Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ FACEBOOK   ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ YOUTUBE   ο καιρός στην Ελλάδα   χρήσιμα LINKS

ΤΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

 

29/7/2008

 

Μέρος 3ο.

 

Ομοιοπαθητικά ιδιοσκευάσματα

Σωστή και λανθασμένη χρήση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

 

Σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου, που η φαρμακευτική νομοθεσία της χώρας το προβλέπει, το ομοιοπαθητικό φάρμακο παρασκευάζεται και από φαρμακοβιομηχανίες ομοιοπαθητικών φαρμάκων.

Υπάρχουν ειδικές φαρμακοβιομηχανίες ομοιοπαθητικών φαρμάκων, από τις οποίες κυκλοφορούν δύο κατηγοριών φάρμακα:

α) Τα γνωστά μας γαληνικά ομοιοπαθητικά φάρμακα, σε όλες τις δυναμοποιήσεις. Αυτά δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα γαληνικά σκευάσματα που παρασκευάζονται στο φαρμακείο. Αναγράφεται πάνω στη συσκευασία τους το διεθνές επιστημονικό όνομά τους, ο αριθμός των καψουλών ή των σφαιριδίων που περιέχεται και το όνομα της φαρμακοβιομηχανίας από το οποίο παράγονται. Ο φαρμακοποιός προσθέτει το όνομα του ασθενούς. Δεν συνοδεύονται από φύλλο οδηγιών, αφού δεν έχουν γενικές ενδείξεις, γιατί η συνταγογράφησή τους είναι προσωπική για κάθε ασθενή και την ένδειξη καθορίζει η διάγνωση του ομοιοπαθητικού γιατρού, όπως και τη δοσολογία τους. Αλλά δεν έχουν ούτε  αντενδείξεις και παρενέργειες, γιατί, όπως έχει αποδειχθεί μπορούν να χορηγηθούν σε οποιονδήποτε πάσχοντα άνθρωπο, παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη χημική φαρμακευτική αγωγή και είναι απολύτως ατοξικά και αβλαβή για τον οργανισμό.

 

β) Τα ιδιοσκευάσματα από ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Εδώ, κάποιοι θέλησαν να μιμηθούν τα αλλοπαθητικά φάρμακα.

Κι έτσι χρησιμοποίησαν ομοιοπαθητικές πρώτες ύλες, για να φτιάξουν παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιγριππικά, αντιφλεγμονώδη σκευάσματα, κ.ο.κ., που προορίζονται για ανακούφιση συμπτωμάτων.  

Πήραν δηλαδή ορισμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα, τα οποία όταν δίνονται σε ανθρώπους με ορισμένες ιδιοσυγκρασίες βοηθούν τις ρευματικές παθήσεις τους, για παράδειγμα. Τα έβαλαν όλα μαζί σε ένα μπουκαλάκι, τα ονόμασαν με ένα εμπορικό όνομα και έβαλαν ένδειξη «αντιρευματικό» φάρμακο.

  Είναι δηλαδή μία αλλοπαθητική ιατρική προσέγγιση, με ομοιοπαθητικές πρώτες ύλες. Σίγουρα όμως αυτό δεν είναι ομοιοπαθητική θεραπεία. Δεν εφαρμόζεται κανένας κανόνας, νόμος, ούτε διαγνωστικός, ούτε θεραπευτικός της ομοιοπαθητικής ιατρικής επιστήμης.

Είναι μία ανορθόδοξη εφαρμογή της ομοιοπαθητικής και όταν εφαρμόζεται αυτή η λανθασμένη «ομοιοπαθητική», οι επιστημονικές έρευνες, όπως είναι αναμενόμενο, βγάζουν την θεραπεία αυτή αναποτελεσματική, ενώ αντίθετα όταν εφαρμόζεται η σωστή ομοιοπαθητική θεραπεία οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν σαφές θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Οι θεραπείες με τα complexes, όπως λέγονται, τα ανακαταμένα φάρμακα δηλαδή, δεν τεκμηριώνονται επιστημονικά, ενώ πολλά διπλά τυφλά πειράματα έχουν αποδείξει στατιστικά μή σημαντική διαφορά στα θεραπευτικά αποτελέσματα αυτών των συνταγογραφήσεων με αυτά τα σκευάσματα.

 

Στη σωστή ομοιοπαθητική θεραπεία:

 1) Για να έχει ουσιαστικό θεραπευτικό αποτέλεσμα ένας άνθρωπος με ρευματοπάθεια πρέπει να πάρει τα ιδιοσυγκρασιακά του φάρμακα, ανάλογα με τη φάση της ασθένειάς του και όχι ένα μείγμα φαρμάκων.

2) Το κάθε ομοιοπαθητικό φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται μόνο του, ένα φάρμακο κάθε φορά, προκειμένου να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα στον οργανισμό, βάσει του τρόπου δράσης των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, που έχουμε ήδη αναλύσει. Όταν δίνεται σε μείγμα με άλλα ομοιοπαθητικά φάρμακα οι ιδιότητές του και η δράση του μεταβάλλονται.

 

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα πάντα πρέπει να συνταγογραφούνται προσωπικά για τον κάθε πάσχοντα, μετά από μελέτη ολόκληρου του ιστοκού, προκειμένου να έχουμε μία σοβαρή, αξιόπιστη και αποτελεσματική ομοιοπαθητική θεραπεία.

 

Στη χώρα μας μέχρι στιγμής τα ομοιοπαθητικά φάρμακα κυκλοφορούν μόνο σαν γαληνικά σκευάσματα, δηλαδή παρασκευάζονται στο εργαστήριο του φαρμακείου από τον φαρμακοποιό, και φέρουν ετικέτα του φαρμακείου όπου αναγράφονται όλες οι πληροφορίες για το σκεύασμα όπως ορίζει ο Νόμος, ενώ χορηγούνται με ιατρική συνταγή.

 

 Παρ'όλα αυτά έχουμε συναντήσει συχνά την απορία: «Μου έφεραν ένα ομοιοπαθητικό φάρμακο για τη γρίππη, ή για τον πονοκέφαλο, μπορώ να το πάρω;». Η απάντηση είναι πλέον σαφής, όπως προκύπτει από την ανάλυση που κάναμε.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr

 ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το 50% των  ανδρών παρουσιάζει κατά τη διάρκεια της ζωής του  προστατίτιδα.

ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Όσοι πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή όσοι έχουν κάποιον στο άμεσο οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον ...

Ποιός φοβάται τον ιό των κονδυλωμάτων;

Τί είναι , πώς μεταδίδεται, πώς προστατευόμαστε;

 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ιδαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση η κατάθλιψη αυξήθηκε κατακόρυφα. Η ομοιοπαθητική μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση της χωρίς παρενέργειες.

  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Η ομοιοπαθητική εξελίσεται και προσαρμόζεται στην απαιτητική σημερινή πραγματικότητα ώστε να μη φοβάται πια τις αντιδοτήσεις.

Βιβλία του ιατρού
κ. Σπύρου Διαμαντίδη

ΕΛΕΓΧΟΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Ιατρική βιοανάδραση για τον έλεγχο

του στρες, του άγχους και του φόβου

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ

Η ορθή χρήση των χρωμάτων στην

καθημερινότητα και τη χρωμοθεραπεία

ΕΓΧΡΩΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα μυστικά του ήχου

στην μουσική και την ηχοθεραπεία

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ - ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ- ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

EGO ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΕΙΑ- ΚΑΝΕΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ; ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ Ο  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ