από την σπουδή του στον Ιπποκράτη, επανέφερε πολλές ξεχασμένες Ιπποκρατικές αρχές της Ιατρικής. Για παράδειγμα: Αναγνώρισε το ρόλο της κακής υγιεινής για τη διασπορά των επιδημιών, όπως χολέρας και τύφου που τα χρόνια εκείνα μάστιζαν την Ευρώπη, και όρισε συνθήκες καθαριότητας και απομόνωσης των ασθενών, ενώ έδωσε έμφαση στην σωστή διατροφή, την ανάπαυση  και τη φροντίδα τους.

Επίσης ονομάστηκε ο Πατέρας της πειραματικής φαρμακολογίας, γιατί ήταν ο πρώτος γιατρός που απέδειξε τη δράση φαρμάκων σε ανθρώπους. Μέχρι τότε τα φάρμακα δίνονταν υποθετικά, χωρίς πειραματική επαλήθευση.

Είχε ενστάσεις για τον απάνθρωπο τρόπο αντιμετώπισης, μέχρι τότε, των ψυχικά πασχόντων και υπέδειξε ανθρώπινες συνθήκες θεραπείας τους.

Στο μεταξύ από το 1810, οπότε και είχε ολοκληρώσει μεγάλο μέρος των μελετών του περί την ομοιοπαθητική, άρχισε να εκδίδει τα βιβλία του, όπως «το Όργανο της ριζικής θεραπείας», «Materia Medica Pura», «Οι χρόνιες ασθένειες, η ιδιάζουσα φύση τους και η ομοιοπαθητική Θεραπεία».

Ήδη από την έκδοση του πρώτου του συγγράμματος άρχισε να δέχεται σφοδρή πολεμική εναντίον του, διότι «είχε τολμήσει να υψώσει το ανάστημά του σε παραδόσεις χρόνων», όπως αναφέρει ο Thomas Bradford, αμερικανός γιατρός που έζησε τον 19ο αιώνα.

Ταυτόχρονα μετακόμισε στη Λειψία, πήρε θέση καθηγητού στην ιατρική σχολή και φρόντισε για τη διάδοση της ομοιοπαθητικής μέσα από διαλέξεις στην Ιατρική Σχολή.  

 

Στο μεταξύ επιφανείς αξιωματούχοι της εποχής προσέφευγαν στον Χάνεμαν για ομοιοπαθητική θεραπεία, είχαν πολύ καλή ανταπόκριση σε αυτήν, ενώ στην εξέταση ήταν παρόντες και οι θεράποντες αλλοπαθητικοί γιατροί τους.

 

Ακολούθησαν 10 χρόνια αγώνων του Χάνεμαν για την εγκαθίδρυση της ομοιοπαθητικής.

Η ταραγμένη αυτή περίοδος έληξε το Μάιο του 1821, οπότε ο Χάνεμαν δέχθηκε τη θέση του προσωπικού γιατρού του Μεγάλου Δούκα Φρειδερίκου του Coethen.

Στο Coethen έζησε μία ήσυχη και παραγωγική ζωή. Απαλλαγμένος από την συνεχή καταδίωξη των επικριτών του, με πλήρη ελευθερία γνώμης και κινήσεων αφιέρωσε τον εαυτό του στη μελέτη της επιστήμης του.

Θεράπευσε χιλιάδες δύσκολα και χρόνια περιστατικά, που συνέρρεαν στο Coethen από διάφορα μέρη και τα οποία είχαν ήδη την καλύτερη φροντίδα από τους αλλοπαθητικούς γιατρούς όλης της Ευρώπης. 

        Έγινε τόσο διάσημος που γιατροί από Ευρώπη και Αμερική ήρθαν σε αυτόν σαν μαθητές του στην ομοιοπαθητική.

 

Τα τελευταία 8 χρόνια της ζωής του έζησε στο Παρίσι, συνεχίζοντας να εξασκεί και να εμπλουτίζει την επιστήμη του μέχρι την τελευταία του πνοή, στα 88 του χρόνια, το 1843.

Ο Χάνεμαν επέλεξε την ονομασία ομοιοπαθητική ιατρική από τις ελληνικές λέξεις όμοιον και πάθος, περικλείοντας μέσα στον όρο αυτό τον πρώτο και βασικό νόμο της ομοιοπαθητικής.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr

 ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το 50% των  ανδρών παρουσιάζει κατά τη διάρκεια της ζωής του  προστατίτιδα.

Ποιός φοβάται τον ιό των κονδυλωμάτων;

Τί είναι , πώς μεταδίδεται, πώς προστατευόμαστε;

ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Όσοι πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή όσοι έχουν κάποιον στο άμεσο οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον ...

 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ιδαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση η κατάθλιψη αυξήθηκε κατακόρυφα. Η ομοιοπαθητική μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση της χωρίς παρενέργειες.

  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Η ομοιοπαθητική εξελίσεται και προσαρμόζεται στην απαιτητική σημερινή πραγματικότητα ώστε να μη φοβάται πια τις αντιδοτήσεις.

Βιβλία του ιατρού
κ. Σπύρου Διαμαντίδη

ΕΛΕΓΧΟΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Ιατρική βιοανάδραση για τον έλεγχο

του στρες, του άγχους και του φόβου

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ

Η ορθή χρήση των χρωμάτων στην

καθημερινότητα και τη χρωμοθεραπεία

ΕΓΧΡΩΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα μυστικά του ήχου

στην μουσική και την ηχοθεραπεία

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ - ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ- ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

EGO ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΕΙΑ- ΚΑΝΕΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ; ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ Ο  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ 2 - ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ