Η ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ FACEBOOK   ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΕΓΟ ΣΤΟ YOUTUBE   ο καιρός στην Ελλάδα   χρήσιμα LINKS

ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ; 

 

Γνώμη 15/9/09
Το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται κρίσιμο χρονικό σημείο για την διάδοση οποιουδήποτε μεταδοτικού ιού κι αυτό γιατί τα παιδιά έρχονται σε μεγάλη επαφή μεταξύ τους, ενώ δεν τηρούν πάντοτε και επαρκώς τους κανόνες υγιεινής.
Το πρώτο μέτρο λοιπόν που μπορούμε να πάρουμε είναι το δασκάλεμα των παιδιών από το σπίτι και η επιτήρησή τους στο σχολείο ώστε να ακολουθούν τα απλά μέτρα πρόληψης.

  1. Συχνό πλύσιμο των χεριών, γιατί αναγκαστικά αγγίζουν πόμολα ή άλλα αντικείμενα κοινής χρήσης. Τα αντισηπτικά μαντηλάκια επίσης για τα χέρια είναι μία εύκολη, βοηθητική λύση.
  2. Αποφυγή ανταλλαγής μολυβιών και άλλων αντικειμένων
  3. Μακριά τα χέρια από το πρόσωπο
  4. Βήχουμε και φτερνιζόμαστε μέσα σε χαρτομάνδηλο, που αμέσως μετά πετάμε.
  5. Καλός αερισμός όλων των χώρων συγχρωτισμού.

Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι ακόμη βασικότερα μέτρα, που πρέπει σχολαστικά να τηρούνται είναι η σωστή διατροφή και ο καλός ύπνος για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Αλλά σε τι σημείο βρισκόμαστε; Τα νέα της γρίππης μέχρι στιγμής, από επίσημες πηγές:
«Δεν πρέπει να υποτιμούμε την κατάσταση, αλλά δεν υπάρχει επίσης λόγος να πανικοβαλλόμαστε», αναφέρει σε ανακοίνωσή της ως ιατρικός επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η κα Ανδρούλα Βασιλείου.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εμφάνιση της γρίππης των χοίρων εδώ και 5 μήνες, είναι 42.232 μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου, 2390 κατά μέσον όρο ανά εβδομάδα, ενώ έχουν συμβεί συνολικά 43 θάνατοι, κατά μέσον όρο 2 ανά εβδομάδα. Στην Αγγλία, όπου έχουν εμφανιστεί τα 11.159 περιστατικά (από τα 42.232 συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης), με αυξημένη επαγρύπνηση παρουσιάστηκε την τελευταία εβδομάδα εντυπωσιακή μείωση κρουσμάτων.
Για να μην μας πιάνει πανικός, ας λάβουμε υπ’ όψιν ότι η κοινή γρίππη προκαλεί κάθε χρόνο 500.000 θανάτους παγκοσμίως, κατά μέσον όρο 10 θανάτους την ημέρα στις ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές των προηγούμενων ετών. Οι θάνατοι πάντοτε αφορούν ανθρώπους με πολλαπλά προβλήματα υγείας, τις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα ολιγωρήσουμε. Έτσι, και ο εμβολιασμός για τη γρίππη των χοίρων, για τον οποίο η διαμάχη ακόμη καλά κρατεί, συστήνεται κατά προτεραιότητα στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου.
Το ομοιοπαθητικό φάρμακο αιώνες τώρα αποδεδειγμένα και μέσα από την κλινική εμπειρία ενισχύει την άμυνα του οργανισμού.
Το ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν στοχεύει σε αντιϊκή ή αντιμικροβιακή δράση. Η δράση του στοχεύει στα κύτταρα που σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού, όπως απέδειξε μία έρευνα που αξίζει να αναφέρουμε.
Η έρευνα αυτή έγινε το  2001 από ομάδα επιστημόνων σε 4 διαφορετικά ευρωπαϊκά ερευνητικά κέντρα ταυτόχρονα, με επικεφαλής την καθηγήτρια της ανοσοφαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο Queens του Belfast, Madeleine Ennis και είχε σκοπό να μελετήσει την επίδραση των υπεραραιωμένων ομοιοπαθητικών διαλυμάτων. Η έρευνα ξεκίνησε αρνητικά, δηλαδή πίστευε ότι θα αποδείξει την «λανθασμένη» άποψη της ομοιοπαθητικής για τις θεραπευτικές δυνατότητες που μπορούν να έχουν αυτά. Θα μελετούσε την επίδραση των υπεραραιωμένων διαλυμάτων ισταμίνης που παρασκευάστηκαν με ομοιοπαθητικό τρόπο, στα ανθρώπινα βασεόφιλα κύτταρα.   
Τα βασεόφιλα είναι λευκοκύτταρα του αίματος που λαμβάνουν μέρος στην δημιουργία της φλεγμονής. Παράγουν μεταξύ άλλων ουσιών και ισταμίνη, την οποία απελευθερώνουν σαν απάντηση σε έναν βλαπτικό παράγοντα που προσβάλλει τον οργανισμό. Έτσι δημιουργείται η φλεγμονή. Όταν η ισταμίνη απελευθερωθεί, ταυτόχρονα λαμβάνουν μήνυμα τα βασεόφιλα να σταματήσει η περαιτέρω απελευθέρωση ισταμίνης, δηλαδή ο οργανισμός έχει ένα σοφό μηχανισμό να μην αφήνει ανεξέλεγκτη τη φλεγμονή. 
Και τα τέσσερα ερευνητικά κέντρα διαπίστωσαν ότι τα διαλύματα της υπεραραιωμένης ισταμίνης, δηλαδή της παρασκευασμένης ως ομοιοπαθητικό φάρμακο,  ανέστελλαν την απελευθέρωση ισταμίνης από τα βασεόφιλα κύτταρα και έλεγχαν τη φλεγμονή. Αυτά τα αποτελέσματα ανάγκασαν την καθηγήτρια Madeleine Ennis να δηλώσει με ειλικρίνεια ότι: «παρά την αρχική μου δυσπιστία απέναντι στην επιστήμη της ομοιοπαθητικής, τα αποτελέσματα με υποχρεώνουν να διακόψω τη δυσπιστία μου και να ξεκινήσω μια έρευνα για μια λογική επιστημονική εξήγηση των ευρημάτων της έρευνάς μας.» (περιοδικό New Scientist, 26 May 2001). 
Τελικά τη φοβόμαστε την πανδημία;
Στον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρεται: «Δεδομένης της απρόβλεπτης συμπεριφοράς όλων των ιών γρίππης, δεν μπορεί να προβλεφθεί με σιγουριά το πότε θα προκύψει ούτε η σοβαρότητα μιας πανδημίας».
Με την ενημέρωση των ενηλίκων και την εκπαίδευση των παιδιών για τήρηση μέτρων πρόληψης, με τη φροντίδα της φυσικής μας κατάστασης μέσω διατροφής, και συνθηκών διαβίωσης γενικά, με την διατήρηση του ανοσοποιητικού μας μηχανισμού σε καλή κατάσταση και φυσικά με την άμεση προσφυγή στο γιατρό, όταν έχουμε συμπτώματα, δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr

 ΠΡΟΣΤΑΤΙΤΙΔΑ 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, το 50% των  ανδρών παρουσιάζει κατά τη διάρκεια της ζωής του  προστατίτιδα.

ΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ Ή ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Όσοι πάσχουν από σπαστική κολίτιδα ή όσοι έχουν κάποιον στο άμεσο οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον ...

Ποιός φοβάται τον ιό των κονδυλωμάτων;

Τί είναι , πώς μεταδίδεται, πώς προστατευόμαστε;

 ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Ιδαίτερα σήμερα με την οικονομική κρίση η κατάθλιψη αυξήθηκε κατακόρυφα. Η ομοιοπαθητική μπορεί να συμβάλλει ενεργά στην αντιμετώπιση της χωρίς παρενέργειες.

  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Η ομοιοπαθητική εξελίσεται και προσαρμόζεται στην απαιτητική σημερινή πραγματικότητα ώστε να μη φοβάται πια τις αντιδοτήσεις.

Βιβλία του ιατρού
κ. Σπύρου Διαμαντίδη

ΕΛΕΓΧΟΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ

Ιατρική βιοανάδραση για τον έλεγχο

του στρες, του άγχους και του φόβου

ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

ΚΑΙ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ

ΧΡΩΜΑΤΙΚΗ

Η ορθή χρήση των χρωμάτων στην

καθημερινότητα και τη χρωμοθεραπεία

ΕΓΧΡΩΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα μυστικά του ήχου

στην μουσική και την ηχοθεραπεία

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ - ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΦΕΣ- ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

EGO ΜΕ ΤΗΝ ΘΑΛΕΙΑ- ΚΑΝΕΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ; ΚΑΛΕΣΜΕΝΟΣ Ο  ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗΣ

Η ΜΑΡΙΑ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ