Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ FACEBOOK   ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ YOUTUBE   ο καιρός στην Ελλάδα   χρήσιμα LINKS

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

 

16/12/09

Πάντα στο τέλος μίας εξέτασης στο ομοιοπαθητικό ιατρείο και μετά τη συνταγογράφηση, έρχονται οι παραινέσεις του γιατρού για το τι πρέπει να προσέχει ο ασθενής, ώστε να γίνει σωστά η θεραπεία του. Ως γνωστό, στην ομοιοπαθητική θεραπεία συμμετέχουν τρία άτομα, δηλαδή ο ασθενής, ο ομοιοπαθητικός γιατρός αλλά και ο ομοιοπαθητικός φαρμακοποιός. Κάθε ένας έχει το δικό μου μέρος ευθύνης για την καλή έκβαση της ομοιοπαθητικής θεραπείας. Ο ασθενής πρέπει να τηρήσει ορισμένους κανόνες για να γίνει η ομοιοπαθητική θεραπεία απρόσκοπτα και χωρίς αντιδοτήσεις. Ο ομοιοπαθητικός γιατρός πρέπει να βάλει όλη τη γνώση του, την οποία οφείλει συνεχώς να ανανεώνει, ώστε να δώσει τη σωστή θεραπεία για την ιδιοσυγκρασία του ασθενούς. Τέλος, ο ομοιοπαθητικός φαρμακοποιός πρέπει να βάλει όλη την επιστήμη και την τέχνη του για να παρασκευάσει σωστά το ομοιοπαθητικό φάρμακο, ώστε να είναι αποτελεσματικό. Αν κάποιος από τους τρείς συμμετέχοντες στην ομοιοπαθητική θεραπεία, δηλαδή ο ασθενής, ο γιατρός και ο φαρμακοποιός, δεν τηρήσει τους κανόνες που τον αφορούν, τότε η ομοιοπαθητική θεραπεία δεν θα είναι αποτελεσματική.
Σήμερα θα αναφερθώ στην ευθύνη του ασθενούς έναντι της ομοιοπαθητικής θεραπείας, που εντοπίζεται κυρίως στην αποφυγή των παραγόντων και ουσιών που αντιδοτούν το ομοιοπαθητικό φάρμακο. Έχει βρεθεί μέσα από την κλινική εμπειρία δύο αιώνων ότι ορισμένες ουσίες προκαλούν αντιδότηση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο ασθενής παίρνει ταυτόχρονα με το ομοιοπαθητικό φάρμακο και κάποια από τις ουσίες που το αντιδοτούν, τότε το ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν θα δράσει και δεν θα επιτευχθεί η ομοιοπαθητική θεραπεία.
Οι ουσίες αυτές είναι πολύ λίγες και μπορεί εύκολα να τις αποφύγει κανείς, χωρίς να αλλάξει τίποτα ιδιαίτερο στην καθημερινή του ζωή. Κατ’αρχάς, οι ουσίες που αντιδοτούν το ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν σχετίζονται καθόλου με την διατροφή. Κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας μπορεί να τρώει κανείς και να πίνει ό,τι και πρίν. Η μόνη διαφορά είναι στον καφέ, που πρέπει ο ομοιοπαθητικός ασθενής να τον αποφύγει για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η ομοιοπαθητική του θεραπεία. Μετά το τέλος της θεραπείας μπορεί να πίνει πάλι καφέ. Η αποφυγή αυτή γίνεται διότι η κλινική εμπειρία έχει αποδείξει ότι ο καφές αντιδοτεί το ομοιοπαθητικό φάρμακο. Η αποφυγή του καφέ κατά τη διάρκεια και μόνο της ομοιοπαθητικής θεραπείας, δεν σχετίζεται με τις όποιες υγιεινές ή μη ιδιότητες του καφέ, αλλά μόνο με την ιδιαίτερη αυτή ιδιότητα του να αντιδοτεί το ομοιοπαθητικό φάρμακο. Η ευαισθησία του κάθε ομοιοπαθητικού ασθενούς στην αντιδότηση του  καφέ είναι διαφορετική.
Υπάρχουν ασθενείς που μπορεί να αντιδοτήσουν ακόμη και με μια γουλιά καφέ και άλλοι που χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα για αντιδότηση. Μου έτυχε ασθενής που αντιδότησε γιατί περνούσε τρείς με τέσσερις ώρες την ημέρα παίζοντας τάβλι μέσα στο καφεκοπτείο του φίλου του και το 1% περίπου των ασθενών που μετά το τέλος της επιτυχημένης θεραπείας τους μου εκμυστηρεύθηκαν ότι έπιναν έναν καφέ κάθε μια δυό μέρες. Επειδή όμως ο ομοιοπαθητικός γιατρός δεν γνωρίζει την αντοχή του κάθε ασθενή στην αντιδότηση, συστήνει σε όλους να απέχουν από τον καφέ κατά την διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας τους.
Βέβαια, αντιμετωπίζω καθημερινά και ανθρώπους που είναι τόσο εθισμένοι με τον καφέ, οι οποίοι δηλώνουν ότι προτιμούν, που λέει ο λόγος, να τους κόψεις το χέρι παρά τον καφέ. Έπρεπε, όμως, να βρούμε μια λύση για αυτούς τους ανθρώπους, διότι θεωρούμε ότι δεν ήταν ηθικά και δεοντολογικά σωστό να τους αφήσουμε χωρίς ομοιοπαθητική θεραπεία, αφού τη ζητούσαν και την χρειάζονταν.
Μετά από πολλές και μακροχρόνιες κλινικές έρευνες, βρήκαμε την λύση σε αυτό το πρόβλημα και σήμερα μπορεί ένα σχήμα ομοιοπαθητικών φαρμάκων να καλύψει τον ομοιοπαθητικό ασθενή από την αντιδότηση του καφέ και των άλλων ουσιών που αντιδοτούν το ομοιοπαθητικό φάρμακο. Βέβαια, η γενική σύσταση είναι να αποφεύγει κανείς τις ουσίες που αντιδοτούν και να μην καταφεύγει στο ειδικό ομοιοπαθητικό σχήμα. Τη λύση αυτή την αφήνουμε μόνον γι ατις εξαιρέσεις, δηλαδή για εκείνους που είτε λόγω εθισμού, είτε λόγω αδυναμίας, δεν μπορούν να αποφύγουν τον καφέ για όσο διάστημα διαρκεί η ομοιοπαθητική θεραπείας τους. Η ομοιοπαθητική, όπως όλες οι επιστήμες, εξελίσσεται και βρίσκει λύσεις για τα προβλήματα που απασχολούν τους ομοιοπαθητικούς ασθενείς.
Σήμερα η ομοιοπαθητική είναι τόσο οργανωμένη που να καλύπτει τις ανάγκες και εκείνων που είναι αναγκασμένοι να παίρνουν χρονίως πολλά και βαριά χημικά φάρμακα.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr

 ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το 50% των  ανδρών παρουσιάζει κατά τη διάρκεια της ζωής του  προστατίτιδα.

ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Όσοι πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή όσοι έχουν κάποιον στο άμεσο οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον ...

Ποιός φοβάται τον ιό των κονδυλωμάτων;

Τί είναι , πώς μεταδίδεται, πώς προστατευόμαστε;

 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ιδαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση η κατάθλιψη αυξήθηκε κατακόρυφα. Η ομοιοπαθητική μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση της χωρίς παρενέργειες.

  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Η ομοιοπαθητική εξελίσεται και προσαρμόζεται στην απαιτητική σημερινή πραγματικότητα ώστε να μη φοβάται πια τις αντιδοτήσεις.

Βιβλία του ιατρού
κ. Σπύρου Διαμαντίδη

ΕΛΕΓΧΟΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Ιατρική βιοανάδραση για τον έλεγχο

του στρες, του άγχους και του φόβου

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ

Η ορθή χρήση των χρωμάτων στην

καθημερινότητα και τη χρωμοθεραπεία

ΕΓΧΡΩΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα μυστικά του ήχου

στην μουσική και την ηχοθεραπεία

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ - ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ- ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

EGO ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΕΙΑ- ΚΑΝΕΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ; ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ Ο  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ