Skip to main content
ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΠΙΤΙΔΕΣ

Ο ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Ο ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Απολαμβάνουμε ένα ακόμη ωραίο καλοκαίρι, όπου με μπάνια στη θάλασσα, πιό ανάλαφρη διάθεση και περισσότερη διασκέδαση προσπαθούμε κατά τη διάρκεια των διακοπών, να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για το χειμώνα.    

Όμως ένας πολύ ενοχλητικός επισκέπτης για τη γυναίκα, που έρχεται να της κάνει τη ζωή δύσκολη είναι οι κολπίτιδες, που διαπιστωμένα είναι μέχρι και 40% αυξημένες κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η κολπίτιδα είναι φλεγμονή του κόλπου, που οφείλεται συνήθως σε βακτήρια και μύκητες. Ο κόλπος της γυναίκας, υπό κανονικές συνθήκες, έχει μία φυσιολογική χλωρίδα, δηλαδή διάφορα βακτήρια σε ισορροπία. Όταν αυτή η χλωρίδα διαταραχθεί, τότε επικρατεί κάποιο παθογόνο μικρόβιο ή μύκητας οπότε εμφανίζονται συμπτώματα κολπίτιδας. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι ερυθρότητα και κνησμός στην εξωτερική περιοχή των γεννητικών οργάνων, αυξημένες και παθολογικές κολπικές εκκρίσεις, δηλαδή κολπικά «υγρά», όπως συνηθίζουμε να λέμε, που απλώς μυρίζουν άσχημα, ή που είναι σε μεγάλη ποσότητα, ή έχουν χρώμα διαφορετικό απο τα φυσιολογικά υγρά όπως κίτρινο, λευκό ή πρασινωπό. Εμφανίζεται επίσης κάψιμο ή τσούξιμο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων που προκαλεί δυσκολία και ενόχληση στην σεξουαλική επαφή, πράγμα που θεωρείται μεγάλη «γκαντεμιά» ειδικότερα τοκαλοκαίρι που όπως δείχνουν οι στατιστικές, λόγω έλλάτωσης του στρες αυξάνει η σεξουαλική δραστηριότητα.

Γιατί το καλοκαίρι αυξάνονται οι κολπίτιδες; Η ζέστη και ο ιδρώτας στην γυναικεία γεννητική περιοχή, σε συνδυασμό με τα συνθετικά μαγιό, ειδικά όταν παραμένουν βρεγμένα και στεγνώνουν στο σώμα. Τα συνθετικά εσώρρουχα ή τα πολύ στενά ρούχα που δεν επιτρέπουν στην περιοχή να αναπνέει, δημιουργούν ένα «θερμοκήπιο» ανάπτυξης μικροβίων. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης σε παγωτά και αναψυκτικά ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων στον κόλπο. Το παρατεταμένο ξενύχτι και η κατάχρηση αλκοόλ στις βραδυνές εξόδους, αυτό που κοινά ονομάζουμε κραιπάλη, αντί να γεμίζουν τις μπαταρίες του οργανισμού, τις αδειάζουν, με αποτέλεσμα να είναι πιό ευάλωτος σε κάθε είδους φλεγμονές. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, δηλαδή πέρα απο τα όρια της προσωπικής αντοχής του καθενός, ρίχνει την άμυνα του οργανισμού. Το κολύμπι σε μολυσμένες θάλασσες και σε πισίνες που δεν απολυμαίνονται επαρκώς, εκθέτουν τη γυναίκα σε μολύνσεις. Η  άμμος μπορεί να είναι πηγή μικροβίων όταν έρχεται σε άμεση επαφή με την ευαίσθητη περιοχή. Το ταμπόν που δεν αλλάζεται αμέσως μετά το κολύμπι, μπορεί να γίνει πηγή μόλυνσης. Πηγή επαναμόλυνσης γίνεται συχνά και ο ερωτικός σύντροφος όταν δεν ακολουθεί και εκείνος μια θεραπεία συνήθως με τα ίδια φάρμακα. Για αυτές τις φλεγμονές δεν υπάρχει εύκολα ανοσία.  Αντίθετα, αναπτύσσεται ευαισθησία υποτροπής, δηλαδή η πρώτη κολπίτιδα κάνει τη γυναίκα πιό ευάλωτη σε δεύτερη και τρίτη μόλυνση.

Η  κοινή θεραπεία που πρέπει να γίνεται πάντα με τη συμβουλή του γυναικολόγου και όχι γιατί την κάνει και η φίλη μας, περιέχει συνήθως φάρμακα απο το στόμα αλλά και εντατική τοπική θεραπεία με κολπικές αλοιφές ή εξωτερικές αλοιφές. Όπως είναι γνωστό στις γυναίκες που πάσχουν, το πρόβλημά τους είναι υποτροπιάζουσα κολπίτιδα, παρόλο που και ο ερωτικός σύντροφος ακολουθεί κάθε φορά την ίδια θεραπεία, ώστε να μην ξαναμολύνει ο ίδιος τη σύντροφο του. Και αυτό συμβαίνει γιατί είναι θέμα προδιάθεσης.

Ναί μεν το καλοκαίρι τα κρούσματα αυξάνονται, και χρειάζεται απο όλους να λαμβάνονται μέτρα πιό προσεκτικής υγιεινής και πρόληψης, όμως κολπίτιδα παθαίνουν και πάλι οι γυναίκες που έχουν προδιάθεση για αυτή την ασθένεια. Όταν η κολπίτιδα υποτροπιάζει συνεχώς και παρά τις επιμελημένς κοινές θεραπείες έμφανίζεται και ξαναεμφανίζεται, τότε είναι η ώρα της ομοιοπαθητικής θεραπείας. Όταν δηλαδή δεν επαρκεί η καταπολέμιση των μικρογίων, χρειάζεται η ομοιοπαθητική θεραπεία για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού εσωτερικά.

Η ομοιοπαθητική θεραπεία ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα υποστηρίζει τη ρύθμιση και τη διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ακίνδυνα, χωρίς παρενέργειες και μπορούν να λαμβάνονται σε κάθε φάση του γυναικείου κύκλου.

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν δίδονται μόνο με βάση τα συμπτώματα αλλά και την ιδιοσυγκρασία της γυναίκας. Έτσι η ομοιοπαθητική θεραπεία παρουσιάζει μια σημαντική ποικιλότητα και θεραπευτικά σχήματα. Η ομοιοπαθητική θεραπεία περιλαμβάνει και τοπικές ή κολπικές αλοιφές οι οποίες παρασκευάζονται με συνταγή του ομοιοπαθητικού γιατρού πάντα σε σχέση με την ιδιοσυγκρασία της ασθενούς και περιέχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα αλλά και φυτικά αιθέρια έλαια τα οποία δρούν ως φυσικά αντιβιωτικά.

Με λίγη προσοχή και φροντίδα μπορεί η κολπίτιδα του καλοκαιριού να γίνει μια δυσάρεστη ανάμνηση.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH"