Skip to main content
SPIRO DIAMANTIDIS ΒΙΟΑΝΑΔΡΑΣΗ GOLDEN BOYS

GOLDEN BOYS ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΕΙΝ ΑΛΟΓΑ

GOLDEN BOYS  ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΕΙΝ ΑΛΟΓΑ

Τι είναι τα golden boys για τα οποία γίνεται τόσος λόγος σήμερα; Γιατί όταν μιλάμε για οικονομική κρίση πάντα αναφερόμαστε και σε αυτούς; Είναι άραγε η ζήλεια για την επιτυχία και τους τεράστιους μισθούς με τα αμύθητα μπόνους που παίρνουν, ή κάτι άλλο πιο ουσιαστικό; Πιο σύστημα τους εξέθρεψε και γιατί;

Τα golden boys δεν είναι μανιτάρια που ξεφύτρωσαν ξαφνικά εκεί που δεν τα σπέρνουν. Ούτε και διατήρησαν τη θέση τους στην αγορά εργασίας παρασιτικά χωρίς να προσφέρουν τίποτα. Μερικοί από αυτούς είναι οι λεγόμενοι supervisors, οι executives που έχουν σπουδάσει την τέχνη του να κινητοποιούν, να παρωθούν και να δραστηριοποιούν τους εργαζόμενους ώστε να αποδίδουν καλλίτερα και να μη γίνονται παθητικά επιθετικοί. Είναι οι φύλακες άγγελοι της επιχείρησης διότι χωρίς αυτούς όπως ισχυρίζεται η επιχείρηση θα υπολειτουργούσε και θα χρεοκοπούσε. Έχουν σπουδάσει πολύ. Η δουλειά τους είναι δύσκολη και κρίνονται καθημερινά από τα νούμερα απόδοσης της επιχείρησης. Όταν είναι επιτυχημένοι γίνονται βασιλιάδες, περιζήτητοι και το κασέ τους ανεβαίνει σε μεγάλα ύψη. Τα golden boys τα δημιούργησε το ίδιο το σύστημα γιατί προφανώς το εξυπηρετούν. Τα αμείβει βέβαια πλουσιοπάροχα αλλά και η επιχείρηση όπως ισχυρίζεται, κερδίζει πολλαπλάσια από τη δική τους δουλειά και επιτυχία.

Όταν ο εργαζόμενος διακατέχεται από την άποψη ότι μόνο οι δούλοι και τα ρολόγια δουλεύουν, βάζει αμέσως τον εαυτό του σε κατάσταση μόνιμου γνωστικού στρες με αποτέλεσμα όχι μόνο να αρρωσταίνει και να υπολειτουργεί ο ίδιος αλλά να προκαλεί αρρώστια και ελαττωμένη απόδοση στην επιχείρηση που εργάζεται, αφού η συμπεριφορά του στο χώρο εργασίας χαρακτηρίζεται από έντονη παθητική επιθετικότητα. Παθητικά επιθετικός είναι ο εργαζόμενος που μπροστά στον προϊστάμενο του, δείχνει πολύ πρόθυμος και συμφωνεί με όλα αλλά από πίσω και όταν είναι μόνος του δεν κάνει τίποτα και φρενάρει την επιχείρηση δίνοντας ταυτόχρονα το κακό παράδειγμα και στους άλλους.

Η νοοτροπία του εργαζόμενου που θέλει να αμείβεται όσο το δυνατόν περισσότερο αλλά να εργάζεται όσο το δυνατόν λιγότερο, οδηγεί την εργοδοσία στην πρόσληψη ενός είδους golden boys για να σωθεί και να προοδεύσει η επιχείρηση. Όμως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το πληρώνουν πάρα πολύ αυτό αφού ένα μεγάλο κεφάλαιο διατίθεται για τα golden boys  και πιθανώς κόβεται από αυτούς. Η πυραμίδα των golden boys μπορεί να περιοριστεί και να εξοικονομήσει η εταιρεία πολλά κεφάλαια για να δοθούν ως μπόνους και ενίσχυση των εργαζομένων.

Τι κάνουν τα golden boys και γιατί πληρώνονται τόσο πλουσιοπάροχα; Έχουν οι επιχειρήσεις λεφτά για πέταμα ή πράγματι προσφέρουν τόσο σημαντικό έργο; Είναι αυτοί που συχνά κρατάνε το μαστίγιο και το καρώτο για να παρακινούν τους εργαζόμενους να αποδίδουν. Συχνά όμως δεν έχουν μέτρο. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος με αποτέλεσμα να πιέζουν τόσο πολύ τον εργαζόμενο ώστε τελικά να αρρωσταίνει και να καταρρέει. Συχνά δημιουργούν στημένες λεμονόκουπες.

Με τη βιοανάδραση ο εργαζόμενος γίνεται ικανός να εργάζεται χωρίς επιτήρηση και να μην καταρρέει κάτω από την πίεση του εργασιακού στρες. Επειδή με τη βιοανάδραση καταφέρνουν οι εργαζόμενοι να εργάζονται με μεγαλύτερη αντοχή απέναντι στο εργασιακό στρες και να αποδίδουν περισσότερο από πριν, μπορούν να απαιτήσουν και υψηλότερες αποδοχές από την εργοδοσία. Μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν οι ίδιοι να μοιραστούν ένα μέρος από τις τεράστιες απολαβές των golden boys που θα είναι λιγότερο απαραίτητοι πλέον. Διότι ο συνειδητοποιημένος εργαζόμενος που ξέρει να διεκδικεί αμοιβές με βάση την απόδοση του, δεν χρειάζεται καρώτο και μαστίγιο.

Και μήπως πρόκειται όλοι αυτοί οι πολυσπουδαγμένοι μάνατζερς να χάσουν τη δουλειά τους; Όχι βέβαια. Απλά ένα σημαντικό κομμάτι των απολαβών τους θα το μοιράζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και θα μπορούν να το διεκδικήσουν γιατί οι ίδιοι θα είναι οι δημιουργοί αυτού του κέρδους από το οποίο θα διεκδικούν δίκαια το μερίδιο τους. Σε χώρες με άλλα συστήματα, όταν εμείς μετά από συγκεκριμένα  τεστ βιοανάδρασης βάλουμε υπογραφή ότι ένας εργαζόμενος μπορεί να εργαστεί χωρίς επιτήρηση, αυτός παίρνει αμέσως έως και διπλάσιο μισθό. Και αυτή την ικανότητα του να δουλεύει κανείς χωρίς επιτήρηση η οποία μέσω των golden boys κοστίζει ακριβά στην επιχείρηση, την ξυπνάει σε όσους υπάρχει κοιμισμένη, ή την αναπτύσσει σε άλλους η βιοανάδραση. Έτσι ο εργαζόμενος μπορεί να διεκδικήσει καλλίτερες αμοιβές και υψηλότερη θέση στην επιχείρηση και τόσο αυτός όσο και η επιχείρηση, είναι όλοι κερδισμένοι.

Πριν από δέκα χρόνια η βιοανάδραση ήταν προνόμιο των golden boys για να μπορούν να αντέχουν στον εξουθενωτικό ανταγωνισμό. Σήμερα η βιοανάδραση είναι πάγιο αίτημα των εργαζομένων που μέσα από τα συνδικάτα τους την απαιτούν από την εργοδοσία ως κοινωνική παροχή, ιδιαίτερα τώρα που επιδοτείται και από τη Ε.Ε. Είναι θέμα αλλαγής νοοτροπίας.

Όταν ο εργαζόμενος ξεφύγει από την παγίδα του «πράττειν άλογα» βοηθούμενος και από τη βιοανάδραση που για αυτόν είναι πλέον ανάγκη και κοινωνική παροχή, θα μπορεί να θέσει τους δικούς του δίκαιους όρους στο τραπέζι των διεκδικήσεων του με την εργοδοσία.  

-Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ"