Skip to main content

ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Συχνά μου απευθύνουν την ερώτηση ¨μπορεί η ομοιοπαθητική να θεραπεύσει την τάδε ασθένεια;" Το ερώτημα αν μια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να θεραπεύει μια συγκεκριμένη ασθένεια, δεν είναι σωστό να το απαντήσει ενας σοβαρός επιστήμονας ευθέως, λέγοντας κατηγορηματικά οτι η τάδε φαρμακευτική αγωγή  θεραπεύει την τάδε ασθένεια. Εάν θέλουμε να είμαστε επιστημονικά ορθοί, θα πρέπει να πούμε ότι η τάδε θεραπεία ενδείκνυται για την τάδε ασθένεια. Ακόμη και στα πιό απλά και οφθαλμοφανή, η ουσιαστική διατύπωση πρέπει να είναι πολύ προσεκτική.

Είναι αυτονόητο να πούμε όλοι, ότι η ορθοπεδική θεραπεύει τα κατάγματα. Και ενώ θεωρητικά και γενικόλογα θα μπορούσαμε να το αναφέρουμε έτσι, αν θέλουμε να είμαστε επιστημονικά ακριβολόγοι θα έπρεπε να πούμε ότι η ορθοπεδική ενδείνκυται, δηλαδή έχει ένδειξη και όχι αντένδειξη, για τη θεραπεία των καταγμάτων.  Έτσι, ουσιαστικά αναγνωρίζουμε ότι τη θεραπεία την πραγματοποιούν οι ίδιοι οι θεραπευτικοί μηχανισμοί του οργανισμού, π.χ. συγκόλληση των οστών, που αν δεν λειτουργούν σωστά, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί καμμία θεραπεία. Γι αυτό, το σωστό είναι να λέμε ότι οι θεραπευτικές μέθοδοι ενδείκνυνται για την θεραπεία των ασθενειών, η οποία πραγματοποιείται από τις δυνάμεις ίασης του οργανισμού με τη βοήθεια βεβαίως των θεραπευτικών μέσων.

Με αυτή την έννοια το σωστό είναι να πούμε ότι η ομοιοπαθητική ενδείκνυται για την θεραπεία ενός μεγάλου αριθμού ασθενειών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται και κάποια άλλη θεραπευτική εφαρμογή να βοηθάει παράλληλα προς την ίδια κατεύθυνση. Συγκεκριμένα για την ομοιοπαθητική, επειδή μιλάμε για ιδιοσυγκρασιακή ιατρική, συνηθίζουμε να λέμε ότι η ομοιοπαθητκή δεν απευθύνεται μόνο στην ασθένεια, αλλά ξεχωριστά στον κάθε ένα ασθενή ως ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία. Μ'αυτή την έννοια, η ομοιοπαθητική θεραπεία ενδείκνυται δηλαδή έχει ένδειξη και όχι αντένδειξη για κάθε ασθενή, αφού έχει τη δυνατότητα να ενισχύει την αμυντική ικανότητα του οργανισμού, δηλαδή τις δυνάμεις ίασης του οργανισμού που οδηγούν στη θεραπεία.

Δεδομένου ότι παρόμοια δράση με άλλους μηχανισμούς μπορεί να έχουν και άλλα θεραπευτικά μέσα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν είναι σωστό ο γιατρός να καταργεί ή να αποκλείει οποιοδήποτε θεραπευτικό μέσο που ενδείκνυται για μια θεραπεία, αλλά αντίθετα να συνεργάζεται με αυτό, έχοντας σαν μοναδικό και τελικό στόχο του να υποστηρίξει το συμφέρον του ασθενούς όσον αφορά την υγεία. Έτσι λοιπόν, μιλώντας μεν απλά αλλά και βαθιά επιστημονικά, έξω από φανατισμούς και μικροσυμφέροντα μπορούμε να απαντήσουμε το ερώτημα:

«Είναι η ομοιοπαθητική κατάλληλη για μένα;», λέγοντας ότι: «Αν έχεις πρόβλημα υγείας, η ομοιοπαθητική είναι κατάλληλη για σένα». Και όπως προκύπτει από τα προλεγόμενα, η ομοιοπαθητική μπορεί να δράσει ευεργετικά για τον ασθενή, ανεξάρτητα από τη φάση του προβλήματός του, ενώ μπορεί να συνταγογραφιθεί  παράλληλα με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία που ενδείκνυται και εκείνη και χορηγείται ήδη.         

Συχνά αντιμετωπίζουμε την απορία αν ένας ηλικιωμένος άνθρωπος μπορεί να απευθυνθεί σε ομοιοπαθητικό γιατρό για ομοιοπαθητική θεραπεία, καθώς επίσης από ποιά ηλικία τα παιδιά μπορούν να λάβουν ομοιοπαθητικά φάρμακα. Η ομοιοπαθητική θεραπεία είναι ιατρική εφαρμογή που απευθύνεται σε κάθε ζωντανό οργανισμό. Το ομοιοπαθητικό φάρμακο δεν έχει καμμία απολύτως παρενέργεια, και μπορεί άφοβα να χορηγηθεί σε βρέφη και νεογνά, σε ηλικιωμένους, σε ανθρώπους κάθε ηλικίας ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.           

Ακούμε επίσης ορισμένες φορές, κάποιους, ελλιπώς πληροφορημένους, οι οποίοι δογματικά αποφαίνονται για το τι θεραπεύει η ομοιοπαθητική και τι όχι. Η απάντηση εδώ είναι ότι τα θεραπευτικά όρια της ομοιοπαθητικής επιστήμης είναι πολύ ευρέα, χωρίς βέβαια να είναι πανάκεια, και δεν πρέπει να συγχέονται με τα όρια των γνώσεων του ομοιοπαθητικού γιατρού, που πολλές φορές είναι πολύ στενά. Όταν λοιπόν ρωτάς αν κάνει η ομοιοπαθητική για σένα, η απάντηση είναι οτι αν έχεις πρόβλημα υγείας, δηλαδή αν βρίσκεσαι σε μια κατάσταη που ο οργανισμός σου χρειάζεται ενίσχυση της αμυντικής του ικανότητας, τότε η ομοιοπαθητική κάνει για σένα.

-Αναδημοσίευση από την καθημερινή εφημερίδα της Θράκης "Η ΓΝΩΜH" www.gnomi-evros.gr